Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска лекарка от Лондон:" За предпазване от вируса, приемайте повече витамин С, цинк и течности"

Всеки медик, който се бори с коронавируса в Англия, е с предимство навсякъде

| обновено на 12.04.20 в 18:00

Каква е ситуацията в Обединеното кралство, където вече има един починал българин от заразяване с коронавирус. Отговор дава д-р Валентина Михайлова-Николова от първата линия на борбата с епидемията в Лондон

Съдбата й отрежда живот на три континента- Европа, Африка и Северна Америка, преди трайно да се установи в Лондон. Валентина Михайлова-Николова от Видин работи в една от известните лондонски болници, има две дипломи за завършено висше медицинско образование- българска и американска и говори пет езика. Специалист е по "Уши, нос и гърло ". В Англия идва от САЩ, а поводът за това обяснява така:

"По принцип отдавна живеех в Щатите и по време на поредния си курс за повишаване на квалификацията, в разговор с колеги, стана ясно, че имам щастливото съчетание да притежавам американска и българска дипломи по медицина, както и двоен паспорт. Това директно ме класира в топ английски клиники", казва Валентина, или д-р Вал, както я наричат колеги и пациенти.

"Ситуацията в Лондон не е много добра. Но в болниците, каквото и да се пише, не е точно така. Тук се прави всичко възможно да се предпазят и лекари, и пациенти. Има Online консултации и на тези от пациентите, които са най-спешни, им пращаме лекарства по пощата. Няма пациент, на който не е обърнато внимание. А тези, за които е установено наличие на коронавирус, попадат в друга категория. Те директно от Спешната помощ се изпращат в съответния коловоз, който е много добре организиран и се обслужва от 6 до 8 медицински работници. Има и полицаи.

В Спешната помощ много ми харесва това, което е направено. Спешните случаи и тези със симптомите на коронавируса се преглеждат в различни кабинети. Дават се специални маски, за чиято употреба само инструкциите траеха 2 часа. Маските са плътно прилепнали, всяка от тях има и по едно вентилаторче, дават също очила. Цялата тази дейност е много добре организирана и структурирана. В Лондон обаче в момента има страшно много пациенти и не всички могат да бъдат поети или да стигнат до Спешната помощ.  В нашата болница бих казала, че нещата са ограничени доколкото е възможно. Как ще се развият обаче нещата, никой не може да каже с точност.

Това, което мен много ме радва е, че англичаните всеки четвъртък в 20 часа излизат на прозорците и по терасите и ръкопляскат. Вадят някакви балони или палят свещи и така изразяват уважението си към хората, които продължаваме да работим и се борим със заразата. Защото това е наистина борба и то ежедневна...

Другото, което тук са направили за нас е, че в супермаркетите има и отделен щанд и обслужване за нас. Защото има големи опашки. И когато ти покажеш картата си, че работиш в системата, веднага те пускат всички, без каквито и да е коментари. Доктор, медицинска сестра и всеки, който работи в момента в здравеопазването в Англия е с предимство навсякъде...

Що се отнася до българите тук, чух че много хора са освободени от работа. Но те не са само българи, кризата е за всеки. Аз понеже следя непрекъснато и американската преса, в САЩ например по 3 милиона на седмица остават без работа. Иначе знам, че много от сънародниците ни побързаха да се приберат в България, а това също не е безопасно, особено пътуването. Но пък сега в Лондон е много трудно да стигнеш до лекар. Изключително трудно е да стигнеш до Спешна помощ, защото говорим за милиони хора. Българите разбира се предпочитат българските клиники и аз всеки ден правя Online консултации, почти всеки ден имам и по няколко пациента. Разбирам тези наши сънародници, които си заминаха, защото тук както казах спешните кабинети са препълнени, чака се от 6 до 8 часа, линейките не смогват, ние работим по 13 до 16 часа...

Лекарства за директна борба с COVID-19 няма още 100 % потвърдени, правят се обаче опити и тук. Ние основно лекуваме с антибиотици срещу Грам- положителни и Грам-отрицателни бактерии. Темата за тестовете е една от горещите и тук. Ситуацията наистина е доста сложна и не е възможно толкова много хора да бъдат обхванати за тестване. Знам, че от САЩ се очакват 90 милиона теста, но засега ги чакаме...

Тук като профилактика срещу COVID-19 препоръчват големи дози витамин С - от 1 000 до 2 000 милиграма на ден, което е строго индивидуално. Хубаво е да се приема от плодовете и зеленчуците. Препоръчва се и цинк. Има го в таблетна форма и за него е доказано също, че повлиява много, както и повече течности да се приемат през деня.   

Хубаво също е, че в този труден за страната час, всички англичани се обединиха, за да подкрепят Борис Джонсън в борбата му с болестта- и поддръжниците му, и опонентите му. Това , което бих искала е и в България да се обедини нацията. Да не се противопоставят отделните партии, особено в ситуация на пандемия, защото това наистина е война в момента... "


 Цялото интервю и новини за българи по света- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00