Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дезинфекция на храните и кухненските площи у дома- съвети и препоръки

Снимка: Радио ВИДИН


Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана в днешно време. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които трябва да имат контактно време минимум 60 секунди. При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Също избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба, както и други полезни съвети за неща, които по принцип мислим, че знаем, сега във време на заплаха от зараза, оказва се, че трябва да ги преосмислим и да променим някои от навиците си. В помощ за това полезни съвети дава кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

"Най-общо казано да внимават с миенето на ръце, с продуктите, които се купуват. От къде се купуват, как са опаковани? Да се внимава как ги разопаковат, как ги обработват впоследствие. След като се върнете от пазар с покупки, поставяйте продуктите в обособена зона в кухнята, дали ще е кухненски плот или маса, за да не ги смесите с вече обработени и почистени продукти. След това измивате ръцете и аз препоръчвам да започнете да обработвате първо зеленчуците и плодовете, тъй като те не са пакетирани предварително. Можете да започнете първо да речем с листните зеленчуци, защото те се нуждаят от едно хубаво първоначално изплакване и след това да ги накиснем да престоят за 1-2 часа в студена вода. Ако искате можете да добавите и малко оцет, защото киселината засилва дезинфекцията. После продължавате да речем с доматите, които трябва също да се измият и да им се откъснат дръжките. Тях също може да ги накиснете в студена вода. Ако разполагате с цитруси, там трябва да се обърне повече внимание, заради порестите кори. Препоръчвам да ги миете като обикновени съдове с препарат за миене на чинии и с гъбичка, без да прекалявате с препарата разбира се. Втривате ги, след което ги изплаквате с хладка вода  и ги отделяте в чист съд настрани."


Георги Николов съветва как да дезинфекцираме по най-елементарния начин и с подръчни средства продуктите, които внасяме в дома си и кухненските пространства и плотове. Разбрахме за плодовете и зеленчуците. Ето и съвети как да дезинфекцираме пакетираните продукти от магазина.


"Препоръчвам също с един препарат за универсално почистване, който всеки има вкъщи, или за прозорци, оцет също ще свърши работа. Всички пакетирани продукти е хубаво да се обработват. Да се пръскат с пулверизатор, след като остане препарата малко върху тях, да се избърсват с кухненска хартия, а не с кърпи за ръце или гъба за попиване, защото така всички микроорганизми остават в гъбата и после не знаем за какво ще я използваме и върху какво ще бъде допряна. Месото е много специфично, за него препоръчвам да се измива с вода обилно, но след това да се подсуши, така че да не остава водата по него, след което да се препакетира наново, в кухненско фолио или найлонова торбичка и в зависимост от това, кога е предвидено да се използва, ако е повече от 24 часа, просто да бъде замразено. В противен случай, няма как да бъдат спрени да се развиват патогените, тъй като то е жива материя. Другият вариант е, който разполага с машина за пакетиране, предполагам че не много домакинства имат такива, да бъде вакуумирано и съхранявано в хладилника, което му осигурява също един доста дълъг период на съхранение. Не препоръчвам дървени дъски за рязане, защото почистването им е по трудно. Много добре се почистват в миялна машина, ако разполагате с такава. Температурата няма да ги повреди. Пластмасовите е достатъчно да ги натъркате хубаво с абразовата част на гъбичката с повечко препарат."

Още от съветите на кулинаря Георги Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сароян ни води на приключение с Уесли Джаксън

Кърт Вонегът го нарича „първият и все още най-велик американски минималист“ . Печели Оскар за сценарий на филм по собствения си роман „Човешка комедия“. За пиесата „Времето на нашия живот“ през 1940 г. е удостоен с награда „Пулицър“, която отказва да приеме с думите „Никой не може да ме купи!“ . Войната с критиците, която води цял живот, му..

публикувано на 21.02.25 в 17:05
Петър и Яна Черневи. Снимка: Личен архив на Дора Чернева

Спомен за Петър Чернев и неговото творчество

Днес в "Минутите не редактора" ще ви разкажем за един български изпълнител и композитор, който се ражда през 1943 година във Видин, и макар че скоро след това семейството му се мести, Видин остава в неговото сърце до края на живота му. Рубриката този петък е разказ за популярния през 70-те и 80-те години певец Петър Чернев и един от вечните му..

обновено на 21.02.25 в 17:00

Кукленият театър във Видин представя премиерата на "Котаракът в чизми"

"Котаракът в чизми"  е народна приказка, пресъздадена от Шарл Перо, която се намира и в първото издание на сборника на братя Грим: "Детски и домашни приказки". В нея се разказва за котарак, който може да говори и напътства своя господар. Той е хитър, амбициозен, умен, великодушен, верен приятел, ловък, смел, находчив,..

публикувано на 21.02.25 в 16:10

Ученици от Враца са сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител"

Фондация "Благотворител " насърчава доброволчески инициативи сред младите хора с конкурса "Млад Благотворител" , който се проведе за осма поредна година. В началото на февруари бяха обявени финалистите в тазгодишното издание. Те ще получат финансова подкрепа за реализирането на своите предложения. Сред отличените е и проектът на..

публикувано на 21.02.25 в 15:20

Алекс и зайците...

Отново ще ви срещнем с Алекс от Видин . При предишната ни среща през 2023 година той ни разказа за кокошките Сонка и Юлия и петела Соник.  Сега отново се е върнал към отглеждането на зайци . Негово старо хоби. Всъщност той не може да си представи да живее без домашен любимец, та бил той и малко странен. Колкото до Соник, Сонка и..

публикувано на 21.02.25 в 14:00
Симона Панова

Симона Панова: Когато да си екскурзовод е повече от работа

Днес ви представяме една вдъхновяваща личност от Видин - Симона Панова , автор на фентъзи романите "Змей Закрилник", "Змей Побратим" и "Змей Омайник". Но освен че създава магични светове на страниците на книгите си, Симона е и невероятен разказвач на истински истории, свързани с богатото историческо наследство на старопрестолния Видин и..

публикувано на 21.02.25 в 13:00

Монтанска художничка подрежда изложба "Цветът в мен"

"Цветът в мен" се нарича изложбата на монтанската художничка Таня Василева. Това е нейната първа самостоятелна експозиция в град Монтана, в която тя представя 24 свои платна на различни теми и с различни техники. Авторката разказа как се появява идеята за  изложбата: "Поканиха ме от библиотеката да направя изложба... Замислих се и си казах, че..

публикувано на 21.02.25 в 11:05