Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще има ли студентски бригади?

2
Снимка: Радио Видин
Между 5 000 и 5 500 студенти се възползват ежегодно от възможностите, които дават програмите за културен обмен между България и САЩ, като тази година агенциите са забелязали ръст на желаещите да участват в програмите. По план студентите масово се записват от средата на септември до края на декември. Предвид ситуацията обаче въпросът ще има ли студентски бригади е все по-актуален. На практика към настоящия момент обаче програмата за културен обмен между България и САЩ е действаща, каза за Радио Видин Румяна Сотирива, мениджър на обменни програми в най-голямата агенция за студентски бригади в България Usit Colours:


"Все още е валидна препоръката издадена на 13 март от Държавния департамент на САЩ  към американските организации, които организират тази програма, да се ограничи влизането до 13 май в страната на чуждестранни студенти, които участват в обменни програми. Всяка дейност, която може да продължи, продължава. Все още се провеждат интервюта с американски работодатели по скайп, подготвят се документи за издаване на работни разрешителни, голяма част от процеса е изместен дистанционно. Също така се подготвят и документи за виза. При първа възможност ще бъде възобновен процеса по кандидатстване за американски визи. Програмата няма задължителен характер, всеки един студент е свободен да се откаже от участие в програмата, на всеки един етап от нея, разбира се преди заминаването в САЩ.  Всеки един студент има договор за участие в програмата и в договорите подробно са описани вариантите, сроковете и условията за отказ от пътуване. Това, което мога да гарантирам е че разбира се ще бъде положена максимална грижа за гарантиране на сигурността на всеки един студент."


Студентката по право Йоанна Йорданова, от Видин, е била две поредни лета на бригада в Анаполис, Мериленд, където е работила като спасител на басейн. Приятелите, които е срещната там, различния начин на живот и екскурзиите до дестинации като: Маями, Лас Вегас и дори Мексико са натежали в избора ѝ отново да участва в Програмата. Тя следи с интерес информацията по темата и искрено се надява да може да пътува на бригада и това лято:


"Все още работодателите в Америка пускат обяви, че търсят работници за лятото, но все още нещата не са сигурни и чакаме да разберем, може би в началото на май. Имам притеснения, както всички останали, които са се записали на бригади и комуникирам с тях, но всички се надяваме, че "Хиляди студенти ще отидат на бригада тази година".  Доста колеги от университета също са се записали и се притесняват как ще се развие обстановката в САЩ, но всички се молим да приключи по-бързо, за да може да заминем."


Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Отличие за Наталия Георгиева от международен фестивал за поезия

Доктор по наказателно право от Лом спечели международна награда за поезия. Наталия Георгиева е отличена за "Най-добър международен поет" от журито на фестивала "Литературни искри" в Гостивар, Северна Македония. Наградата е за стихотворението "Откровение", обясни авторката: "Конкурсът е международен, в него взеха участие тази година..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Симфониета Видин се завръща с концерта "Отново заедно"

Симфониета Видин се завръща пред своята публика след двумесечния период на извънредното положение с  концерта  "Отново заедно".  Заради противоепидемичните мерки, концертът утре вечер ще бъде на откритата сцена в крепостта "Баба Вида", обясни директорът на институцията Мирослав Кръстев: "Да, това е първият ни концерт след два месеца и нещо..

публикувано на 27.05.20 в 15:00

Nasimo прави стенопис във фоайето на Английската гимназия във Видин

В Английската гимназия във Видин се прави вътрешно освежаване .  Едно от новите неща в училището ще е стенопис  във фоайето , по мотиви на Радичков. Той ще бъде изрисуван от световно известния творец Станислав Трифонов - Nasimo и неговия екип . Идеята е на училищното настоятелство, а средствата за целта са събрани чрез дарителска..

публикувано на 27.05.20 в 14:50

ПМГ "Екзарх Антим I" посреща Световния ден на предизвикателството със спортна база мечта

С модерна спортна база посрещат Световния ден на предизвикателството - 27 май, учениците и учителите от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Мултифункционална спортна зала, тенис корт, модерни лекоатлетически съоръжения са част от придобивките, които математиците нямат търпение да изпробват, разказва преподавателят по физическо..

публикувано на 27.05.20 в 14:00

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал

Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери.  За да няма  струпванията на родители и ученици,..

публикувано на 26.05.20 в 16:55

Предстоят матури 2020

Поради пандемията тази година датите за провеждане на матурите бяха променени и изместени през юни. Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература ще се проведе на 1 юни, а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще е на 3 юни. На 2 и 4 юни ще са изпитите по желание на зрелостниците. За учениците от професионалните гимназии,..

публикувано на 26.05.20 в 16:10

25 години от регистрирането на общество "Бяло братство"

На 26 май се навършват 25 години от регистрирането  на общество "Бяло братство" по Закона за вероизповеданията.  Всемирно бяло братство e учение и школа създадено от Петър Дънов в България през 1897 г.   Според  Дънов това е  "учение за развитието на душата, ума и сърцето... носи спокойствие на сърцето, носи светлина на ума, обнова на душата и сила..

публикувано на 26.05.20 в 14:50