Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

От днес община Видин предприема конкретни действия за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, организиране на масови мероприятия.


Съвместно заседание на Областния щаб за борба с грипа и ОРЗ и Областния медицински съвет се проведе във Враца.


На територията на област Монтана няма доказан болен от коронавирус. Двама пациенти, настанени в болницата в Лом, са със съмнения за COVID-19 и са изпратени кръвни проби.


Община Белоградчик предприема конкретни действия за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, организиране на масови мероприятия.


Пациент с грип, прегледан в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, вчера е транспортиран в Инфекциозното отделение в болницата в Лом.



В община Ружинци се проведе първото заседание на кризисния щаб във връзка с набелязване на мерки и превенция срещу заболяването COVID-19.


Безсрочни едночасови протести подготвят медицински сестри от болницата във Видин. Вече година  е минала, откакто е обещано адекватно заплащане на труда, но нищо не е направено, каза Валя Генчева. Тя прочете Декларация в подкрепа на колегите си, които протестираха в София и обяви исканията.


Двама кандидати са подали документи за участие в конкурса за управител на “МБАЛ - Мездра”. Това са д-р Соня Съботинова, бивш медицински директор на МБАЛ "Вива Медика" - Враца, и настоящият вр. и. д. управител на болницата д-р Петьо Вълчев. Днес комисията за организиране и провеждане на конкурса проведе заседание, на което разгледа и прецени законосъобразността на документите, представени от кандидатите. Следващото заседание на комисията е на 11 март.


Заем в размер на около 3 милиона лева гласуваха на днешното си заседание общинските съветници във Видин.


Започна изплащането на пенсиите, от НОИ призовават да се ограничат посещенията в приемните.


Втората грипна ваканция за тази година изключително затруднява учебния процес в родните училища. В основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" -Мездра предвиждат да се справят с този проблем, като преподаваният материал бъде преструктуриран, това обаче да не е за сметка на натовареността на децата.


Разбита е организирана престъпна група, занимаваща се с измами на територията на област Враца. Арестувани са действаща адвокатка от Враца, нейната дъщеря, която се е представяла за адвокат, и двама мъже, които са осъждани за различни видове измами.


800 000 лева са необходими за довършването на ремонта на видинския театър. Общината ще ги търси с проект от Министерството на културата. В момента се подготвя количествено -стойностна сметка за проектното предложение, обясни зам. кметът Борислава Боридова, която бе вносител на предложението. Според Борисова има отклоняване на средства от проекта, а двата милиона лева, които са заложени за настоящия ремонт на театъра, не са били достатъчни. Тя бе репликирана от предишния кмет на Видин Огнян Ценков, който отрече да има отклоняване на средства.



Започнала е рехабилитация на общинския път Расово- Сталийска махала. Трасето е част от общо 5-те проекта по програмата за развитие на селските райони, които се реализират в село Расово.


Превантивни марки срещу коронавируса взеха и във видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Отделите ще продължат да работят, но отпадат редица мероприятия, свързани с отбелязването на 150 години библиотечно дело.


С нова визия ще се сдобие сградата на НЧ "Просвета-1915" в град Мизия. Външните настилки, зелените площи и стълбищата пред културните средища ще бъдат подменени по проект на Министерството на културата. Мащабният ремонт на инфраструктурата е първият от 50 години насам.


За 15-та поредна година община Чупрене и Народно читалище "Христо Ботев-1897" ще проведат торлашки фолклорен фестивал. Събитието е с международен характер, като в него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за обичаи, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Тази година фестивалът ще продължи три дни - от 12 до 14 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30