Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Променят размера на еднократната помощ за новородено

В Кула насърчават образованите родители

Снимка: ВМРО-БНД

Променят размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3 годишна възраст в Кулско. Решението е взето на заседание на Общински съвет Кула по предложение на групата на ВМРО-БНД. Вместо досегашните 150 лв. за всяко дете, в общината вече ще има диференциация според степента на образование на родителите. За майка с основно образование се запазва досегашната сума от 150 лв. За майка със средно - 300 лв., а за майка с висше образование - 600 лв., съобщават от областния комитет на ВМРО-Враца.

Необходимите критерии за кандидатстване са: заявление от майката до кмета на общината; оригинал от акта за раждане на детето; копие от диплома за завършено образование на майката; настоящ адрес в рамките на общината, с уседналост през последните 2 години на поне единия от двамата родители.

Заявлението се подава след навършването на 1 месец от раждането на детето, или 1 месец от постановяване решението за осиновяване.

Право на средствата ще има родител/осиновител, който не е оставил детето, или други свои деца за отглеждане в специализирана институция и не са му отнети или ограничени родителските права. Финансовата помощ се предоставя до трето живородено/осиновено дете, като близнаци или тризнаци се признават за второ и трето дете в семейството. При различно образование на двамата родители се взема предвид това на майката. Получилите еднократната помощ подписват декларация, с която декларират, че детето няма да бъде дадено за осиновяване. При нарушение на декларираното, сумата се възстановява.


Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12