Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търси се пазар за видинските зеленчуци, търговията със зърно- вяла, с ниски цени

2
Снимка: Личен архив


Вяла търговия, малко сделки, ниски цени- така изглежда пазарът на зърно към днешна дата. Има ли място за притеснене и как извънредното положение се отразява на българското земеделие по отношение на търговията? 

"Зърното у нас е достатъчно, дори прекалено достатъчно. Около 2 милиона тона пшеница и царевица има у нас, над 1 милион тона е наличността от слънчоглед. По-слабо е търсенето на зърно за износ, а износът е насочен предимно към Гърция. Наблюдава се спад на цените, но е в рамките на нормалното. 270-280 лева е цената на царевицата, фуражната пшеница се търгува за 310-320 лева, малко по-висока е цената на хлебната пшеница, около 630 лева се движи цената на слънчогледа. Ечемик, фуражен грах и фасул са останалите продукти, към които има известен интерес"- каза Борис Ангелов, представител на Софийска стокова борса, регион Монтана. Според него по-трудно е да се каже как ще се осъществяват сделките на зелено:

"...Такива договорки между производители и потребители може да има, но ще се изхожда от непредвидимостта на ситуацията, вероятно ще има сделки, но за по-малки количества, и при по-ниска цена. Обикновено при продажба на зелено търсенето е от произвозителите...." 

Пренареждане приоритетите - това ще последва от ситуацията, в която се намира пазарът на зърно в момента. Според Борис Ангелов спад в цените и сделките има, но ситуацията е нормална и не би трябвало да доведе до поскъпване на насъщния. 
"Оттук нататък всичко ще зависи от структурата на производството, но всичко, което се случва, е нормално, няма нищо трагично. В момента не падат цените под някаква критична точка и няма причина да се увеличават цените на брашното, на хляба...."

И ако зърнопроизводителите могат да чакат, не така стоят нещата при зеленчукопроизводителите. Стела Лозанова е млад земеделски роизводител от Видин. Основният проблем пред семейството й, както и пред десетки други зеленчукопроизводители сега е, че няма пазар за произведените ранни зеленчуци- стока, която не може да чака. Със заповед на кмета на община Видин и във връзка с мерките за неразпространението на коронавирус, Общинският пазар е затворен. На този етап Стела е намерила решение- предлага произведените пролетни оранжерийни зеленчуци в три квартални магазина във Видин- "Понти", "Божур" - зад Военното окръжие и в магазин до общинския пазар. 

"Главният проблем е в реализацията на продукцията. Сега реализираме в няколко квартални магазинчета, но продукцията ни е повече. Намерихме клиенти, но те са малко... Произвеждаме пресен лук и чесън, марули, спанак, хората харесват нашата продукция, но не всеки има възможност да си закупи. Беше много по-удобно на пазара. Иначе нямаме проблем, минаваме през КПП-тата, получаваме по график субсидиите... Идеята за зареждане на големите вериги в града е добра, но на този етап няма как да се осъществи, защото те искат количества, които ние няма как да предоставим." 

Според Стела, сега, в условията на намален внос, е удобен момент българският производител да намери своите клиенти, които все повече търсят родното производство. 

Освен за оранжериите, в които се произвеждат пролетни и летни зеленчуци, Стела, заедно със семейството си, си грижи и за овощна градина- 13 декара ябълки и 6 декара сини сливи. От миналата година имат и цех за производство на натурален ябълков сок. Изграден е по проект, а идеята е да си помогнат при реализация на продукцията, която при добра година е около 10 тона. Засега основните им клиенти са познати и приятели, но се очаква от есента да започне зареждане и на търговската мрежа.
 
Въпреки сегашното затруднение с пазара на пресните зеленчуци, семейството на Стела не се отказва. Имат намерение заедно с други земеделски производители да направят подписка, с която да поискат от общинското ръководство, да обособи място и да разреши на производителите един или два пъти в седмицата, да имат възможност да продават собствена продукция, която не може да чака... Защото е убедена, че истинското, българско производство не бива да иде на боклука.

Апелът на Стела е хората да търсят българската продукция:
"Предпочитайте българските плодове и зеленчуци, защото няма по-хубаво от нашето. Не купувайти плодове и зеленчеци, които не знаете как са третирани. За да сте здрави, яжте българските плодове и зеленчуци!" 

Галерия

Вижте още

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10