Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предварително попълнените данъчни декларации са пуснати от НАП

2
Снимка: РАДИО ВИДИН


Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица са достъпни вече в портала за е-услуги на Националната агенция за приходите. 
Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.
Чрез ПИК и КЕП гражданите и фирмите могат да ползвата предоставяните от НАП електронни услуги, разясни Милена Борисова, експерт в офиса на агенцията във Видин:

"ПИК е персонален идентификационен код - 12-цифров код, който се издава във всеки офис на агенцията и който дава достъп на клиентите на НАП до над 70 електронни услуги без да е необходимо закупуването на електронен подпис. С ПИК кода могат да се подават данъчни и осигурителни декларации, да се правят справки за задълженията към НАП, за сключени трудови договори, за декларираният от работодателя осигурителен доход, за задължения за местни данъци на територията на цялата страна - данък сгради, такса смет и данък за МПС. Освен това, с ПИК кода могат и да се плащат различни публични задължения. КЕП е квалифициран електронен подпис – Той е предназначен основно за юридическите лица, издава се от лицензиран от Комисията за регулиране на съобщенията доставчик на удостоверителни услуги. С КЕП може да се подават декларации и документи по ЗДДС, ЗКПО и ЗДДФЛ. Чрез ПИК и КЕП гражданите и фирмите могат да ползвата предоставяните от НАП електронни услуги. Електроните услуги дават дистанционен достъп до информационните системи на НАП и могат да се ползват от клиентите от всяко място – от офиса, от вкъщи. Е-услугите спестяват време, усилия и средства, тъй като за да се ползват не е необходимо да се посещават офис на агенцията".

Лицата, които нямат електронен подпис или персонален идентификационен код и не са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, могат да декларират доходите си чрез декларация на хартиен носител - лично в офиса на НАП, по пощата с обратна разписка или в пощенска станция "Видин център". Бланки на декларациите могат да се получат в офиса на НАП в гр. Видин или да се разпечатат от интернет страницата на агенцията. За улеснение на своите клиенти и тази година приходната агенция публикува образец на годишната декларация за доходите с баркод, която може да се намери в рубриката "Документи - данъци". Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация и може да бъде попълнена на компютър, като не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че във формуляра няма да има технически грешки, защото всички изчисления се извършват автоматично. След като декларацията бъде попълнена електронно, трябва да се разпечата на принтер, да се подпише собственоръчно и да се подаде по един от изброените вече начини.
Какви опции дават електронните услуги на НАП на гражданите?
"Чрез електронните услуги на НАП гражданите могат да проверят какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, членството си в универсален пенсионен фонд и месеците, за които има извършени преводи от НАП към съответното пенсионноосигурително дружество. Също така декларираните пред НАП трудови договори от неговия работодател, непогасените си задължения към НАП, извършените плащания и задълженията, които са погасили и всички декларирани или установени задължения и начина, по който са погасени".
НАП предоставя и електронни услуги със свободен достъп, чрез които може да се направи справка за здравноосигурителен статус, могат да се плащат данъци и да се получи информация от публичните регистри, които се водят от агенцията - за лицата регистрирани по Законa за данък върху добавената стойност, за електронните магазини и други. 
Тазгодишната кампания за подаване на годишните данъчни декларации на фирмите ще продължи до 31 март, а за подаване на годишните данъчни и осигурителни деклрации на гражданите  - до 30 април, като и двата дни са работни. 
"Новото тази година по отношение годишните данъчни декларации на гражданите е, че са променени условията за ползване на 5 %-ната отстъпка като е удължен срока за ползването й. Т.е. всяко физическо лице което подаде до 31 март своята годишна декларация по електронен път, внесе декларирания данък за довнасяне в този срок и няма просрочени публични задължения към датата на подаване на декларацията има право на отстъпка в размер на 5 на сто върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лева. Отпада задължението лицата да прилагат служебни бележки от своите работодатели и/или платци на доходи, както и копия на документите, удостоверяващи направените вноски за осигурителен стаж при пенсиониране и копия на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК при ползване на данъчно облекчение. Въвежда се задължително изискване самоосигуряващи се по смисъла на КСО лица да подават своите годишни декларации само по електронен път. През тази година за първи път се въведе изискването предприятията и самоосигуряващите се лица, които са плащали през 2019 година доходи, както по трудови така и по извънтрудови правоотношения, на физически лица, да предоставят справки за размера на тези доходи и удържаните по тях данък и задължителни осигурителни вноски. Тези справки се подаваха в НАП до 28 февруари. Тази информация позволи от 10.03.2020 година приходната агенция да предостави е-услуга „Предварително попълнена данъчна декларация по ЗДДФЛ“. Тази услуга е достъпна с ПИК/КЕП и в нея се визуализират всички налични в НАП данни, подлежащи на деклариране".
Подадените от фирмите справки позволят също всеки гражданин да провери дали за него има подадени данни от предприятия и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи по трудови и извънтрудови правоотношения. Това може да стане чрез услугата Справка за изплатени доходи /трудови и различни от трудови/ на физически лица (за период от 2019 г.)", която е достъпна с ПИК или КЕП. В случай, че лицата констатират злоупотреба с техни данни и подадена в НАП невярна информация, могат да се обръщат към платците за своевременно уточняване и корекции, за да си спестят последващи административни мерки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34