Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци на помощ на възрастни срещу коронавируса

Снимка: Община Видин

Общини и доброволци в Северозапада помагат на възрастни, болни или пък на хора, които са принудително у дома си, заради карантина, ако нямат близики, които да се погрижат.


Служители на общинската администрация във Видин и доброволци осигуряват хранителни продукти или пък лекарства за хора, които са в затруднено положение и няма на кого да разчитат.


"Обявихме телефон, на който самотноживеещи възрастни хора, които имат  нужда от помощ, могат да да заявят доставка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства. Тези доставки се  правят от наши служители, на Община Видин и доброволци. Заявките, които се правят до 12 часа ще бъдат извършвани следобед и доставяни на място. Тези, които се правят следобед ще бъдат изпълнявани също на място. При предаването на продуктите служителите ще представят касов бон. Мога да кажа също, че Домашният социален патронаж продължава да работи, както и Детска млечна кухня"- каза заместник- кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.  


Заявки нуждаещите се могат да подават на тел. 0879 949 120 от 8.30 ч. до 17.00 ч. Всички социални услуги на Общината продължават да се изпълняват.


Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин също е на разположение на хората, които са в нужда.


"Екипът на фондацията е на работното си място и е винаги на разположение на нашите потребители. Те могат да се обаждат по всяко време на служебните телефони от 8.30 до 17 часа в работния ден. Услугите, които предлагаме са свързани както с дистанционна работа, така и с работа директно с потребителите. Изработваме предпазни маски, които нашите потребители могат да получат, също така предлагаме комплект с арт-материали, които да вземат и да работят у дома, ако имат желание. Оказваме им подкрепа по телефона, даваме им указания какво могат да правят в домашни условия. Кинезитерапевтът и рехабилитаторът също могат да говорят с тях  и да дават насоки за това какви упражнения могат да правят вкъщи. Психоложките Катя и Илияна също могат да говорят с тях по телефона и да водят психологически консултации. Това, което правим като информационна дейност, е да качваме постоянно на нашия сайт и фейсбук страницата ни актуална информация за случващото се в страната"- каза организаторът "Социални дейности" в ЦСРИ Юлита Петрова.


След въвеждането на извънредно положение в страната от Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин предложиха помощ.


"Не за първи път проявяваме такива доброволчески инициативи. Решихме да помогнем на крайно нуждаещите се и на хората, които няма от къде да получат друга подкрепа. Как го направихме? Пуснахме в нашия сайт нашето решение. Обявихме си телефоните. Казахме какво да направят хората, които се нуждаят от продукти от първа необходимост, лекарства. До вчера ни потърсиха двама човека само. Една възрастна жена, която живее със съпруга си, инвалид. Само тя се грижи за дома. Децата ѝ са в София. Няма кой да ѝ помогне. Напазарувахме ѝ. Ходихме до личния ѝ лекар, взехме рецепта за лекарства, минахме през аптеката. Днес отново ни потърси жената за други продукти от първа необходимост. Отново ѝ протегнахме ръка…Предполагам, че хората все още не се страхуват или информацията не може да стигне до всички в социалните мрежи"- разказа Елена Петрова от Гражданско обединение "Единни за промяна".  Призивът ѝ към възрастните, които са със заболявания, е да останат у дома си  и да потърсят помощ от общините, които предлагат такава,  или пък от доброволците.


Българското национално радио започва информационна кампания, която има за цел да подкрепи емоционално хората в условията на извънредното положение и да ги насърчи да спазват правилата, които налага епидемиологичната ситуация в страната. 


Кампанията е под надслов „За да се прегърнем утре“ и се осъществява в партньорство с Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).


Кампанията стартира на 18 март и всеки може да се включи. Ние от Радио Видин също го направим.


За самотните възрастни хора, децата, намиращите се в изолация по различни причини, за хората в Банско и за уязвимите групи в цялата страна Вашите думи на подкрепа могат да бъдат полезни. Обяснете на младите и на възрастните, на непримиримите и на недисциплинираните колко е важно да спазваме правилата, да избягваме контакти и да не предприемаме необмислени действия.


Отправяме покана към всички да се включат. Това може да стане като поставите знака на кампанията, на профилната си снимка в социалната мрежа. Можете да го изтеглите от: http://bit.ly/38VuE5a

Можете също да запишете видео със свое лично обръщение, в което да насърчите хората около вас и да ги подкрепите в спазването на въведените мерки  за противодействие на разпространението на COVID-19;

Ще помогнете и ако разпространите публикуваните видео материали сред своите приятели в социалните мрежи.

Видео материалите трябва да бъдат с продължителност до 45 секунди. Могат да са записани с мобилен телефон. Изпращайте ги на електронен адрес: utre@bnr.bg и те ще бъдат публикувани в социалната мрежа в профила на БНР https://www.facebook.com/bnradio/

Те ще бъдат публикувани в социалната мрежа в профила на БНР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45