Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спорт по време на карантина

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация?

Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев", разказва гл. ас. д-р Деница Василева-Дечева от катедра "Обществено здраве и социални дейности":


"Специалност "Кинезитерапия" стартира инициатива с грижа за здравето на хората, като предлага комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Тя е насочена към предпазване от негативните последици от обездвижването в дните, в които трябва да се остане вкъщи и ограничи излизането навън. Инициативата предлага примерен комплекс от упражнения за изпълнение в домашни условия. Препоръката е, упражненията да се изпълняват сутрин, след предварително проветряване на помещението... "Бъдете здрави и останете физически активни!", е призивът на студентите и преподавателите от специалност "Кинезитерапия“...Предстои реализацията на още идеи..." Кристофър Асенов е фитнес инструктор и според него има няколко важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато в случая е наложително да стоим у дома, а искаме да поддържаме форма:


"Трябва да внимаваме и какво ядем. Всеки може да прави упражнения. Аз работя с едни гирички и ластици. Който няма гирички, може да използва шишета с вода от 2, 3, 5 литра и т.н.....Скоро ще тръгне и мое видео с препоръки за това как може да се спортува у дома... Лично аз ще се готвя за състезание при тези условия... Много е важно всичко това да се прави на отворен прозорец за да влиза чист въздух", казва Кристофър Асенов.Инес Субашка е кондиционен треньор и експерт по здравословно хранене. Ето какво сподели тя:


"Един от първите въпроси, които получих и то многократно, когато беше обявено, че всички фитнес зали трябва да затворят - съответно аз да затворя двете зали, беше: „Инес, какво ще правиш сега, когато фитнесите не работят?“. Първият отговор, който изплува  в съзнанието ми беше - Имам си тяло. Мога да тренирам навсякъде и при всякакви условия. Още на следващия ден започнах да качвам и безплатни тренировки, на живо във Facebook. Те ще продължат  14 дни и целта ми е да покажа на хората колко много неща могат да правят само на една постелка...Човек трябва  и да мотивиран да прави тези неща. Дори елементарното раздвижване е в помощ. Какво правите по време на карантина? Седите много време седнали, вероятно леко прегърбени пред лаптопа, с главата към монитора и някак свити в себе си. На всеки 30 минути ставайте и се раздвижвайте..."


Радослав Колев пет години игра за БК"Видабаскет" и бе един от любимците на публиката в спортна зала "Фестивална". Здрав и висок, той водеше люти битки в подкошието. Самият той обича фитнеса и в София има фитнес център, който, разбира се, сега е затворен. Как издържа затворен в апартамента и как подържа форма?


"Съвсем скоро ще тръгне мой Ютуб канал, който ще е напълно свободен. Там ще показвам упражнения... Поставям си определени упражнения... Може да се правят упражнения на стол, клякането също е важно,  храната също е важна. Трябва да се ограничаваме.." Светослав Бърканичков е бивш футболист, продукт на школата на "Спартак"- Плевен и минал през доста отбори в страната. Освен с футболните си умения, той се прослави с участието си в един от епизодите на риалити-формата "Сървайвър". Може  да се спортува вкъщи, категоричен е той:


"Могат много неща да се направят. Аз лично си разделям упражненията за долна и горна част. Включвам и сина ми като тежест. Всеки трябва да се съобразява с това, което се натоварва...Българинът винаги е бил в един своеобразен "Сървайвър". Ще оцелее и сега. Трудното предстои, но ние сме корави..."


Мартин Николов от Видин също тренира в домашни условия с 15 килограмова тежест- дъщеричката му Ивет, която е на две години и половина.

"Клякам с нея. Лежи на гърба ми, докато правя лицеви опори. За нея е забавно, а за мен полезно...", коментира той.


Веселин Филипов, е запален колоездач, не е оставил велосипеда си дори и сега. Не го кара навън, но все пак успява да измине по 30 километра на ден. Ето как:


"Имам специален стенд за велосипеда и е монтиран на него. Качваш се и започваш въртенето на педалите. Вчера "изминах"  30 километра. Хубаво е тези неща да се правят на отворен прозорец или на терасата- заради чистия въздух..."


Както разбрахте има доста варианти да поддържаме добрата си  форма дори и затворени вкъщи. Стига да искаме. Бъдете оптимисти- и това ще мине!

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00