Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 9 март 2020 година

Снимка: Радио Видин

От днес община Видин предприема конкретни действия за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, организиране на масови мероприятия.


Съвместно заседание на Областния щаб за борба с грипа и ОРЗ и Областния медицински съвет се проведе във Враца.


На територията на област Монтана няма доказан болен от коронавирус. Двама пациенти, настанени в болницата в Лом, са със съмнения за COVID-19 и са изпратени кръвни проби.


Община Белоградчик предприема конкретни действия за недопускане разпространението на COVID-19. Те касаят училища, детски заведения, организиране на масови мероприятия.


Пациент с грип, прегледан в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, вчера е транспортиран в Инфекциозното отделение в болницата в Лом.В община Ружинци се проведе първото заседание на кризисния щаб във връзка с набелязване на мерки и превенция срещу заболяването COVID-19.


Безсрочни едночасови протести подготвят медицински сестри от болницата във Видин. Вече година  е минала, откакто е обещано адекватно заплащане на труда, но нищо не е направено, каза Валя Генчева. Тя прочете Декларация в подкрепа на колегите си, които протестираха в София и обяви исканията.


Двама кандидати са подали документи за участие в конкурса за управител на “МБАЛ - Мездра”. Това са д-р Соня Съботинова, бивш медицински директор на МБАЛ "Вива Медика" - Враца, и настоящият вр. и. д. управител на болницата д-р Петьо Вълчев. Днес комисията за организиране и провеждане на конкурса проведе заседание, на което разгледа и прецени законосъобразността на документите, представени от кандидатите. Следващото заседание на комисията е на 11 март.


Заем в размер на около 3 милиона лева гласуваха на днешното си заседание общинските съветници във Видин.


Започна изплащането на пенсиите, от НОИ призовават да се ограничат посещенията в приемните.


Втората грипна ваканция за тази година изключително затруднява учебния процес в родните училища. В основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" -Мездра предвиждат да се справят с този проблем, като преподаваният материал бъде преструктуриран, това обаче да не е за сметка на натовареността на децата.


Разбита е организирана престъпна група, занимаваща се с измами на територията на област Враца. Арестувани са действаща адвокатка от Враца, нейната дъщеря, която се е представяла за адвокат, и двама мъже, които са осъждани за различни видове измами.


800 000 лева са необходими за довършването на ремонта на видинския театър. Общината ще ги търси с проект от Министерството на културата. В момента се подготвя количествено -стойностна сметка за проектното предложение, обясни зам. кметът Борислава Боридова, която бе вносител на предложението. Според Борисова има отклоняване на средства от проекта, а двата милиона лева, които са заложени за настоящия ремонт на театъра, не са били достатъчни. Тя бе репликирана от предишния кмет на Видин Огнян Ценков, който отрече да има отклоняване на средства.Започнала е рехабилитация на общинския път Расово- Сталийска махала. Трасето е част от общо 5-те проекта по програмата за развитие на селските райони, които се реализират в село Расово.


Превантивни марки срещу коронавируса взеха и във видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Отделите ще продължат да работят, но отпадат редица мероприятия, свързани с отбелязването на 150 години библиотечно дело.


С нова визия ще се сдобие сградата на НЧ "Просвета-1915" в град Мизия. Външните настилки, зелените площи и стълбищата пред културните средища ще бъдат подменени по проект на Министерството на културата. Мащабният ремонт на инфраструктурата е първият от 50 години насам.


За 15-та поредна година община Чупрене и Народно читалище "Христо Ботев-1897" ще проведат торлашки фолклорен фестивал. Събитието е с международен характер, като в него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за обичаи, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения. Тази година фестивалът ще продължи три дни - от 12 до 14 юни.

Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35