Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовир "Среченска бара" е пълен

Снимка: Любо Андреев

Водоемът на язовир Язовир "Среченска бара" достигна максималния си капацитет от 15.5 милиона кубика вода, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. През последните дни падналите валежи напълниха докрай хидровъзел "Среченска бара", от който се подава питейна вода за населените места в областите Монтана и Враца. 



"Това е добре на този етап. Винаги в края на март и началото на април е мерилото за това каква да бъде годината. Разбира се в тази част и господ ни помогна. Но тези опити за по-критични състояния, които ги имаше през зимата отстъпиха. При нас нямаше нарушено водоподаване. Това също е една добра новина."

"Среченска бара" захранва с вода градовете Враца, Монтана, Мездра и Берковица, както и прилежащи села. Микроязовирът разполага с помпена и пречиствателна станция за питейна вода. Около водоема е обособена санитарно-охранителна зона, в която влизането е забранено с цел да се предпази от замърсяване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Вършец призовава: "Спри горските пожари!"

От Община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари!" . От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От Община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно спазване на..

публикувано на 15.08.24 в 11:00

На празника на Брегово за първи път ще звучи химнът на града

На Успение Богородично в Брегово отбелязнват празника на града.  За 10 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет. Почетни грамоти ще бъдат връчени на 48 местни деятели. Същевременно се отбелязват и 50 години от обявянето на Брегово за град, съобщи председателят на Общинския съвет Дориана Йорданова. "Тържествената сесия по..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват днес, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 15.08.24 в 08:10

Състезание по спортен риболов за незрящи ще се проведе в Монтана

Състезание по спортен риболов за хора с нарушено зрение ще се проведе на язовир "Огоста" на полуостров "Расника", в района на садките, съобщи Ива Петкова, регионален председател на Съюза на слепите в Монтана .  Всеки отбор е съставен от по трима състезатели. "Ще участват 16 отбора от цялата страна, със състезатели, с хора без зрение или с..

публикувано на 15.08.24 в 08:05

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 15.08.24 в 08:00

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Днес, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . От 8:30 часа е утренята, последвана от архиерейска света литургия, която ще бъде отслужена от Врачанския..

публикувано на 15.08.24 в 07:50

Отбелязваме Успение Богородично

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 07:30