Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

150 години от основаването на Народно читалище "Цвят" във Видин

6
Снимка: Радио ВидинНа 25 март се навършват 150 години от основаването на видинското читалище "Цвят". Началото му е поставено официално през 1870 година, но идеята и първите опити за създаване на такава културно-просветна организация датират от по-рано, разказа секретарят на читалището Любомир Илиев:


"В двора на дървения храм "Св. Димитър", преди построяването на сегашната църква, в една прилежаща постройка от 3 стаи, са се събрали няколко човека, за да четат вестник. Ние се питаме дали това е началото, как се е случило всичко и защо се е случило. С няколко думи, накратко бихме могли да кажем, че местоположението на Видин на брега на Дунав - врата към западните, северните и източните ни съседи, е давало възможност на неговите граждани да научават за събития, които са се случвали в тези земи...


На 31 май 1863 година в Браила е излязъл първият брой на вестник "Българска пчела". Във втория му брой видинчани прочели, че местното началство прибрало книгите на видинското читалище и турило под затвор неколцина от гражданите на Видин. Това е първата история, която четем в популярен вестник, че във Видин е било организирано първото читалище...След отпуск на църквата са се събрали и са решили, "щото първото начало на основанието на читалището се турна на Цветница". Това е на 25 март 1870 година, тогава Благовещение и Цветница като църковни празници съвпадат. Ние като дата приемаме, че началото ни е на 25 март, но традиционният празник е Цветница, тъй като така са и нарекли читалището. Тази история наистина провокира в нас най-различни мисли как в една все още несвободна България, по време на Османската държава, е имало такива будни и съвестни граждани, които са радеели за българската култура и просвета. Имало е и такива, които са пътували зад граница, обучавали са се, връщали са се и с тези знания са решили да променят не само личния си живот, но и обществения."

За началото на читалището свидетелства ръкопис на видинския гражданин Георги Цанов, който е изследвал организираното читалищно дело в периода от 1863 до 1878 година. Материалът е изключително ценен и предстои да бъде издаден.

Програмата за отбелязване на 150-годишнината на видинското читалище трябваше да започне днес, но заради извънредното положение е отменена и засега нова дата не е обявена. Дългогодишният диригент на Смесен хор Видин и преподавател по пиано Албена Лисова изрази надежда празничният концерт да се състои съвсем скоро:

"Изолацията тежи на хористите. Те са повече по-възрастни хора, свикнали са да излизат и да контактуват. Готвехме се за юбилея, за концерта, който предстоеше. Надявам се, че предстои все още в някакво бъдеще. Никак не е приятно това прекъсване, но ситуацията е такава, че го налага. Трудни моменти винаги има за хора, тъй като хорът все още е в много малък състав. Знаете как стоят нещата - тези хористи, които останаха, са вече по-възрастни, трудно ни е да ги вкараме във форма, в каквато би трябвало да бъдат. Нямаме интерес от по-младите хора, които имат съвсем различни музикални интереси. Трудно е като състав, но не сме прекъснали дейността си и се опитваме да се поддържаме в добра форма."

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15
д-р Емил Миленков

Д-р Емил Миленков: Страхът от коронавируса е на път да срине първичната здравна помощ

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Досега бяхме някак си на втора линия оставени , разкри   доктор Емил Миленков председател на Асоциацията на джипитата във Враца.  "Не се..

публикувано на 02.04.20 в 14:00