Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еремия Българов избира името на Родината

3
Снимка: Владимир Недев


Тази година се навършват 180 годиниот рождението на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. За двамата национални герои е писано много и се знае почти всичко. Тяхната революционна дейност вдъхновява хиляди българи, които се включват в борбата за национално Освобождение. Сред тях е и ломчанинът Еремия Българов, участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Той е включен е в нейния щаб, а по-късно загива всражение през 1868 г.

Бъдещият револючионер е роден през 1836 или 1837 г. в семейството на Петър и Станка Ангелови от с. Медковец, Ломско. Българов не е негово родно име, той сам се е нарекъл така от любов към родината. Баща му бил близък другар, съратник и знаменосец на легендарния войвода дядо Иван Кулин . Майка му, Станка е сестра на Иван Кулин, т.е. кнез Иван Кулин е вуйчо на Еремия Петров.

Еремия учи в Лом при даскал Кръстьо Пишурка, а след завършване на класното училище е изпратен да продължи образованието си в Белград . Няма много данни за живота му до 1867 г. Вероятно е участвал в Първата българска легия, а след това е бил в продължение на четири и половина години подофицер в Сръбската армия (до 14 юни 1867 г.). През 1867 г. участва в сформирания от Любен Каравелов революционен комитет в Белград. През лятото комитетът организира Зайчарската чета с войвода Иван Кулин, а военен командир е племенникът му Еремия Българов.

Младият революционер извършва трескава дейност по набиране на доброволци, пари и оръжие. Преминалата границата част от четата е посрещната и обстрелвана от многолюдни вражески сили. Еремия Българов е арестуван и съден. След като излежава четиримесечната си присъда, се прехвърля в Румъния. Не след дълго се присъединява към четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и е включен в нейния щаб.  Загива в сражение през 1868 г.

По подробни сведения за Еремия Българов могат да се намерят в книгата «Българско, българи. Неизвестно за известното» от Ангел Бенов, издадена през 1988 г. Книгата е съставена от очерци за поборници, революционери, опълченци – герои от предосвобожденската ни епоха. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00