Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иновации в образованието предлагат в Монтана

Снимка: Росица Стайкова

Мрежи за взаимопомощ между училищата организират от Регионалното управление на образование в Монтана, съобщи началникът Трайка Трайкова. Вече втора седмица учебният процес се осъществява успешно онлайн.


"Ако има такива училища, които имат нужда да бъдат подпомогнати организационно или технически, незабавно ще им се оказва съдействие, както от други училища, така и от Регионалното управление на образованието. Вече сме в етап на изграждането на тези мрежи. Те са на териториален принцип по общини, както и на други принципи, като училища със сходен профил, училища които работят с една и съща електронна платформа и др."


Насърчава се създаването на авторски онлайн ресурси на учителите.


"Защото във всяко училище в областта правят добри неща и всеки авторски ресурс е добре дошъл. Министерството на образованието и науката прави хранилище на такива ресурси, което се надяваме да е готово съвсем скоро и тогава ще можем да качваме нашите ресурси в него. Държа да отбележа, че експертите по учебни предмети в регионалното управление, са в непрекъснат контакт с учителите и ги мотивират да споделят идеи и опит."


Една от добрите иновации е създадената от Регионалното управление на образование в Монтана фейсбук група "Мисия образование Монтана", посочи Трайка Трайкова:


"С цел споделяне на информация и добри практики от ежедневната работа. Групата вече се радва на много голям интерес, от страна на родители и на учители, които са не само от нашата област, но и от много други краища на страната."


Вижте още

Снимката на 2 март 2021 година

Изложба базар на сладки изделия организираха младите ресторантьори, готвачи и сладкари от клубовете по интереси при Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Мероприятието е организирано по повод Баба Марта и утрешния национален празник на България. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителна цел.  С добри..

публикувано на 02.03.21 в 18:07

Търсят пари за ремонт на читалищния салон в Руска Бела

Кампания за набиране на средства и материали за извършване на неотложни ремонтни дейности, започнаха в мездренското село Руска Бела. Инициативата е свързана с  рушащия се салон в сградата на читалището и липсата на средства за ремонтирането му . Кампанията е на к метството и местното читалище "Подем- Руска Бела 1928" .  Създаден е Инициативен..

публикувано на 02.03.21 в 16:53

Подредиха изложба посветена на 3 март във Видин

Художествената галерия "Никола Петров" във Видин ще посрещне националния празник 3 март   с тематична експозиция. Тя е озаглавена "Картината е празник" и включва творби от колекцията на галерията, обясни Богдан Александров, уредник в галерията. "Изложбата включва предимно автори от началото и средата до 80-те години. Български художници,..

публикувано на 02.03.21 в 15:57

Концерт на Симфониета Видин се бори за музикално събитие на месец февруари

Концерт на Симфониета Видин, посветен на  265 години от рождението на Моцарт, е номиниран в класацията на Българска национална телевизия - "Вечната музика". Концертът е от 23 февруари,  каза за Радио Видин Таня Симеонова сценарист на единственото предаване в телевизионния ефир за класика и джаз в национална медия: "Започнахме да номинираме в две..

публикувано на 02.03.21 в 15:55

Събирането на местни данъци и такси в Монтана върви добре

С добри темпове върви плащането на данъци и такса смет в община Монтана. Все повече граждани и фирми са платили налозите си, които не са увеличени, припомни кметът Златко Живков: "Искам да благодаря на всички хора, които от 22 януари насам и целия месец февруари активно участват в кампанията и изчистват задълженията си, които имат към Общината..

публикувано на 02.03.21 в 15:35

Благотворителен базар направиха видински ученици

Изложба-базар на сладки изделия организираха младите ресторантьори, готвачи и сладкари от клубовете по интереси при Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" - Видин. Събитието е организирано по повод Баба Марта и утрешния национален празник на България, каза Аксиния Петрова, учител в гимназията: "Ние сме решили да разнообразим малко..

публикувано на 02.03.21 в 14:55

Патриотичен урок във видинската математическа гимназия

Патриотичен интерактивен урок "Цената на свободата", посветен на 3 март, се проведе днес в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Идеята е на седмокласниците и преподавателя им по български език и литература Катя Попова. Учениците бяха разделени на три екипа- литератори, художници и музиканти.  Децата..

публикувано на 02.03.21 в 14:30