Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободата и проблемите в "завода под небето"

Снимка: Радио ВИДИН


Да работиш тогава, когато другите не го правят. Да излизаш сред природата, въпреки забраните, въведени заради извънредното положение. Тази привилегия към днешна дата я имат само земеделските производители. 

Десислава Петрова е зърнопроизводител от Видин. Заедно със семейството си тя обработва земя в землищата на община Видин и извън общината. Не веднъж сме казвали, че земеделието е "завод на открито"- а според Десислава това е големият плюс-  в момент, в който голяма част от хората и работещите са поставени в изолация:

"Определено в момента се чувстваме едни от най-щастливите работници и работодатели, защото не усещаме толкова много ограниченията. При нас проблемите идват от това, че доставките на торове, препарати и семена са по-бавни и има опасност да закъснеем с обработките на полето, с торенето и пръсканията, които в момента са належащи. Предвид топлата зима културите растат и трябва спешно да пръскаме, но препаратите ни се бавят. Подготвят се площите и да пролетна сеитба, въпреки че все още е студено... "




Неизвестност според Десислава има и по отношение на бъдещите сделки със зърно. 

"Страхове има, питаме се ще има ли пазар... Не знаем накъде ще тръгне световната политика. Все още има сделки "на зелено", а цената е като миналогодишната, дори и по-висока с 10 лева, защото миналата година беше 230 лева за тон, се га се чува, че е 240. Има страхове, не се знае. Успокоява ни факта, че все пак произвеждаме храни, които се използват..."

В сегашната ситуацията според Десислава има и няколко хубави неща- цената на горивото, което е основно перо в разходите им, е много ниска, а субсидиите се изплащат навреме. Но най-хубавото е, че работят на открито, сред природата- а това само по себе си означава здраве. 

На открито са и в сектор лозарство, там разчитат предимно на сезонни работници. Така е и в най-големия лозов масив в община Видин, който е от над 1000 декара- между селата Кошава и Гомотарци. Цветко Цветков е представител на фирмата и споделя, че на този етап, заради изискванията, свързани с пътуванията, транспортните разходи се оскъпяват: 

"Общо взето, преди да се въведат мерките, ние успяхме да си свършим нещата, съумяхме своевременно да приключим с работата. Сега идват 10-12 работници, автобусът ни прави по няколко курса...  От гледна точка на транспорт, се оскъпява, но спазваме изискванията. Студовете няма да се отразят, температурите не се задържаха, надяваме се лозите да се развият добре."

Някои от новите ключови думи, с които се описва живота ни в условията на пандемия от коронавирус, са социална изолация, отговорност, внимание, икномическа криза, предпазни облекла и средства. Всъщност, с тези думи може да бъде описан и пчеларския труд - един хилядолетен занаят в здравословна близост до природата. Ива Антонова от Враца, заедно с врачански пчелари, ни помагат да видим днешния свят, заразен с КОВИД - 19, от една по-ведра, здравословна и медоносна гледна точка- чуйте в звуковия файл. 

Ще се отървем ли от пролетния сняг, в каква фаза на развитие са културите и отваря ли се време за работа- яснота по въпроса внася Леночка Ангелова, началник на метеорологичната станция в Монтана:

"В началото на април - променливо и хладно време. Прогнозираните валежи ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве на много места, което ще забави провеждането на предсеитбните обработки и сеитбата на слънчогледа. Повишение и нормализиране на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и засетите пролетни култури се прогнозира в края на първото и първата половина на второто десетдневие. В средата на април при зимните житни култури ще се наблюдава фаза "вретенене", при рапицата- "бутонизация". При рапицата е необходимо да се извърши обследване за един от най-опасните вредители- рапичният цветояд. При численост, надвишаваща прага на икономическа вредност, трябва да се проведе третиране преди рапицата да встъпи във фаза "цъфтеж".
През втората половина на април развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-ускорени темпове, при температури около и над нормата за периода. Зимните житни култури трябва да се обследват за вредители. 
В началото на третото десетдневие температурите в 10-сантиметровия слой в полските райони ще бъдат с подходящи стойности за сеитба на царевица за зърно, а в края на месеца - и за топлолюбивите пролетни култури. Падналите значителни валежи в началото на пролетта, надвишили на много места над 35 л.кв.м. увеличиха почвените влагозапаси в еднометровия почвен слой и в по-голямата част от региона влагозапасите са над 90 % от т.нар. полска пределна влагоемност. Очакваните валежи през април- около и над нормата, ще осигурят влага за нормално протичане на началните фази от вегетацията на пролетните култури.
През месеца прогнозираните стойности на минимални температури до минус 2 градуса ще бъдат поредното изпитание за напредналите в развитието си овошки..."
Ясно е, че април няма да избяга от своите характеристики- динамично време, с температури от минус 2 до 28 градуса, на места ще вали и дъжд със стопанско значение. Но дни и възможности за работа ще има, със сигурност. 

Иначе, в условията на изолация, спряно производство и колапс в търговията, онлайн продажбите са най-актуални. От година на електронния пазар е и платформата "Агринайзър", неин създател е Кристиян Иванов от Видин- ще го чуем следващия вторник. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00