Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Северозапада: "Обстановката е спокойна, спазват се изискванията за предпазване от COVID-19"

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се заповедите на общинските кметове, има ли изключения, какви са най-честите нарушения и какви проблеми създават те? Има ли вече наказани жители и нужни ли са и по-радикални мерки? Отговор дадоха на живо в ефира на Радио Видин кметове от населени места в региона.


"Днес за пръв път от години наред няма да има пазар в Белоградчик. Затворихме общинския пазар с моя заповед, като  следваме указанията на централния щаб и заповедите на здравния министър", коментира обстановката в града кметът Борис Николов и допълни: "В града работят единствено хранителните магазини и аптеките. В тях се влиза по 1- 2 човека. По-спокойно е, защото още не са се върнали нашите работници от чужбина. Засега са се прибрали само 10-15 човека, но те спазват наложената им 

Борис Николов, кмет на Белоградчиккарантина. В началото беше малко трудно, но сега по няколко пъти на ден се обхождат от здравен медиатор и от двама служители на Общината. Дисциплинирани са вече и мисля, че по чисто човешки начин се разбрахме. Снощи имаше сигнали от Рабиша. Там няколко човека не бяха спазили карантината, но с намесата на полицията редът бе въдворен. Стараем се, доколкото е възможно. Дори вчера започнахме дезинфекция на целия град, днес ще повторим процедурата. Туристи в града няма, туристическите обекти са затворени. Хотелите и къщите за гости могат да работят, но нямаме и един турист. От миналия петък и един човек не е пристигнал в Белоградчик. За момента е добре, но е отчайващо за финансовото състояние на Общината в по-дългосрочен план..." 

Учениците са преминали на дистанционно обучение, Социалният патронаж обслужва както своите постоянни клиенти, така и всички нуждаещи се възрастни и трудно подвижни хора. В селата кметските наместници са направили организация за закупуването и доставянето на лекарства от служителите на патронажа. В двата дома за възрастни хора с деменция в Салаш и Дъбравка е забранено свиждането, посещенията и настаняването в момента. До момента няма положителни проби в община Белоградчик.


"От тази сутрин през ГКПП "Връшка чука" се пропускат само товарните автомобили, за останалите, границата вече е затворена", обясни новият момент в пропускателния режим на границата със Сърбия кметът на Кула Владимир Владимиров.

"Иначе обстановката в общината е като при извънредни обстоятелства. След 6-7 дни хората започват да свикват с изискванията на извънредното положение. Първите дни обаче не беше така. По улиците имаше доста хора без причина, но те вече се изчистиха, разбраха за какво става дума. Още повече, че в малкия град всеки се познава и всичко се знае и няма как да се толерира поведение на хора, които биха подложили на опасност здравето на останалите... Заради наблюденията и проверките, пристигналите от чужбина вече стриктно спазват карантината. За тези, които не могат да си набавят хранителни продукти сами, сме обявили телефон, на който се приемат заявки за храна и лекарства. Той вече се ползва и от възрастни, трудноподвижни и самотноживеещи хора".
 
Крути мерки бяха въведени в Северозапада във връзка с опасността от разпространение на заразата с COVID-19. Първенец в това отношение стана община Козлодуй, където кметът Маринела Николова въведе и вечерен час, забраняващ безцелните излизания. 

"Обстановката в общината, както и в цялата страна, е динамична. Следим и свеждаме до знанието на гражданите всички заповеди и указания от национално ниво. На местно ниво Кризисния щаб заседава регулярно и излиза със своите мерки, решения и с предложения. В щаба има представители и на АЕЦ "Козлодуй", болницата и на всички важни институции. Хората приеха на сериозно вече нещата и спазват всички заповеди, включително на здравния министър и тази, която аз издадох за вечерния час. Младежите със сигурност знам, че се прибират до 22 часа. Има разбиране както от местните, така и от тези, които се прибират от чужбина. Лично упражнявам контрол, а хората са съпричастни и разбират сериозността на положението...", обясни Маринела Николова. 

"Обстановката при нас е спокойна, спазват се всички изисквания на извънредното положение", обяви и кметът на община Ружинци Александър Александров, на чиято територия има компактни групи от ромско население: 

Александър Александров, кмет на община Ружинци


"Синхронизирахме действията с всички институции и издадохме необходимите заповди своевременно. Затворихме детските градини, училища, стадиони, питейни заведения. Засилихме пропускателния режим и в сградата на общинската администрация и в Дома за възрастни хора в село Дреновец. Успяхме да предизвикаме гражданско отношение към проблема, като за няколко часа допуснахме остри реакции в социалните мрежи към новопристигнали от рисковите държави. При ромите също е спокойно и няма негативни реакции от взетите мерки. 2/3 от това население тук отдавна е социализирано. тези хора през последните години усетиха вниманието към тях и заповедите на кмета вече се изпълняват добросъвестно. Винаги има и такива, които притесняват обществото, но те са единици..."



Целите интервюта чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03