Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2020 година

Снимка: Галина Ганова

56 болнични легла в цяла Северозападна България за болни с COVID-19 в тежко състояние. В трите области на Северозападна България трябва да бъдат обособени болнични помещение с общо 473 легла за пациенти с коронавирус с по-лека симптоматика. Най-много- 212, са в област Монтана.


В МБАЛ Монтана няма пациент с коронавирус, каза за Радио ВИДИН директорът й Тодор Тодоров. Така д-р Тодоров опроверга излязлата в някои медии информация за карантина в кардиологията на болницата заради заразен пациент, като я нарече "фалшива новина". 


Поставят химически тоалетни на временните Контролно-пропускателни пунктове на входовете на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. На шест места денонощно полицията организира пропускателния режим на моторните превозни средства, съгласно мерките, наложени заради коронавируса у нас.


Взетите мерки във връзка с разпространението на коронавируса поставиха автобусните превозвачи в дълбока криза. Това заяви за Радио ВИДИН Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи:


Коронавирусът прекрати сделките с имоти във Видин, точно когато в града се наблюдаваше бум на търсенето им. Това каза за Радио ВИДИН брокерът Катя Цветкова, която за момента работи на повикване. 


На страницата си във фейсбук Община Видин обяви, че предприема социални и икономически мерки в периода на кризисната ситуация в страната. Предвижда се освобождаване от такса за тротоарно право на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след 30 юни до края на календарната година. От 20 март е отменена „синята зона“.


Апелативната прокуратура в София е взела на специален надзор ново досъдебно производство за извършено престъпление, което се води под ръководството на Районна прокуратура - Видин. На 25 март тази година 23-годишен нарушил предписаните от Районна здравна инспекция Видин противоепидемични мерки, според които трявало да бъде изолиран след завръщането си от Германия.


Задържан е 18- годишен врачанин с  марихуана, съобщиха от полицията във Враца. При направена проверка и обиск в младежа е открито едно топче съдържащо канабис

Над 500 човека са поставени под домашна карантина заради коронавируса в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Общият брой на изолираните в домашна среда хора е 561. Всички се проследяват ежедневно за наличие на симптоми на заболяването, като досега няма доказан случай на заразен.


Над 20 000 лева вече са събрани в подкрепа на лечебните заведения във Враца само за няколко часа, обяви в социалните мрежи кметът Калин Каменов. Волята на дарителите е с тях да се закупи медицинска апаратура, която ще подпомогне ежедневната работа на врачанските медици.


Община Мездра разпространи Инструкция за организиране на дейността на търговските обекти на нейната територия. В нея се изясняват начините за предпазване от струпваните на клиенти, обслужването им по възрастови групи и сигурността. Търговските площи да се дезинфекцират най-малко три пъти дневно, не опакованите стоки да не са в пряк достъп с клиентите. 


Дарение от фондация "Америка за България" получи село Василовци за посрещане нуждите в борбата с епидемията от коронавирус, съобщи кметът на община Брусарци Наташа Михайлова.

Информационни брошури за COVID-19 разлепи младежката организация на ВМРО - Враца във входовете на жилищни блокове и обществени сгради в областния град, информират от движението.


1 923 са подадените декларации за облагане с корпоративен данък по електронен път, постъпили в офиса на НАП в Монтана. До момента над 200 000 са подадените в страната.


Полицейски патрул е открил 144 кг риба в района на преливника на стената на язовир "Огоста" в Монтана. Рибата била  натъпкана в 6 чувала. 


Необичайният за този период от годината студ и падналият сняг създадоха големи неприятности и загуби за земеделските стопани, обясни за Радио ВИДИН Валери Мишов, кмет на монтанското село Горно Озирово. Най-засегнати според него са плодните дървета, които тази година нямало да родят.


За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов.

Вижте още

Снимката на 4 юни 2020 година

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация . Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация. За последното денонощие има регистриран  1 случай на коронавирус   в област Видин - жена на 76 години от Видин...

публикувано на 04.06.20 в 17:55

Врачански художнички подредиха изложба

Отркиха официално изложбата на жени-художнички от Враца в кафе-галерия Клуб на дейците на културата (КДК).  В експозицията са подредени картини на Силвия Равнополска, Емилия Върбанова, Ивета Михайлова, Калина Тодорова, Валентина Петрова, Татяна Вутова, Пламена Гешковска, Валентина Василева. Анализ на картините представи изкуствоведът Мариела..

публикувано на 04.06.20 в 17:30

Енергоспестяващо улично осветление ще има в Брегово

Енергоспестяващо осветление ще бъде изградено на територията на община Брегово . Решението е взето на последното заседание на местния Общински съвет. Предстои изграждането на уличното осветление в следващите месеци. "Това са капиталови средства, предоставени от държавата. Работим по конкретните ценови условия. Във всички села ще има изцяло..

публикувано на 04.06.20 в 17:01

Чистят коритото на река Лева

Почистване на коритото на река Лева организират във Враца . Инициативата е на Общината.  Служители на местната администрация, съвместно с представители на спортните клубове и граждани ще се включват в почистването на коритото на река Лева и прилежащите тревни площи.  За всички желаещи да участват са осигурени ръкавици и необходими материали за..

публикувано на 04.06.20 в 16:15

Наемат персонал за патронажна грижа в Белоградчик

В Белоградчик е обявявена е процедура по набиране на документи на кандидати за работа по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Набира се и потребители за социалната услуга , съобщиха от общината. Ще бъдат наети 5 лица на длъжност доставчик/снабдител , които..

публикувано на 04.06.20 в 16:03

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация

Националният осигурителен институт е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация . Бюджетът на програмата за настоящата година е над 20 милиона лева, което ще позволи около 45 000 лица в България да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация...

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Санират кметствата в три села от община Бойчиновци

Общината откри процедура за възлагане на обществена поръчка за извършване на строително-монтажните работи по проект "Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на общински сгради с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност". Ще бъдат обновявени сградите на кметствата в селата Владимирово, Охрид и Пали лула . Финансирането е по..

публикувано на 04.06.20 в 14:04