Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Владимирово подаряват усмивки

4
Снимка: Архив

За поредна година учениците от Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев"- с. Владимирово се включиха в инициативата "Подари усмивка". За няколко часа десетокласници се организират и събират продукти, които даряват на своя съученик Тони от Габровница.

Като вестител на доброто се включват от училищното ръководство, заедно с няколко от учителите. Директорът Цанка Карчева също помага на своите възпитаници.

"Инициативата я реализираме от три години в училище, с различни дейности на различни места. Редовно посещаваме възрастните хора в дома за стари хора тук. Тази година посетихме детската градина, за да зарадваме малките деца. Правихме мартеници, разказахме за добрината и предотвратяването на агресията. Инициативата за Великден дойде от самите ученици. Имаха огромно желание да зарадват свои съученик, който е от по-бедно население. Потърсиха ме за помощ, тъй като нашите ученици са от различни населени места, а и заради ситуацията всеки трябва да е у дома. Организирахме се, насрочихме среща с медиаторите. Кой каквото можеше, дари. Тони и неговото семейство се зарадваха много. За няколко часа събрахме продукти и неща за месец напред. Тази помощ отиде там, където трябва, където е необходима".


Да бъдат съпричастни е характерно за нашите младежи, казва Карчева.

"По същия повод помогнахме миналата година на наш ученик, който има заболяване. Детенцето си закупи впоследствие апарат за дишане. Горда съм, защото нашите ученици се организират сами, инициативата е тяхна. Успели сме да ги провокираме във времето, а те откликват все повече".

Обединени от доброто и от светлите празници, във Владимирово подаравят усмивки дори във времето на карантина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен  Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство,  каза директорът Лена Георгиева: "Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и..

публикувано на 28.05.24 в 15:00

Врачански ученици с призови места в международен конкурс

Четирима ученици от СУ "Козма Тричков" Враца спечелиха призови места в конкурса "История, патрони и дарители на моето училище".  Конкурсът се организира от Национална Априловска гимназия - Габрово и фондация "Радетел" и е с  международно участие. Темата тази година бе  "Каквото можах - направих, по-хубаво нека направят могъщите" цитатът е на..

публикувано на 28.05.24 в 14:15

Фестивалът на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" раздаде наградите си

Отличени са  творците с най-добрите есета и стихотворения, участвали в шестия Фестивал на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето". Темата беше  "Днес имаме ли свободата, за която се е борил Христо Ботев".  37 бяха участниците в категория "Есе", и 41 в категория "Стихотворение".  Ето и кои са победителите в конкурса, след като..

публикувано на 28.05.24 в 12:40

Въстанието от лятото на 1850 година: Героична десетдневна обсада

174 години от въстанието в Северозападна България отбелязваме на 29 май. Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското и в същото време е потънало в забрава. Въстанието от 1850 година е събитие, което заслужава своето внимание в историческата си страница, която е и част от историята ни, но за жалост тя не е имала..

публикувано на 28.05.24 в 10:50

Благотворително събитие събра над 5000 лева в подкрепа на жени с онкологични заболявания

Над 5000 лева събра благотворителен коктейл във Враца за закупуване на помощни средства за жени с онкологични заболявания от Северозападна България. Събитието, органирано от Инициативен комитет за борба с рака на гърдата, получи много широка подкрепа, обясни председателят на организацията Албена Кисьова.  "Лично за мен резултатите са много..

публикувано на 27.05.24 в 17:55

Абитуриентските балове - повод за празник или излишна суета?

Абитуриентските балове са уникално преживяване не само за завършващите, но и за техните родители, учители и приятели. Всеки млад човек иска да направи този момент специален и запомнящ се. С какво, обаче се свързва абитуриентският бал - последно сбогом с класа, учителите и безгрижието или с излишното суетене и влагане на много средства?..

публикувано на 27.05.24 в 17:00

Актрисата Теа Абрашева: Винаги съм обичала да ходя на зъболекар

Актрисата Теа Абрашева, която от няколко месеца е част от трупата на Държавен куклен театър Видин, не си спомня първата си среща със зъболекар, но разказа в "Час при зъболекаря", че за разлика от много други хора, тя никога не е имала притеснение и страх да посещава зъболекарския кабинет:   "Аз винаги съм обичала да ходя на зъболекар. Това може..

публикувано на 27.05.24 в 16:59