Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

4
Снимка: Радио Видин

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи.

"Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше близко семейство загива от подобен вирус. Знаете за случая в Кьолн миналата година, когато почина малката Селин, точно от респираторен вирус. и ако не си участник, и свидетел на подобно нещо, няма как да повярваш, че един вирус може найстина да причини смърт на твой близък човек. Понеже страдаме от отва, което се е случило с нашето детенце вярваме, че има реална опасност, както за нас и семейството ни, така и за всички хора около нас, за квартала ни, ако щете и за държават ни. Всички знаем, че България е бедна не от сега, бедна е от 30 години и в този момент, не е необходимо да разчитаме на политиката, на държавата. Вярвам, че можем да се справим с много дисциплина и дори с елементарни мерки, просто да си стоим вкъщи. Ако някой от семейството пазарува, моля да го прави с маски и да бъде достатъчно отговорен към близките си."

Само до вчера са ушити 900 препазни маски, които веднага раздават. Целта е да бъдат направени поне 3000, колкото са жителите на кваратала, разказва Найден Георгиев. 

"Гледахме новини, майка и дъщеря правят маски на доброволни начала и ги раздават. Аз лично съм търсил маски по аптеки, но по простата причина, че няма такива, не можах да снабдя семейството с маски и започнах да рзмишлявам, как да се сдобием с такива. Започнахме да проучваме плат, алстици и всичко останало, на каква стойност възлиза, за да можем да определим 1 брой маска за каква сума ще се изработи. Решихме да се включим съвсем доброволно с определена сума, обаче големият ни проблем беше, да намерим шивач, който да ги ушие. Веднага звъннахме на леля Кева. Тя на мига се съгласи, да шие маски безплатно. Държа да отбележа, че инвестицията за направата на такива маски е много малка. Ораганизирахме и в момента продължава кампанията за набиране на средства, за изработката на такива маски. Страшно бързо събрахме срадствата за изработката на маски за квартал "Нов път". В него по наши изчисления,  в момента има около 3 000 жители и ще се постараем да направим този брой. Ако до тогава вече се появят такива други доброволци, шивачи и не само, имаме нужда от хора, които трябва да гладят, да подреждат, ще продължим да ги правиме. Не е толкова скъпо да решиш да направиш нещо добро и от все сърце... Вярваме, че така спасяваме животи. Нямаше да можен да успеем с всичко това, ако веднага 5-6 семейства от квартала, добри хора, които веднага ни потърсиха и оказаха финансова подкрепа, всеки с колкото може."

Анета Борисова и Параскева Колева са сред жените, които сами решили да помогнат с труда си

"Помагаме с каквото можем, за добро дело... Аз даже не го считам за нещо кой знае какво. Работа, като всеки друг вид работа. 2-3 дена като дадем за други хора, няма лошо. За мен е така, все едно , че нищо не правиме. Това което можем, с божията помощ даваме от нас."

От средствата, които събират, и които продължават да даряват жители на квартала ще закупят храна и  дезинфектанти за най-нуждаещите се. Вярваме, че с общи усилия ще справим, казват Албена и Найден Георгиеви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15