Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катастрофиралите край Враца видинчани нямат Covid-19

Снимка: БГНЕС

Тестовете на тримата видинчани, настанени в инфекциозното отделение в Бяла Слатина, са отрицателни за коронавирус. Жената и двамата мъже претърпяха пътен инцидент вчера край Враца на път за столична клиника. До инцидента се стигнало, след като, според потърпевшите, здравните власти във Видин не реагирали адекватно на сигналите им. 
Катастрофата привлече вниманието на някои "медии", които публикуваха и снимки от нея, а коментари в социалните мрежи обвиниха видинчаните в безотговорност. Каква е истината всъщност и как са действали институциите във Видин, разказа пред Радио Видин Сандра Стойкова:
"Мъжът ми пътува, международен шофьор е. По-миналият петък се прибра от Италия. На границата никой нито му е мерил температура, нито го е поставил под карантина. Той по собствено желание си остана вкъщи, като аз и децата се изолирахме при моята майка. 4 дни след като той се прибра, аз минах, за да му оставя храна, цигари и неща от първа необходимост. След което този петък, който мина, започнах да вдигам температура. Той не е вдигал температура и не е имал симптоми. При което аз също се изолирах от родителите ми и от децата. От петък до вторник звънях на личен лекар, 112, РЗИ, на абсолютно всички възможни институции, на националните телефони, които са, да попитам за въпросния тест, който е за коронавируса. Личен лекар казва да търся "Спешна помощ", те ми казаха да звъня на 112, от 112 ме свързаха с РЗИ Видин, госпожата ми каза да не се паникьосвам и че нямало как всички, които искат, да бъдат изследвани. Във Видин ми казаха, че не правят този тест, при което докторка, моя позната, ми препоръча да отида до София в частна лаборатория, в ж.к. Дружба, срещу 120 лв. да си направя тест за коронавирус, защото 5 дни бях с 38 градуса температура и започнаха да ме болят мускули. Тръгнахме за въпросната клиника, но катастрофирахме. Бях с температура, докато шофирах, колата се поднесе и излезе от пътя. Не е имало някакъв сериозен инцидент. Никой от пътуващите няма травми и не е пострадал. Дойде полиция, линейка и в момента сме затворени в Бяла Слатина, в инфекциозно отделение и чакаме резултати от изследванията. Трима сме, защото приятел на мъжа ми, който е бил в контакт с него, също има температура и решихме тримата да отидем да се изследваме. Първоначално, още на местопроизшествието, ни взеха носен и гърлен секрет. После в Бяла Слатина ни взеха и кръвна проба. Ще ни бъдат направени два теста- единият бърз, който е от слюнка, бавният е кръвният. Отделението е като в затвор, няма никой. Заключили са ни и идва санитар само по един път на ден. Никой не е дошъл да ни пита дори дали имаме температура. Един телефон са ни оставили, на който аз звънях сигурно 50 пъти, да питам дали са ни готови резултатите. Те казват, че още не са готови."
Около 14:30 ч. Сандра Стойкова ни съобщи, че всички проби са отрицателни и са напуснали отделението в Бяла Слатина.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00