Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил: Да бъдем разумни

"Без Бога не можем да преборим това изпитание"

Снимка: Видинска митрополия


Предстоят най-големите християнски празници. В неделя, 12 април, е Вход Господен в Йерусалим, по-популярен, като Цветница или Връбница, следват страстната седмица и Възкресение Христово. По традиция тачени и уважавани от българските православни християни празници. Тази година обаче сме в по-специфична обстановка- пандемия от Covid-19 и извънредно положения в България. 

"Светият Синод на свое извънредно заседание разисквахме тези въпроси. Специално на Цветница раздаването на върбата ще става извън храма, като се спазва изискването за определена дистанция, тъй като знаем, че хората желаят да получат от храма благословени върбови клончета, да си ги занесат у дома и там става най-вече струпването на много хора. Имаме уверението на вицепремиера Томислав Дончев, че ще има съдействие от органите на полицията, да се бди за този ред, за да може богомолците да бъдат на необходимата дистанция и да се предотврати, доколкото е възможно, евентуално разпространение на заразата. За Великден, точно преди Великденската служба обикновено към 23-23:30 часа започва Пасхална полунощница, когато много хора са в храма. Заради тази вредна обстановка, която е сега, Пасхалната полунощница ще бъде отслужена при затворени врати и богомолците ще останат извън храма до излизането на свещениците с Пасхалния огън. Раздаването на Пасхалния огън ще стане извън храма, там ще започне и Пасхалното богослужение, когато поздравяваме с "Христос Воскресе". След това службата ще продължи в храмовете, но след 24 часа по-малко хора остават", обясни Видинският митрополит Даниил и добави:

"Смятам, че тези мерки, които се предвиждат, са в съгласие с изискванията, защото животът не е спрял и не е редно да спира при това извънредно положение. Виждаме, че работят болниците, полицията, армията е на пост, духовенството също е на своя пост. Имаме ясното съзнание, че без църквата, без общественото богослужение, макар и с ограничен брой богомолци, общественият организъм не може да функционира здравословно. Без Бога не можем да преборим това изпитание. Нека това разбиране го има и у хората, защото има възражения, понякога и провокации, защо се допуска да продължават богослуженията. Нека имаме това разбиране, на което се опира църквата, че без Божията помощ никое изпитание не е преодолявано, а когато търсим Божията помощ, то Господ проявява своята сила и това има полза за всички човеци."

Как църквата възприема настоящата пандемия и изпитанието, на което е подложено човечеството?

"Свещеното писание е категорично по един въпрос- кога и защо навлизат в човешкия живот страданията, болестите, страховете; защо се стига до физическата смърт на човека. Това е описано в първата глава на Библията- грехопадението на човека. Когато човек пристъпва Божията заповед, отпада от Бога и поради това разединение настъпва и опасността, човек става подвластен на стихиите, на болестите, става подвластен на различни страхове, немощи, докато смъртта раздели физическия от духовния състав на човешката природа- тялото се върне в земята, а душата отиде при Бога. В същото време Свещеното писание ни дава и изход. Лекарството за всичките тези трагедии е нашето покаяние... Лекарството, което Господ ни е дал за това да се преборим преди всичко със страха, с паниката и това е привеждането ни в мир с Бога, укрепването ни във вярата. Пандемията с коронавируса е индикатор за това в какво сме влагали нашите ценности. Ако вложим нашето упование, нашата вяра в нещо, което е непреходно, то една такава опасност не би ни причинила такова разтройство на личния и обществения живот. Но когато човек живее заради материални, временни неща, то естествено страхът го владее от загубването им. Бог праща изпитанията в нашия живот, за да ни обърне внимание към Себе си, да ни покаже, че тук сме временно, да ни даде възможност да преоценим за какво живеем, за какво се борим, на какво се надяваме и не бихме ли се отново обърнали към Него, не бихме ли го потърсили- Него, който е лекар и на душите, и на телата ни, и който има лекарство за нас за вечен живот. Така че, да не се страхуваме, да не се поддаваме на паника, напротив- да се обърнем, да се размислим, да се укрепим във вярата ни. И ако Господ е решил да ни изпрати това изпитание, за да ни отрезви, за да ни тикне отново да Го потърсим, то нека да използваме пълноценно всичките тези трудности, тези изпитания. Господ знае какво ни е възложил и дава сили да го преодолеем", обясни духовният пастир на Видинската епархия.

Митрополит Даниил съветва да се съобразим с препоръките на здравните власти:

"Да не се поддаваме на паника, да се вслушаме какво препоръчват експертите, епидемиолозите, които ни съветват, да вземем предпазни мерки и самите ние да се предпазим от зараза. Когато спазваме тези неща, това показва, че ние се грижим за нашето здраве, за нашия живот и оттук ще имаме надежда, че Бог ще се погрижи за онова, което не е в нашите сили, защото Светото писание казва така: "Ако Господ не опази града, напразно бди стражът". Ако Господ не ни запази, ако Господ не помогне, нищо от нашите усилия няма да успее. Трябва да знаем, че Господ бди над нас, нищо не се случва без Неговата свята воля."

И още:

"Светият Синод препоръчва особено онези православни християни, които са в рискови групи- по-възрастни, хора със съпътстващи заболявания, да се въздържат от идването в храма. Нека се прояви тази трезвост. Тази препоръка е отправена към всички, но не можем да забраним това, което е допустимо и според разпоредбите, и според нуждата на отделните хора. Така че хората в риск нека останат по домовете си, а в храмовете е създадена организация между хората да има необходимата дистанция, нека те да бъдат и с предпазни маски, за да може да се ограничи разпространението на болестта, но и да поддържаме духовния живот. Да се ръководим от здравия разум! Нека се укрепваме във вярата и да живеем винаги с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!"

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Извор махала- селото с най-много площади, но без вода

Площадите, които са най-много на глава от населението, са създадени в далечното минало, когато е започнало изграждането на селото, обясни интересния факт кметският наместник Станислав Стойков . Според разкази на местни жители, селото е основано от преселници от Велики извор в Сърбия. Първата къща в Извор махала е построена през 1829 година, а..

публикувано на 05.06.20 в 17:25

Да се предпазим при завръщане на работа

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. Какво е важно да знаят работниците и работодателите при постепенно ни връщане към работните ни места?  Да се работи..

публикувано на 04.06.20 в 14:41

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00