Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Снимка: Радио ВИДИН

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията- народният представител от "БСП за България" Цветан Топчиев:

"Въведе се извънреден режим на работа в България. Беше необходимо това, защото, за да се преодолее това заболяване при положение, че няма ваксина, няма адекватно лечение, трябва да се въведат такива ограничителни мерки. Още е рано да се каже доколко се справяме, тъй като сме още в начална фаза. Някои от мерките обаче са половинчати. Например, затварят се големите градове, но другите населени места не са затворени. Или ще се въведе ограничаване навсякъде, или- не. Половинчатите мерки не вършат работа... Държавата трябва да гарантира, че от прилагането на тези мерки хората няма да бъдат ощетени след това. Всичко друго са празни приказки. Имаме и опасения, че са възможни злоупотреби от страна на властта. И в Закона за извънредното положение, който приехме, се прокраднаха едни текстове, които нямат нищо общо с извънредното положение в страната. Ние следим да няма злоупотреби, но винаги ни се натяква, че не сме консенсусни, според премиера президентът е виновен и БСП. Президентът много мотивирано си изложи аргументите, посочи с кои текстове не е съгласен, Народното събрание прие ветото, а премиерът час и половина говори, даже някои от изказванията му са по-комунистически от на БСП- работодателите да си продадат колите, за да осигурят заплати на работниците и т.н. Извинявайте, но не работодателите са въвели тези ограничителни мерки, а държавата ги задължава и държавата трябва да бъде гарант, че нито работници, нито работодатели ще бъдат ощетени. Разбира се, не в пълен обем, но поне 60% държавата трябва да гарантира."

Какво следва след епидемията?

"Тогава ще дойде по-страшното. Много хора ще са без работа, много от малкия и средния бизнес ще е фалирал, няма да имат средства. Работят с кредити, които няма да могат да обслужват. Не случайно поискахме да се наложи мораториум върху някои плащания по време на това извънредно положение. Но не се прие това предложение. Всички държави въвеждат тази мярка, само България- не", коментира народният представител от Видин и добави:

"Съветвам видинчани всеки да спазва своята лична хигиена, да се ограничи в контактите, също така да не се страхуват- не е чак толкова необичайно, грипен вирус е. Ще се справим."

Повече по темата тук, тук и в прикачения звуков файл.

Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31