Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

Снимка: Радио Видин



За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът  "Vintage Vehicles Vidin 2024" е част от културния календар на Община Видин и всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо се.
Парадът се превърна в традиция през последните години, една от разликите е променената локацията - тази година  ще се проведе в Крайдунавския парк във Видин, в района на Телеграф капия, каза Иван Цолов- организатор на събитието:

"Никога не съм имал реална представа колко участници ще дойдат. Винаги идват приличен брой участници. ...И към момента има доста записали се... Винаги има много колоритни хора, които се открояват, ще има и тази година... Както и всяка година, повечето автомобили са интересни. Очакваме интересни американски кабриолети, немски. Имаме много добре подготвени японски автомобили... Всяка година има много приятни изненади..."

Няма ограничение във възрастта и превозното средство на участниците. Не е задължително и предварително записване. Единственото условие е да притежавате автомобил или друго превозно средство от "класическите" години. По време на ретро парада, ще бъде заснет и музикален видеоклип на парчето "Видин ми е Л.А." на видинчанина Бойко Николов, посочи Иван Цолов:

"Ще се възползваме от атмосферата покрай ретро парада и кадрите ще влязат в музикалното видео. То ще бъде заснето за няколко дни, но мисля, че ще се получи поредното приятно видинско парче... Искаме да се получи едно разнообразно видео и да зарадваме повече видинчани. Целта е да се въвлекат повече хора от град Видин в този проект..."


Един от редовните участници в ретро парада е Ангел Ангелов от Враца: 

"Досега, ежегодно съм участвал с един и същ автомобил, който е Кадилак кабриолет от 1964 година... Аз винаги съм бил за такъв тип културно мероприятия... Автомобилите са ясни, те винаги остават впечатления и добри спомени, но най-хубавите спомени остават от хората, които идват там, от общата болест, която имаме и това е нещото, което чакаме с нетърпение - да се видим с хората, с които сме в този бранш, така да се каже. Бих казал, че най-големите си приятелства съм ги направил покрай ретро автомобилите. Обменяме опит, части. Най-вече части, предвид нашите стари модели..."


Началото на ретро парада е в събота, 3 август, от 10 сутринта, а локацията е Крайдунавският парк.
Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14

"Опера на върховете" за девета година в Белоградчик

В края на тази седмицата стартира деветото издание на Фестивала "Опера на върховете" на  Белоградчишките скали. Тази година фестивалът се провежда под мотото "100 години от смъртта  на Джакомо Пучини и 165 години от рождението му", затова в програмата са включени негови произведения, каза пред медиите  акад. Пламен Карталов- директор на..

публикувано на 31.07.24 в 16:00

платена публикация
Сватбени традиции и обичаи в България

Сватбата е един от най-важните и вълнуващи моменти в живота на всеки. В България, този специален ден е изпълнен с богатство от традиции и обичаи, които придават уникалност и колорит на събитието. Тези ритуали са красиви и символични и носят със себе си дълбок смисъл и връзка с миналото. В тази статия ще разгледаме някои от най-интересните и значими..

публикувано на 31.07.24 в 12:27