Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 март 2020 година

Снимка: Галина Ганова

56 болнични легла в цяла Северозападна България за болни с COVID-19 в тежко състояние. В трите области на Северозападна България трябва да бъдат обособени болнични помещение с общо 473 легла за пациенти с коронавирус с по-лека симптоматика. Най-много- 212, са в област Монтана.


В МБАЛ Монтана няма пациент с коронавирус, каза за Радио ВИДИН директорът й Тодор Тодоров. Така д-р Тодоров опроверга излязлата в някои медии информация за карантина в кардиологията на болницата заради заразен пациент, като я нарече "фалшива новина". 


Поставят химически тоалетни на временните Контролно-пропускателни пунктове на входовете на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. На шест места денонощно полицията организира пропускателния режим на моторните превозни средства, съгласно мерките, наложени заради коронавируса у нас.


Взетите мерки във връзка с разпространението на коронавируса поставиха автобусните превозвачи в дълбока криза. Това заяви за Радио ВИДИН Петър Захариев, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи:


Коронавирусът прекрати сделките с имоти във Видин, точно когато в града се наблюдаваше бум на търсенето им. Това каза за Радио ВИДИН брокерът Катя Цветкова, която за момента работи на повикване. 


На страницата си във фейсбук Община Видин обяви, че предприема социални и икономически мерки в периода на кризисната ситуация в страната. Предвижда се освобождаване от такса за тротоарно право на заведенията за периода, през който не са имали дейност, а така също и да не се начислява лихва за 2020 г., за времето след 30 юни до края на календарната година. От 20 март е отменена „синята зона“.


Апелативната прокуратура в София е взела на специален надзор ново досъдебно производство за извършено престъпление, което се води под ръководството на Районна прокуратура - Видин. На 25 март тази година 23-годишен нарушил предписаните от Районна здравна инспекция Видин противоепидемични мерки, според които трявало да бъде изолиран след завръщането си от Германия.


Задържан е 18- годишен врачанин с  марихуана, съобщиха от полицията във Враца. При направена проверка и обиск в младежа е открито едно топче съдържащо канабис

Над 500 човека са поставени под домашна карантина заради коронавируса в област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. Общият брой на изолираните в домашна среда хора е 561. Всички се проследяват ежедневно за наличие на симптоми на заболяването, като досега няма доказан случай на заразен.


Над 20 000 лева вече са събрани в подкрепа на лечебните заведения във Враца само за няколко часа, обяви в социалните мрежи кметът Калин Каменов. Волята на дарителите е с тях да се закупи медицинска апаратура, която ще подпомогне ежедневната работа на врачанските медици.


Община Мездра разпространи Инструкция за организиране на дейността на търговските обекти на нейната територия. В нея се изясняват начините за предпазване от струпваните на клиенти, обслужването им по възрастови групи и сигурността. Търговските площи да се дезинфекцират най-малко три пъти дневно, не опакованите стоки да не са в пряк достъп с клиентите. 


Дарение от фондация "Америка за България" получи село Василовци за посрещане нуждите в борбата с епидемията от коронавирус, съобщи кметът на община Брусарци Наташа Михайлова.

Информационни брошури за COVID-19 разлепи младежката организация на ВМРО - Враца във входовете на жилищни блокове и обществени сгради в областния град, информират от движението.


1 923 са подадените декларации за облагане с корпоративен данък по електронен път, постъпили в офиса на НАП в Монтана. До момента над 200 000 са подадените в страната.


Полицейски патрул е открил 144 кг риба в района на преливника на стената на язовир "Огоста" в Монтана. Рибата била  натъпкана в 6 чувала. 


Необичайният за този период от годината студ и падналият сняг създадоха големи неприятности и загуби за земеделските стопани, обясни за Радио ВИДИН Валери Мишов, кмет на монтанското село Горно Озирово. Най-засегнати според него са плодните дървета, които тази година нямало да родят.


За неопределен период от време се отлага традиционния турлашки фолклорен събор в село Чупрене. Безопасността на гостите и участниците е най-важна, каза кметът на местната община Анжело Добричов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29