Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт по време на карантина

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация?

Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев", разказва гл. ас. д-р Деница Василева-Дечева от катедра "Обществено здраве и социални дейности":


"Специалност "Кинезитерапия" стартира инициатива с грижа за здравето на хората, като предлага комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Тя е насочена към предпазване от негативните последици от обездвижването в дните, в които трябва да се остане вкъщи и ограничи излизането навън. Инициативата предлага примерен комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Препоръката е, упражненията да се изпълняват сутрин, след предварително проветряване на помещението... "Бъдете здрави и останете физически активни!", е призивът на студентите и преподавателите от специалност "Кинезитерапия“...Предстои реализацията на още идеи..." 



Кристофър Асенов е фитнес инструктор и според него има няколко важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато в случая е наложително да стоим у дома, а искаме да поддържаме форма:


"Трябва да внимаваме и какво ядем. Всеки може да прави упражнения. Аз работя с едни гирички и ластици. Който няма гирички, може да използва шишета с вода от 2, 3, 5 литра и т.н.....Скоро ще тръгне и мое видео с препоръки за това как може да се спортува у дома... Лично аз ще се готвя за състезание при тези условия... Много е важно всичко това да се прави на отворен прозорец за да влиза чист въздух", казва Кристофър Асенов.



Инес Субашка е кондиционен треньор и експерт по здравословно хранене. Ето какво сподели тя:


"Един от първите въпроси, които получих и то многократно, когато беше обявено, че всички фитнес зали трябва да затворят - съответно аз да затворя двете зали, беше: „Инес, какво ще правиш сега, когато фитнесите не работят?“. Първият отговор, който изплува  в съзнанието ми беше - Имам си тяло. Мога да тренирам навсякъде и при всякакви условия. Още на следващия ден започнах да качвам и безплатни тренировки, на живо във Facebook. Те ще продължат  14 дни и целта ми е да покажа на хората колко много неща могат да правят само на една постелка...Човек трябва  и да мотивиран да прави тези неща. Дори елементарното раздвижване е в помощ. Какво правите по време на карантина? Седите много време седнали, вероятно леко прегърбени пред лаптопа, с главата към монитора и някак свити в себе си. На всеки 30 минути ставайте и се раздвижвайте..."


Радослав Колев пет години игра за БК"Видабаскет" и бе един от любимците на публиката в спортна зала "Фестивална". Здрав и висок, той водеше люти битки в подкошието. Самият той обича фитнеса и в София има фитнес център, който, разбира се, сега е затворен. Как издържа затворен в апартамента и как подържа форма?


"Съвсем скоро ще тръгне мой Ютуб канал, който ще е напълно свободен. Там ще показвам упражнения... Поставям си определени упражнения... Може да се правят упражнения на стол, клякането също е важно,  храната също е важна. Трябва да се ограничаваме.." 



Светослав Бърканичков е бивш футболист, продукт на школата на "Спартак"- Плевен и минал през доста отбори в страната. Освен с футболните си умения, той се прослави с участието си в един от епизодите на риалити-формата "Сървайвър". Може  да се спортува вкъщи, категоричен е той:


"Могат много неща да се направят. Аз лично си разделям упражненията за долна и горна част. Включвам и сина ми като тежест. Всеки трябва да се съобразява с това, което се натоварва...Българинът винаги е бил в един своеобразен "Сървайвър". Ще оцелее и сега. Трудното предстои, но ние сме корави..."


Мартин Николов от Видин също тренира в домашни условия с 15 килограмова тежест- дъщеричката му Ивет, която е на две години и половина.

"Клякам с нея. Лежи на гърба ми, докато правя лицеви опори. За нея е забавно, а за мен полезно...", коментира той.


Веселин Филипов, е запален колоездач, не е оставил велосипеда си дори и сега. Не го кара навън, но все пак успява да измине по 30 километра на ден. Ето как:


"Имам специален стенд за велосипеда и е монтиран на него. Качваш се и започваш въртенето на педалите. Вчера "изминах"  30 километра. Хубаво е тези неща да се правят на отворен прозорец или на терасата- заради чистия въздух..."


Както разбрахте има доста варианти да поддържаме добрата си  форма дори и затворени вкъщи. Стига да искаме. Бъдете оптимисти- и това ще мине!

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26