Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

19 са заразените с COVID-19 във Видин, 11 от тях работят в болницата (видео)

Снимка: Областна администрация- Видин

19 са вече доказаните случаи на COVID-19 в област Видин, повечето от тях са установени през последните два дни. С положителни проби за коронавирус са 11 от медиците в Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка". Информацията бе съобщена на съвместен брифинг на областния управител Мартин Станков, зам.-кмета на община Видин Борислава Борисова и директора на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински. 


Повечето от заразените лекари, медицински сестри и санитари са от отделението по неврология. Всички те са под домашна карантина, с изключение на един, който е настанен за лечение,  каза д-р Венцислав Владински. Приемът на пациенти в Отделението по неврология е спрян, а тежките случаи се пренасочват към болницата в Лом. След като бъдат излекувани болните, останали в отделението, ще бъде извършена дезинфекция.


"Колегите, които са останали, са само двама, санитарка и медицинска сестра са постоянно в отделението, докато болните бъдат изписани. Предполагам, че до другата седмица ще бъдат изписани и отделението ще бъде затворено за дезинфекция... Очакват се резултатите за COVID-19 на медиците от спешното отделение, където е един от случаите, но засега там не се налага карантина. Медиците от неврологията, които са здрави, ще бъдат насочени вероятно към инфекциозното отделение." - каза д-р Владински.


С призив към тези, които напускат домове си за празника,  се обърна областният управител Момчил Станков. Вчера до 19 часа във Видин са влезли 1 100 автомобила. Излезли са 1 130. Върнати са 239 автомобила, каза областният управител. В региона се прибират и живеещи в столицата, където е най-голямото огнище на зараза в страната:


"Над 1 300 наши съграждани са се прибрали от София. Защо бе, хора? Сега те ще дойдат, ще пазаруват. Ще отидат до своите близки. В началото казах, че коронавирус продължава и без симтоматика. Щадете родните си, щадете близките си. Моят апел, като областен управител, като човек, като родител, е, останете си по домовете! Великден ще има и догодина. Важно е да го празнуваме заедно.“Вижте още

Видинчанин отива на съд за хулиганство и закана с убийство

Районна прокуратура - Видин е предала на съд 38-годишен вдинчанин за извършено от него хулиганство и закана за убийство, съобщават от прокуратурата. Непълнолетните племенници на обвиняемия били настанени в професионално приемно семейство, съгласно съдебно решение. По негова молба се състояла среща в отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално..

публикувано на 04.12.20 в 18:04

Снимката на 4 декември 2020 година

Започна почистване на рова на крепостната стена, успоредна на улица "Михаил III Шишман" във Видин, съобщават от Общината.  Цялостно почистване на рова е правено преди повече от 15 години.  Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си.  Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби..

публикувано на 04.12.20 в 17:55

Във Видин обсъдиха промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги

Обществено обсъждане на предлаганите промени по Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги се проведе във Видин. Наредбата не е променяна от 2011 година, както и не са актуализирани цените на услугите, каза секретарят на Община Видин Валери Димитров: "При..

публикувано на 04.12.20 в 17:29

49 кг нелегален тютюн задържаха в Мездра

49 килограма тютюн за пушене без български акцизен бандерол задържаха митнически служители от сектор "Оперативен контрол"- звено Лом, съобщават от Агенция "Митници". Нарушението е установено в Мездра. За проверка е спрян автомобил със софийска регистрация. Чувалите с тютюн са открити в багажника, а стоката е разпределена в пакети за продажба на..

публикувано на 04.12.20 в 17:13

Възобновена е дейността на родилното отделение във Видин

Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си. Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби за напускане. В момента е сформиран нов екип, но се търсят още лекари и акушерки, обясни завеждащият д-р Слави Любенов: "Екипът, с който работя, са лекарите д-р Атанасова и д-р..

публикувано на 04.12.20 в 16:42

Откриват социална трапезария и в община Ново село

Общинският съвет в Ново село подкрепи идеята на общинската администрация да бъде открита социална трапезария. Тя беше внесена от кмета на общината Георги Стоенелов с предложение в нея да бъдат обхванати 100 нуждаещи се. Комисията по социални дейности даде положително становище, като основният дебат по темата бе за броя на хората, които да обслужва...

публикувано на 04.12.20 в 15:38

Над 1 000 души са под карантина във Врачанско

Трима жители на Враца, които са били заразени с коронавирус, са починали през вчерашния ден, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.  Става дума за 65-годишен мъж, който е загубил битката с вируса в МБАЛ „Христо Ботев“ и две жени на 58 и на 61 години, които са издъхнали в Белодробната болница. От новите 59 човека с коронавирус,..

публикувано на 04.12.20 в 14:50