Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора са по-отговорни от възрастните - смята преподавателят по философия Владислав Тодоров

Ученици от Враца творят и генерират идеи у дома

Снимка: impresia.bg

В условия на световна пандемия и изолация човек може да извади от себе си такива психични и творчески възможности, за които не е подозирал,  че носи  - убеден е преподавателят по философия в ППМГ "Акад. Иван Ценов" Враца  Владислав Тодоров. Появата на коронавируса провокира учителя по философия да предложи на своите ученици да започнат да правят различни неща, които им харесват, а след като се върнат отново на училище да направят едно представяне на тема "Как преживях изолацията и какво успях да сътворя, как кризата ме промени и ми помогна да открия неподозираните страни в мен?".

"Самото понятие "криза" подсказва, че ние трябва нещо да променим и обикновено по време на кризи човечеството е правило своите скокове. И когато се получи това нещо, първият ден реших да предложа на учениците кой както прецени, кой как му дойде от душата и от сърцето, кой както може да извади от себе си това как чувства нещата. Тези, които могат да рисуват, нека да рисуват. Тези, които могат да снимат почнаха да си правят снимки всеки ден. Тези, които могат да пеят, са почнали да си измислят песнички или текстове, пише се и поезия.  Идеята е, че един ден всичко това ще свърши. Няма нещо безкрайно в тази Вселена. В удобен момент децата да направят един вид като представяне. Кой как го е преживял, кой каква поука си е взел от това, какво му е отнело и какво му е дало. Идеята е такава да разкаже как е преживял това. Това ще остане за поколенията след това. Проблемът е с течение на времето това да не започне да избледнява, защото има вече умора. Идеята е това нагнетяване на неща отрицателно  да се превърне в нещо положително, творческо такова.", обяснява Владислав Тодоров и допълва, че основната идея е  негативното отношение да се превърне в творческо вдъхновение и да провокира появата на неподозирани таланти и качества в младите хора. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00