Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства


УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят. 

"Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да стимулираме развитието на техния мозък. Но също така в ситуация на кризи, като тази, в която се намираме в момента, играта е най-доброто средство за успокоение както на самите деца, така и на възрастните. Това е начин да се сплотят семействата и най-ценният начин да се научат нови неща. Започнахме инициативата си в събота и всеки ден точно в 11 часа на фейсбук профила на Уницеф България, публикуваме по едно ново предизвикателство  за родителите. До сега сме предложили танци заедно, готвене, разказване на приказки, търсехме съкровища заедно с децата. Няма да издавам следващите, защото искаме да има и елемент на изненада. С тази кампания и чрез този позитивен елемент на игра, на сплотяване на семействата, всъщност искаме да покажем, че колкото и ситуацията да е критична и да е трудна за всеки един от нас, всъщност това е и едно време, което те могат да го използват, за да прекарат наистина много пълноценни моменти с децата в игра, в учене и в споделяне. Призивът, който отправям, той е на целия УНИЦЕФ, не е само от мое име, наистина изключително важно е в тези трудни моменти да общуваме с децата, да говорим с тях честно и открито за ситуацията, да не крием от тях, да не ги лъжем, да се погрижим за това те да се чувстват спокойно, да се чувстват сигурни и също така да не забравяме да се погрижим за себе си, защото е от изключително значение родителите също да са спокойни и да се чувстват добре, знаете, децата усещат това", обясни Деница Делвил, директор комуникации на Уницеф България :

Паула Найденова от Видин се включва в предизвикателствата още от първия ден с дъщеря си Катрин и малката си сестричка:

"Излезе ни преди 5 или 6 дни предизвикателството на страницата на Уницеф България, че започва и още от първия път ние решихме да се включим. Първото ни предизвикателство беше "Танци с новобранци", беше много забавно. Като преди това се допитвам до тях, те дават идеи. По принцип им е забавно, интересно им е, всеки ден чакаме с нетърпение да дойде време за следващото предизвикателство, много е хубаво. Тази идея определено ни дойде много добре, в подходящия момент. Благодаря на УНИЦЕФ, че ни предизвика да направим нещо с децата си у дома. По принцип, знаете, ежедневието ни е забързано, ходим на работа, не обръщаме внимание на децата си, колкото трябва за съжаление, и сега е удобният момент да го направим."
Повече може да чуете е звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00