Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превантивни мерки срещу коронавируса в учебните заведения във Видинско

Снимка: Анриета Петкова

Мерки срещу разпространението на новия коронавирус бяха предприети в първия учебен ден след грипната ваканция в учебните заведения в област Видин. Училищата извършват сутрешен филтър и редовна дезинфекция, осигурили са дезинфекциращи гелове за ръце и диспенсъри за тях. Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" е едно от големите учебни заведения във Видин. В първия учебен ден се провеждат всички превантивни мерки, обясни директорът Любомир Георгиев:


"Извършени са всички предварителни мерки за осигуряване на дезинфекцията на класните стаи, кабинети и коридори. Пуснал съм заповед, в която упоменавам всеки от персонала какво трябва да извърши. Поръчал съм дезинфектанти, диспенсъри, които ще бъдат сложени във всяка класна стая, в коридорите, на входа на гимназията. Подробен инструктаж сме направили за предотвратяване каквито и да било вируси в гимназията. До родителите са пуснати съобщения да не пускат децата, ако са с температура, с кашлица.. Дежурните учители стриктно проверяват на входа, ако деца влязат в недобро здравословно състояние..."
Гимназия с преподаване на чужди езици

В професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" се обучават около 400 ученици. Дезинфекцията на класните стаи започва рано сутрин, а през деня учениците редовно се приканват да използват дезинфектиращите гелове за ръце, обясни директорът Мариета Георгиева:



"В 7:30 се започва с дезинфекция преди първия час, отварят се всички прозорци. Всички учители, които имат първи час, са 15 минути по-рано в училище, за да могат да посрещнат децата, да ги насочат и инструктират. Нямаме проблеми с дезинфектанти  и материали, на всеки етаж сме осигури безконтактни диспесъри за дезинфекция на ръцете. Във всички тоалетни сме разлепили указания как да се спазва лична хигиена, как да си миеш ръцете. Имаме сапуни, топла вода, просто трябва постоянно да се повтаря на децата какви са изискванията, защото наблюдавайки ги тази сутрин как ползват дезинфектантите, имам усещането, че те не знаят особено добре как да си мият ръцете. Това ми беше днес откритието, иначе всичко е нормално."



Големите ученици се учат как да си мият ръцете, това правят и най-малките в детските градини във Видин. В детска градина "Арабела" проведоха занимание на тема "Да бъдем здрави!". Медицинската сестра Анриета Петкова обясни на децата как правилно да измиват ръцете си:


"Чудехме се как да подходим към децата и измислихме това - да си мият ръцете. Беше им интересно, беше забавно, защото някои от тях разбират само да си намокриш ръцете и да ги избършеш. А така михме палци, михме показалци... Мисля, че им е било интересно, щом са споделили вкъщи с родителите и даже са предложили да си мием и зъбките. Аз влизах във всички групи, за да имат възможност да видят как става..."


В детските градини се осигурява 4-кратна дезинфекция, редовно се проветрява, всички работят с ръкавици. Сутрешният филтър в засилен. Родители не се допускат. Веселка Асенова, началник на РУО ВидинЗаради ситуацията с новия коронавирус, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова свика среща с директорите на училищата и детските градини. След нея тя увери, че в учебните заведения се взимат всички превантивни мерки:


"Срещата основно беше да запознаем колегите със заповедите, тъй като снощи късно са пуснати, и основно проговорихме за медикаментите, дезинфекцията и най-вече това, че всеки трябва да говори с учителите относно отговорността, дисциплината и сутрешния филтър, съответно за инструкциите на учениците, защото това е най-важно. Тази сутрин посетих едно училище  и две детски градини, приятно съм изненадана. Родители не се допускат вече в учебните заведения, защото знаем, че в детските градини и първи клас децата все още проявяват желание родителите им да влизат с тях. Детските градини имат термометри, с които сутрин се мери температурата на децата. Всеки един ще бъде изключително бдителен, внимателен. Съответно им припомних в свободното време, ако имат такова, да се обучават в онлайн платформи за дистанционно обучени, да търсят нови начини, ако се наложи, да сме подготвени и за такива случаи. Тоест взимаме всички превантивни мерки с директорите на образователните институции, така ще бъде и занапред."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" (Видин)...

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57