Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучето Ричи и папагалът Коко- любов без думи

2
Снимка: Колаж: Радио ВИДИН


Възможно ли е да има мирно съжителство между четириного и пернато? Не само че е възможно, но и отношенията между двете същества са повече от приятелски. През лятото са в чипровското село Горна Ковачица, през зимата- в Монтана- неотлъчно до стопанката си Величка Каменова. 

Приятелството между кучето Ричи и папагалът Коко се заражда преди две години, когато внукът тръгва за Ирландия и търси на кого да остави Коко- разказва Величка Каменова:

"Това са моите деца сега... Когато внукът ми тръгна за Ирландия, се чудеше на кого да остави папагалчето... С удоволствие го взех, донесох го тук, то беше мъничко. Сега свикна... и се сприятелиха с Ричко- той не му обръща много внимание, и когато го няма- Коко пищи така, че се оглася селото. Много е сладко... "

Коко си има навици, обича да му е чистичко, предпочита и прясна вода, затова и Величка Каменова сменя водата в поилката често. Там папагалчето топи слънчогледовите семки, които са сред предпочитаната му храна: 

"Грижите за Коко не са малко, трябва да му е почистено, непременно два пъти сменям водата, защото той взима семката  и я пуска във водата. Има си и специална храна, купуваме му и витамини, яде тревичка, магданоз... В девет часа по часовник заспива. Има си той покривка, и си го покривам и така си заспива, ама много добре заспива..."

Ричко пък идва в семейството, малко след като Величка Каменова е загубила предишното си куче. Ричко е с македонска кръв- с "потекло" от Мелник. "Изтърсачето" на котилото, но както после се оказва- куче с характер и остър ум. Повече е приятел, отколкото пазач на къщата. 

"Една зима отидох в Монтана, той остана в Горна Ковачица. Съседите го хранеха, а той четири месеца не е искал да излезе от къщата, не е мръднал от кревата- чака ме да дойда...Иначе е страхлив- от гръмотевици много го е страх..."


Сега Ричи и Коко не се отделят от стопанката си. Където е тя, там са и те. Не им пречи смяната на обстановката, чувстват се еднакво добре и в Балкана, и в равнината, стига да са заедно. И тримата осъзнават, че никой не може да живее без приятели. 
"Човек има повече лоши черти от моите две животни- те не могат да ти направят никаква пакост..."- споделя Величка Каменова. 

Още за навиците на Ричи и Коко чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00