Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Венера Невелинова: Човек не може да изживее смеха насила

Снимка: Личен архив на Венера Невелинова


Хумористични стихотворения за живота на българина по време на извънредното положение забавляват потребителите на социалните мрежи в дните на изолация у дома. Хит сред тях е "Карантина с Гина" на родената във Враца поетеса и вокален педагог по народно пеене Венера Невелинова. Тя има 4 хумористични стихотворения, написани на северозападен диалект, който им придава специфичен колорит и оригиналност.


"Всъщност първото стихотворение, което се появи на северозападен диалект, беше "Стара мома от Врачанско на СПА". Появи се, защото писателката Ели Георгиева беше направила затворена група във Фейсбук, в която всички членове си пишем на диалект, отговаряме на диалект и е за предпочитане публикациите ни да бъдат в рими. Тогава аз реших да пиша в рими на северозападен диалект. Не знаех как ще се приеме, но за мое голямо учудване се прие много добре. Имаше много голям успех, хората много му се зарадваха и след това реших да продължал Така се появи "Среща първа с врачанска свекърва" и "Карантина с Гина", а днес се появи и четвъртото...Изолацията не ми пречи по никакъв начин да мисля позитивно и да се смея повече в тези тежки дни. Смехът и хуморът помагат, защото ни откъсват макар и за секунди от действителността. Човек не може да се смее насила, всъщност той може, но не може да изживее смеха насила. Така че, ако приемаме нещата по-позитивно, ще надживеем проблема по-леко...", обясни поетесата.


Венера Невелинова прави първите си поетични опити още в детството си. След това изненадващо губи вдъхновение и за известно време спира да пише. Връща се отново към поезията преди няколко години:


"Имаше някакъв пропуск в писането от около 7-8 години и сега с пълна сила се връщам, което ме прави много щастлива. Защото това е начин да избягаш от реалността, начин да създадеш свой свят, музата не те изпраща на желаните места, но пък е нещо, което е индивидуално и ти го споделяш с останалите, чувството се пречупва в стих..."


Венера Невелинова събира стихотворения за първата си стихосбирка. А докато тя стане реалност, е решила да среща творчеството и читателите си в своя блог "Светът на Венера".

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00

Колко ще струват козунаците за Великден?

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден , защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева . По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от..

публикувано на 29.04.24 в 13:05

След сигнал до Радио Видин ремонтираха неизправен светофар до училище

Сигнал за неизправен светофар до видинско училище получихме от слушателка на Радио ВИДИН.  Светофарната уредба е до Основно училище "Иван Вазов" - Видин и полицията. Районът е оживен, в непосредствена близост е и Общинския пазар, именно тук ежедневно пресича Светлана Георгиева заедно със своя внук. По думите й точно от страната на сградата на..

публикувано на 29.04.24 в 11:40

Представят музиката на Димитър Ненов във Видин

Видин е един от петте града, в които ще бъдат изпълнени кино-концерти за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов. Пианистката Венета Нейнска ще изпълнява музиката на видния български пианист и композитор. Здравословни причини обаче отложиха провеждането на планирания за 20 март в град Видин кино-концерт “Димитър Ненов и измеренията..

публикувано на 29.04.24 в 10:25

В „Музикална зона” в Международния ден на танца: Огнени и страстни латиноамерикански танци

  Започваме новата седмица с танцова стъпка, понеделникът е танцувален! Днес е Международен ден на танца , затова ще бъдем на латиноамериканска вълна. Ще се понесем в ритъма на самба, ча- ча, румба, пасо добле и джайв: по- атрактивния и темпераментен раздел на спортните танци. Танцувално ще ни тръгне тази седмица.  Важното е да се заредим с..

публикувано на 29.04.24 в 09:00