Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българска лекарка от Лондон:" За предпазване от вируса, приемайте повече витамин С, цинк и течности"

Всеки медик, който се бори с коронавируса в Англия, е с предимство навсякъде

| обновено на 12.04.20 в 18:00

Каква е ситуацията в Обединеното кралство, където вече има един починал българин от заразяване с коронавирус. Отговор дава д-р Валентина Михайлова-Николова от първата линия на борбата с епидемията в Лондон

Съдбата й отрежда живот на три континента- Европа, Африка и Северна Америка, преди трайно да се установи в Лондон. Валентина Михайлова-Николова от Видин работи в една от известните лондонски болници, има две дипломи за завършено висше медицинско образование- българска и американска и говори пет езика. Специалист е по "Уши, нос и гърло ". В Англия идва от САЩ, а поводът за това обяснява така:

"По принцип отдавна живеех в Щатите и по време на поредния си курс за повишаване на квалификацията, в разговор с колеги, стана ясно, че имам щастливото съчетание да притежавам американска и българска дипломи по медицина, както и двоен паспорт. Това директно ме класира в топ английски клиники", казва Валентина, или д-р Вал, както я наричат колеги и пациенти.

"Ситуацията в Лондон не е много добра. Но в болниците, каквото и да се пише, не е точно така. Тук се прави всичко възможно да се предпазят и лекари, и пациенти. Има Online консултации и на тези от пациентите, които са най-спешни, им пращаме лекарства по пощата. Няма пациент, на който не е обърнато внимание. А тези, за които е установено наличие на коронавирус, попадат в друга категория. Те директно от Спешната помощ се изпращат в съответния коловоз, който е много добре организиран и се обслужва от 6 до 8 медицински работници. Има и полицаи.

В Спешната помощ много ми харесва това, което е направено. Спешните случаи и тези със симптомите на коронавируса се преглеждат в различни кабинети. Дават се специални маски, за чиято употреба само инструкциите траеха 2 часа. Маските са плътно прилепнали, всяка от тях има и по едно вентилаторче, дават също очила. Цялата тази дейност е много добре организирана и структурирана. В Лондон обаче в момента има страшно много пациенти и не всички могат да бъдат поети или да стигнат до Спешната помощ.  В нашата болница бих казала, че нещата са ограничени доколкото е възможно. Как ще се развият обаче нещата, никой не може да каже с точност.

Това, което мен много ме радва е, че англичаните всеки четвъртък в 20 часа излизат на прозорците и по терасите и ръкопляскат. Вадят някакви балони или палят свещи и така изразяват уважението си към хората, които продължаваме да работим и се борим със заразата. Защото това е наистина борба и то ежедневна...

Другото, което тук са направили за нас е, че в супермаркетите има и отделен щанд и обслужване за нас. Защото има големи опашки. И когато ти покажеш картата си, че работиш в системата, веднага те пускат всички, без каквито и да е коментари. Доктор, медицинска сестра и всеки, който работи в момента в здравеопазването в Англия е с предимство навсякъде...

Що се отнася до българите тук, чух че много хора са освободени от работа. Но те не са само българи, кризата е за всеки. Аз понеже следя непрекъснато и американската преса, в САЩ например по 3 милиона на седмица остават без работа. Иначе знам, че много от сънародниците ни побързаха да се приберат в България, а това също не е безопасно, особено пътуването. Но пък сега в Лондон е много трудно да стигнеш до лекар. Изключително трудно е да стигнеш до Спешна помощ, защото говорим за милиони хора. Българите разбира се предпочитат българските клиники и аз всеки ден правя Online консултации, почти всеки ден имам и по няколко пациента. Разбирам тези наши сънародници, които си заминаха, защото тук както казах спешните кабинети са препълнени, чака се от 6 до 8 часа, линейките не смогват, ние работим по 13 до 16 часа...

Лекарства за директна борба с COVID-19 няма още 100 % потвърдени, правят се обаче опити и тук. Ние основно лекуваме с антибиотици срещу Грам- положителни и Грам-отрицателни бактерии. Темата за тестовете е една от горещите и тук. Ситуацията наистина е доста сложна и не е възможно толкова много хора да бъдат обхванати за тестване. Знам, че от САЩ се очакват 90 милиона теста, но засега ги чакаме...

Тук като профилактика срещу COVID-19 препоръчват големи дози витамин С - от 1 000 до 2 000 милиграма на ден, което е строго индивидуално. Хубаво е да се приема от плодовете и зеленчуците. Препоръчва се и цинк. Има го в таблетна форма и за него е доказано също, че повлиява много, както и повече течности да се приемат през деня.   

Хубаво също е, че в този труден за страната час, всички англичани се обединиха, за да подкрепят Борис Джонсън в борбата му с болестта- и поддръжниците му, и опонентите му. Това , което бих искала е и в България да се обедини нацията. Да не се противопоставят отделните партии, особено в ситуация на пандемия, защото това наистина е война в момента... "


 Цялото интервю и новини за българи по света- в звуковия файл.

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30