Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой проверява пристигналите от чужбина през аерогара София

Пламен Ванчов от Дунавци: "Контролът за пристигащите от рискови държави трябва да е по-строг"

Снимка: БГНЕС




Пламен Ванчов от Дунавци, който преди дни се е завърнал заедно с брат си от Испания смята, че трябва да бъде създадена по-строга система, в която да се регистрират по места всички пристигнали от рискови държави. Ако се налага да им се правят тестове за наличие на коронавирус, както и да им се дадат указания, как да предпазят близките си. Той е изненадан, че не е потърсен от никой, след като идва от рискова държава с голям брой заразени:


"Логично е така да мислим, защото идваме от рискова държава. Ние там излизахме да пазаруваме, пипахме храни, които преди нас са ги пипали други и не сме на 100% сигурни, че не сме заразени. Аз очаквах като се върнахме да ни направят някакви изследвания. Не става въпрос за мен, а за останалите, защото без да искаме можем да ги заразим. Да има някакъв контрол. Аз например съм възпитан да спазвам изискванията, които са наложени, но има и хора, които си идват и се разхождат свободно. Контролът трябва да е по-строг..."


Пламен Ванчов от години дели времето си между България и Испания. Живее в селцето Рияса, на 100 км от Мадрид и работи в строителството. Причина за последното му прибиране е високата заболеваемост от коронавирус в Испания, заради която страната стана една от рисковите държави за пребиваване и пристигане от нея. Върнал се в България със самолет, а след това с автомобил от София до Дунавци. Твърди, че на аерогара София не им обяснили какво да правят, ако не се почувстват добре:


"От посолството ни казаха, че като пристигнем само ще ни премерят температурата и евентуално ще ни направя тестове, но тестове нямаше. На летището дори не ни казаха как трябва да се приберем. Дори ние до последно се чудехме дали можем да пътуваме с влака. В последния момент преди да излетим се обадихме на баща ни да дойде да ни прибере и добре че дойде, защото имаше голяма разлика между кацането ни и часа за влака и да не се разхождаме из София излишно, защото пак казвам: идваме от рискова държава. Много хора са по чужбина и много от тях се прибират, а нашето население е застаряващо, в рисковата група. Затова трябва да има някакъв контрол, защото не всички са съвестни..."  


По казуса потърсихме и Регионалната здравна инспекция във Видин. За Радио Видин разяснения за това, какви са въведените  правила в подобна ситуация, даде директорът д-р Венцислав Владински:


"На хората, които пристигат от рискови държави, независимо на кой граничен пункт, им се връчват от нашите колеги предписания за карантина. След като се подпише, той се задължава да се постави под карантина на определения адрес и да не го напуска две седмици. Ние имаме информация за хората, които минават през ГКПП Връшка чука, Брегово и Дунав мост 2. За аерогара София нямаме. Тези данни се вкарват в една национална система, но не съм известен дали е започнала да работи. По конкретния случай - на хората са връчени предписанията на аерогарата и те са задължени да бъдат в 14-дневен карантинен период на адреса, който са посочили. Никой не е задължен да им прави изследвания. Ако някой от тях има клинична симтоматика за коронавирус, тогава се обръща към личния си лекар. Ние няма как да имаме тази информация от другите гранични пунктове, ако колегите не ни съобщават от техните РЗИ-та. По принцип при нарушаване на установения ред, санкциите идват от полицията. Само те имат това право. Още повече, че ние нямаме и такъв капацитет от служители да следим всички, защото всичко е по границите на денонощен режим. Сигналите, които подават техни близки и комшии, се подават в полицията и оттам ги контролират, а ако се наложи образуват и досъдебни производства. РЗИ има 20-30 служители, които са денонощно на работа. Ние нямаме физическата възможност просто..." 


Остава въпросът, как се следи една не малка група хора, които се прибират от различни страни през аерогара София. Не рядко те ползват и обществен транспорт, а за тях явно не постъпва информация към РЗИ Видин. Дали не се оказва, че в такива случаи здравето ни зависи основно от съвестта на прибиращите се от чужбина?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34