Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинският музей с покана за виртуални разходки в историческите обекти

Десислава Божидарова, временно изпълняващ длъжността директор на РИМ Видин
Снимка: Личен архив

Виртуални разходки в историческите обекти предлага Видинският музей. Заради пандемията от коронавирус, обектите са затворени, а музеят дава възможност да бъдат разгледани посредством фейсбук страницата на институцията. Това обясни етнологът Десислава Божидарова, назначена за временно изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей във Видин:

"Знаете, че музеят работи с публика. В тези дни ние нито можем да посрещнем туристи, нито сме готови да им предоставим беседи, да не застрашим живота на нашите служители. Така че през интерент се опитваме да покажем снимки, а и това е моментът да си поогледаме фондовете, защото музейната работа не е само да посрещаме туристи и да им разказваме хубави истории, а и да ги търсим.. Служителите на нашия музей сега имат време да търсят интересното в историята, да пишат, да работят във фондовете. Надявам се хората да посещават страницата на музея, за да видят нашите виртуални обиколки. Ще се опитаме да качим и филмчета, които сме заснели. Планираме страницата да се развива все повече и повече, да носи повече информация."

След пандемията и нормализиране на обстановката Видинският музей планира да обновят обектите си, обясни Десислава Божидарова:

"Надявам се малко повече да оживим музейните обекти. Не става въпрос само за крепостта "Баба Вида", говорим и за "Кръстата казарма, и за "Конака". Планираме и повече изложби да имаме, по този начин ще привлечем и повече публика, като изложбите ни ще бъдат много по-разнообразни. Ще се опитаме да покажем и съкровищата, които пазим във фондовете си."

През 2020 година Видинският музей се готви да отбележи своята 110-годишнина. На нея ще бъде посветена научна конференция:
 
"Видинският музей ще се опита да направи един сериозен научен форум, дори да не бъде тази година, но в началото на другата година, зависи как ще премине тази ситуация. Но искаме да покажем, че Историческият музей не е само показване на туристическите обекти. Той си е един стар научен институт, който проучва историята, нашето минало, нашите традиции и обичаи, въобще да се заявим като сериозен научен институт на територията на област Видин, най-сериозният всъщност."

През тази година музеят ще кандидатства пред Министерството на културата за продължаване на археологическите разкопки в античната крепост  Бонония във Видин:

"Ние подготвяме проект, сега удължиха срока за подаване на документите. Ще се опитаме да кандидатстваме и с други проекти пред Министерството на културата  и въобще пред различни финансиращи организации, защото знаете, че парите за култура винаги са малко и не достигат."

За да осъществи идеите си, Видинският музей ще разчита и на партньорства със сходни институции от Румъния и Сърбия.

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31