Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинската библиотека празнува онлайн

Снимка: Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин


Извънредното положение отложи част от събитията, посветени на 150 години библиотечно дело във Видин. Други ще стигнат до потребителите посредством съвременните технологии, обясни директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова:

"Наистина богата ни програма беше на път съвсем да отпадне, но ние винаги сме доказвали, че сме иновативни и приспособими, затова нас извънредното положение не ни плаши много. Да, наложи се да отложим инициативите по повод 150 години библиотечно дело във Видин, но за това пък всичко, което сме подготвили да се случи на живо в библиотеката, сега можем да го предоставим онлайн. Така че започнахме да предлагаме всичко, което сме подготвили, като стартирахме с една много интересна изложба. Вече показахме първото от общо 15 табла от изложбата "150 години значими личности и събития". Тази изложба проследява в снимки историята на библиотечното дело във Видин. Могат да се видят част от отделите на библиотеката, първите библиотекари... Ще продължим да публикуваме и следващите табла, както и актуална информация на нашия сайт. В най-скоро време ще предоставим и много интересен материал за отделите на библиотеката, за хората, които работят във всеки един отдел, като това ще бъде онлайн представянето на Седмицата на отворените врати, в  която планувахме да посрещнем нашите читатели на място, да им покажем тайните места, скритите места в библиотеката..."

С помощта на съвременните технологии библиотеката извършва и част от ежедневните си дейности, обясни Десислава Иванова:

"Във времето на криза и библиотеката премина на дистанционен режим на работа. Да, ние физически сме затворени и не можем да посрещаме нашите читатели, да им предоставяме богатия фонд от художествена и научна литература, с който разполагаме, но преминаваме на дистанционен режим на работа, стремим се да не спираме контакта с нашите читатели. Най-важно за тях е да кажа, че книгите, които са заели и не могат да бъдат върнати поради наложилата се ситуация, ще бъдат автоматично презаписвани..."


Извънредното положение носи и някои плюсове. Един от тях е, че младите автори ще имат повече време за участие в конкурса "Моето любовно обяснение към Библиотеката”. Крайният срок за изпращане на творбите е удължен до края на месец март. Предстои да бъде обявена датата на награждаването.

Вижте още

Ще има ли студентски бригади?

Между 5 000 и 5 500 студенти се възползват ежегодно от възможностите, които дават програмите за културен обмен между България и САЩ, като тази година агенциите са забелязали ръст на желаещите да участват в програмите. По план студентите масово се записват от средата на септември до края на декември. Предвид ситуацията обаче въпросът ще има..

публикувано на 07.04.20 в 17:10

Видинските математици готови за Национална олимпиада по биология

Шестима са  учениците от Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I“, които  се класираха за  Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Тази година успехът е забележителен, защото Видин има класирани ученици в четири от петте възрастови групи на олимпиадата. Зад високите постижения на учениците стоят..

публикувано на 07.04.20 в 16:10

Да си дъщеря на лекар по време на пандемия

На 7 април, когато отбелязваме Световния ден на здравето, разговаряме с дъщерята на  общопрактикуващия лекар в Дунавци д-р Пламен Петров - Иванна Иванова.  Тя живее в Дунавци и е деветокласничка  в ППМГ "Екзарх Антим I" Видин. Срещаме ви с нея на професионалния празник на българските здравни работници, защото наскоро Иванна публикува във  Фейсбук..

обновено на 07.04.20 в 15:30

Масово отлагане на сватби и кръщенета във Видинско

Извънредните мерки, наложени поради опасността от зараза с коронавирус повлияха и на сватбите във Видин.  В ритуалните зали се допускат само младоженците, кумовете и фотограф и въпреки, че сключването на граждански брак не е забранено, го ляма част от ритуалите бяха отложени. Светла Лозанова , която работи като фотограф във Видин за..

публикувано на 07.04.20 в 15:25

Пациент с коронавирус от Видин, без симптоми, недоумява защо не може да е на домашно лечение

Вторият пациент от област Видин с доказан COVID-19 потърси Радио Видин за съдействие. Иван Евстатиев от Дунавци твърди, че е напълно излекуван, без никакви симптоми, но въпреки това е подложен на стационарно лечение в изолатора на видинската болница (бившето Инфекциозно отделение), по препоръка на Регионалната здравна инспекция. Той смята, че..

публикувано на 07.04.20 в 15:00

Какви правни услуги може да ползваме по време на карантина

В рубриката ни "Моите права"  на фокус са правните услуги , които може да ползваме по време на извънредно положение и как би могло да стане това.  Професионалното мнение е на   председателя на Адвокатска колегия Видин Кирил Груев: "Знаете, че в момента действа Закона за мерките и действията по време на извънредни положения, обявен с..

публикувано на 06.04.20 в 15:30

Ново село в новата обстановка

Хубавата новина е, че в общината няма коронавирус. Независимо от това, че Ново село е на две граници и че са пристигнали хора от други места в първите дни, когато мерките не бяха толкова затегнати, на този етап няма регистрирани със симптоми на опасния вирус. Трима са под доброволна домашна карантина, като при единия вече е изтекъл 14-дневния..

публикувано на 05.04.20 в 17:00