Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Традиции при боядисването на великденските яйца

Снимка: Полина Тодорова

Боядисването на яйца за Великден е традиция за християните по цял свят. Прието е обичаят да се състои на Велики четвръртък или на Велика събота преди Възкресение Христово. По различните краища на България има и различни начини за оцветяването на великденските яйцата. Един от най-колоритните методи е този в Чипровци, където перашките се боядисват с естествени багрила, като различни треви и билки, обясни Ценко Горанов, главен уредник в отдел "Етнография" към Историческия музей в града:

"По традиция спазваме да се боядисват яйца днес, като първото яйце е червено, а в събота се боядисват всички перашки. Опитваме се винаги да има естествени багрила. Това са отвара от коприва, липов чай, обелки от лук и най-интересното е червеният цвят добиваме от корените на брош. Вече химичните яйца слагаме листа от растения, потапяме в боята, различни техники използваме. Има си семейства и все още спазват традицията при боядисване с природно багрене. Хубаво е яйцата да са бели, по-хубаво се получава. Обелките от лук оцветяват оранжево, липовият чай-жълто, копривата-зеленикаво. При природното багрене гамата е жълто-зелено, жълто-кафява е гамата. Колкото и да са здравословни боите от магазини, знаем, че са на химична основа. На Велики четвъртък вечерта боядисваме червеното яйце и със сина отиваме на реката, за да изхвърлим старото яйце от миналата година, което се пази една година, а новото го слагаме пред иконата."

Предишни години перашките са раздавани на деца или на познати, след което са използвани за традиционното "чукане за здраве" със съседи. Заради извънредното положение, традицията ще бъде спазена, но само вътре в семейството, уточни Ценко Горанов.  

Доскоро във видинското село Делейна са боядисвали яйцата в петък. Милка Иванова смътно си спомня, че някога не е имало такова разнообразие от бои, но една от техниките била да се боядисват с кезап-азотна киселина, която се използвала при калайдисване на медни съдове. Рисували са яйцата и с восъчни свещи, като изписвали кръст и църковни символи. Най-често обаче използвали люспи от червен лук:

"Някога ги боядисвахме с люспи от лук. Ако слагаш повече, стават по-кафяви, ако е по-малко, стават по-светли. Аз обикновено ги връзвам сурови с листа и след това ги слагам в боята. Някога имаше цигани, идваха по селата и калайдисваха. Рисувахме ги с "кезап" и ги боядисвахме един час, то разтваря боята. Последно време ги връзвам, ако искам да правя дъгата с едно на средата слагам нарцис лист и го връзвам, след това го слагам в чорапогащник, след това го боядисвам, а може и да ги варя и след това ги връзвам и ги боядисвам с различни листа, по градината има хубави. А с восъка се рисува като са сурови и после се боядисват. На средата рисуваме като кръг, обикновено е боядисано червено казва се "брънзомезел" на влашки. Символизира пояс на Господ, това си спомням. Сега ги правим от всяка боя, връзваме с един плат, слагаме няколко бои и стават шарени и хубави. В по-старо време са боядисвали с червена боя и това е поверието."

Традиция е на Великден боядисани яйца да се носят в църквата, където се раздават на близки. Заради наложените забрани тази година служба в Делейна няма да има, а с камбанен звън ще бъде оповестено Възкресението на Христос.

Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43