Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от основаването на Народно читалище "Цвят" във Видин

6
Снимка: Радио Видин



На 25 март се навършват 150 години от основаването на видинското читалище "Цвят". Началото му е поставено официално през 1870 година, но идеята и първите опити за създаване на такава културно-просветна организация датират от по-рано, разказа секретарят на читалището Любомир Илиев:


"В двора на дървения храм "Св. Димитър", преди построяването на сегашната църква, в една прилежаща постройка от 3 стаи, са се събрали няколко човека, за да четат вестник. Ние се питаме дали това е началото, как се е случило всичко и защо се е случило. С няколко думи, накратко бихме могли да кажем, че местоположението на Видин на брега на Дунав - врата към западните, северните и източните ни съседи, е давало възможност на неговите граждани да научават за събития, които са се случвали в тези земи...


На 31 май 1863 година в Браила е излязъл първият брой на вестник "Българска пчела". Във втория му брой видинчани прочели, че местното началство прибрало книгите на видинското читалище и турило под затвор неколцина от гражданите на Видин. Това е първата история, която четем в популярен вестник, че във Видин е било организирано първото читалище...След отпуск на църквата са се събрали и са решили, "щото първото начало на основанието на читалището се турна на Цветница". Това е на 25 март 1870 година, тогава Благовещение и Цветница като църковни празници съвпадат. Ние като дата приемаме, че началото ни е на 25 март, но традиционният празник е Цветница, тъй като така са и нарекли читалището. Тази история наистина провокира в нас най-различни мисли как в една все още несвободна България, по време на Османската държава, е имало такива будни и съвестни граждани, които са радеели за българската култура и просвета. Имало е и такива, които са пътували зад граница, обучавали са се, връщали са се и с тези знания са решили да променят не само личния си живот, но и обществения."

За началото на читалището свидетелства ръкопис на видинския гражданин Георги Цанов, който е изследвал организираното читалищно дело в периода от 1863 до 1878 година. Материалът е изключително ценен и предстои да бъде издаден.

Програмата за отбелязване на 150-годишнината на видинското читалище трябваше да започне днес, но заради извънредното положение е отменена и засега нова дата не е обявена. Дългогодишният диригент на Смесен хор Видин и преподавател по пиано Албена Лисова изрази надежда празничният концерт да се състои съвсем скоро:

"Изолацията тежи на хористите. Те са повече по-възрастни хора, свикнали са да излизат и да контактуват. Готвехме се за юбилея, за концерта, който предстоеше. Надявам се, че предстои все още в някакво бъдеще. Никак не е приятно това прекъсване, но ситуацията е такава, че го налага. Трудни моменти винаги има за хора, тъй като хорът все още е в много малък състав. Знаете как стоят нещата - тези хористи, които останаха, са вече по-възрастни, трудно ни е да ги вкараме във форма, в каквато би трябвало да бъдат. Нямаме интерес от по-младите хора, които имат съвсем различни музикални интереси. Трудно е като състав, но не сме прекъснали дейността си и се опитваме да се поддържаме в добра форма."

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00