Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дезинфекция на храните и кухненските площи у дома- съвети и препоръки

Снимка: Радио ВИДИН


Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана в днешно време. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които трябва да имат контактно време минимум 60 секунди. При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Също избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба, както и други полезни съвети за неща, които по принцип мислим, че знаем, сега във време на заплаха от зараза, оказва се, че трябва да ги преосмислим и да променим някои от навиците си. В помощ за това полезни съвети дава кулинарят Георги Николов от Фондация "Mate Kitchen". 

"Най-общо казано да внимават с миенето на ръце, с продуктите, които се купуват. От къде се купуват, как са опаковани? Да се внимава как ги разопаковат, как ги обработват впоследствие. След като се върнете от пазар с покупки, поставяйте продуктите в обособена зона в кухнята, дали ще е кухненски плот или маса, за да не ги смесите с вече обработени и почистени продукти. След това измивате ръцете и аз препоръчвам да започнете да обработвате първо зеленчуците и плодовете, тъй като те не са пакетирани предварително. Можете да започнете първо да речем с листните зеленчуци, защото те се нуждаят от едно хубаво първоначално изплакване и след това да ги накиснем да престоят за 1-2 часа в студена вода. Ако искате можете да добавите и малко оцет, защото киселината засилва дезинфекцията. После продължавате да речем с доматите, които трябва също да се измият и да им се откъснат дръжките. Тях също може да ги накиснете в студена вода. Ако разполагате с цитруси, там трябва да се обърне повече внимание, заради порестите кори. Препоръчвам да ги миете като обикновени съдове с препарат за миене на чинии и с гъбичка, без да прекалявате с препарата разбира се. Втривате ги, след което ги изплаквате с хладка вода  и ги отделяте в чист съд настрани."


Георги Николов съветва как да дезинфекцираме по най-елементарния начин и с подръчни средства продуктите, които внасяме в дома си и кухненските пространства и плотове. Разбрахме за плодовете и зеленчуците. Ето и съвети как да дезинфекцираме пакетираните продукти от магазина.


"Препоръчвам също с един препарат за универсално почистване, който всеки има вкъщи, или за прозорци, оцет също ще свърши работа. Всички пакетирани продукти е хубаво да се обработват. Да се пръскат с пулверизатор, след като остане препарата малко върху тях, да се избърсват с кухненска хартия, а не с кърпи за ръце или гъба за попиване, защото така всички микроорганизми остават в гъбата и после не знаем за какво ще я използваме и върху какво ще бъде допряна. Месото е много специфично, за него препоръчвам да се измива с вода обилно, но след това да се подсуши, така че да не остава водата по него, след което да се препакетира наново, в кухненско фолио или найлонова торбичка и в зависимост от това, кога е предвидено да се използва, ако е повече от 24 часа, просто да бъде замразено. В противен случай, няма как да бъдат спрени да се развиват патогените, тъй като то е жива материя. Другият вариант е, който разполага с машина за пакетиране, предполагам че не много домакинства имат такива, да бъде вакуумирано и съхранявано в хладилника, което му осигурява също един доста дълъг период на съхранение. Не препоръчвам дървени дъски за рязане, защото почистването им е по трудно. Много добре се почистват в миялна машина, ако разполагате с такава. Температурата няма да ги повреди. Пластмасовите е достатъчно да ги натъркате хубаво с абразовата част на гъбичката с повечко препарат."

Още от съветите на кулинаря Георги Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00