Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиции при боядисването на великденските яйца

Снимка: Полина Тодорова

Боядисването на яйца за Великден е традиция за християните по цял свят. Прието е обичаят да се състои на Велики четвръртък или на Велика събота преди Възкресение Христово. По различните краища на България има и различни начини за оцветяването на великденските яйцата. Един от най-колоритните методи е този в Чипровци, където перашките се боядисват с естествени багрила, като различни треви и билки, обясни Ценко Горанов, главен уредник в отдел "Етнография" към Историческия музей в града:

"По традиция спазваме да се боядисват яйца днес, като първото яйце е червено, а в събота се боядисват всички перашки. Опитваме се винаги да има естествени багрила. Това са отвара от коприва, липов чай, обелки от лук и най-интересното е червеният цвят добиваме от корените на брош. Вече химичните яйца слагаме листа от растения, потапяме в боята, различни техники използваме. Има си семейства и все още спазват традицията при боядисване с природно багрене. Хубаво е яйцата да са бели, по-хубаво се получава. Обелките от лук оцветяват оранжево, липовият чай-жълто, копривата-зеленикаво. При природното багрене гамата е жълто-зелено, жълто-кафява е гамата. Колкото и да са здравословни боите от магазини, знаем, че са на химична основа. На Велики четвъртък вечерта боядисваме червеното яйце и със сина отиваме на реката, за да изхвърлим старото яйце от миналата година, което се пази една година, а новото го слагаме пред иконата."

Предишни години перашките са раздавани на деца или на познати, след което са използвани за традиционното "чукане за здраве" със съседи. Заради извънредното положение, традицията ще бъде спазена, но само вътре в семейството, уточни Ценко Горанов.  

Доскоро във видинското село Делейна са боядисвали яйцата в петък. Милка Иванова смътно си спомня, че някога не е имало такова разнообразие от бои, но една от техниките била да се боядисват с кезап-азотна киселина, която се използвала при калайдисване на медни съдове. Рисували са яйцата и с восъчни свещи, като изписвали кръст и църковни символи. Най-често обаче използвали люспи от червен лук:

"Някога ги боядисвахме с люспи от лук. Ако слагаш повече, стават по-кафяви, ако е по-малко, стават по-светли. Аз обикновено ги връзвам сурови с листа и след това ги слагам в боята. Някога имаше цигани, идваха по селата и калайдисваха. Рисувахме ги с "кезап" и ги боядисвахме един час, то разтваря боята. Последно време ги връзвам, ако искам да правя дъгата с едно на средата слагам нарцис лист и го връзвам, след това го слагам в чорапогащник, след това го боядисвам, а може и да ги варя и след това ги връзвам и ги боядисвам с различни листа, по градината има хубави. А с восъка се рисува като са сурови и после се боядисват. На средата рисуваме като кръг, обикновено е боядисано червено казва се "брънзомезел" на влашки. Символизира пояс на Господ, това си спомням. Сега ги правим от всяка боя, връзваме с един плат, слагаме няколко бои и стават шарени и хубави. В по-старо време са боядисвали с червена боя и това е поверието."

Традиция е на Великден боядисани яйца да се носят в църквата, където се раздават на близки. Заради наложените забрани тази година служба в Делейна няма да има, а с камбанен звън ще бъде оповестено Възкресението на Христос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00