Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Вилхелм Елисеев: Реанимацията на видинската болница е добре оборудвана, нужни са още предпазни средства

Д-р Вилхелм Елисеев, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Св. Петка" Видин
Снимка: Личен архив


Реанимацията на видинската болница никога не е била така добре оборудвана, както е в момента. Осигурени са достатъчно респиратори, необходими за лечението на пациентите с Ковид -19, обясни в предаването "Направление здраве" началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение /ОАИЛ/ в МБАЛ "Света Петка" Видин д-р Вилхелм Елисеев:

"Получихме респиратори благодарение на дарителската кампания, за която сме благодарни на видинското гражданство, защото се включи много активно и в момента от дарения получихме 4 - два стационарни и два портативни, като чакаме да получим още един стационарен. Те са ни в помощ, но ние също разполагахме с 4 апарата, плюс един портативен. Така че в момента може да се каже, че нашата реанимация е презадоволена и никога не е била така добре оборудвана, както е в момента. Фактически ние имаме две реанимации - старата и новото звено, което аз съм нарекъл ОАИЛ-2, защото болницата направи нещо невероятно, успяхме да изградим едно напълно ново отделение, със съвременно оборудване. Освен това болницата направи още едно отделение, на базата на старото инфекциозно, където се лекуват по-леките случаи. 


ОАИЛ-2 е в основния корпус на болницата, на първия етаж, абсолютно изолирано, с отделни входове. Всички противоепидемични мерки са спазени, помислихме и за пациентите, и за персонала, тези потоци да не се кръстосват. Това, от което се нуждаем, са консумативи - лични предпазни средства. Надявам се да ги имаме в достатъчни количества, защото те са за еднократна употреба и ще имаме нужда от още. Разбира се, това зависи и от броя на пациентите и докога ще функционира това отделение. Аз имах разговори пак за дарение, за реанимационни легла, което надявам се да стане. Те гарантират както удобство на пациента, така и удобство на персонала."


Д-р Елисеев обясни също кога болните с коронавирус стигат до реанимацията и се нуждаят от помощта на лекарите-анестезиолози:

"Естествено, както и се очаква, ние се включваме в момента, когато дихателната недостатъчност прогресира, задълбочават се симптомите от страна на пациента и тогава нашата терапия е насочена главно към овладяване на дишането, на промените, които настъпват в белия дроб, и общо на хомеостазата на организма, тоест поддържане на баланс на течности, електролити, белтъци..."

Тази животоспасяваща терапия се извършва с цялата гама от апаратура, с която разполага съвременната медицина - респиратори, пациентски монитори, дефибрилатори. Респираторите, които заради пандемията се превърнаха в едни от най-важните апарати, заместват функцията на дишането, обясни д-р Елисеев:

"Към него се пристъпва тогава, когато имаме нарушение в дишането, нарушение в съзнанието. Между другото, това е единствената специалност, която отнема 3 жизненоважни функции и затова тази дейност е толкова отговорна, защото отнемайки му тези функции - съзнание, дишане, циркулация, ти трябва да си готов и да ги възстановиш, да ги изведеш от това състояние..."

В момента реаниматорите, които работят в отделението за интензивно лечение на пациенти с коронавирус, са трима.  Двама от тях имат специалност, един е на половин длъжност. Работата е твърде специфична дори и за санитарите, така че в реанимацията на доброволци не могат да разчитат.  

Лекарят призова видинчани да бъдат отговорни към здравето си:

"Първо искам да успокоя, че ние имаме готовност. Но, разбира се, апелирам към тяхната висока отговорност да пазят собственото си здраве, здравето на околните, спазвайки указанията на Националния оперативен щаб и заповедите на министъра на здравеопазването за т. нар социално дистанциране, и да бъдат много внимателни, да не се отпускат. Ние сме с малък брой население, но също така с голям относителен дял на възрастните хора със съпътстваща патология - хипертоници, диабетици, бъбречните страдания също знаем, че са разпространени. Така че, те са уязвимата група. А освен това да не забравяме хората, които се завърнаха от чужбина. Те са много, мисля, че надхвърлят 30 000 души. А те са били на работа в страните, където най-тежко протича тази епидемия - Италия, Испания, Англия. Хората би трябвало да пазят здравето си, защото, имайки здраве, човек има всичко. Да мислят за себе си, за близките си, за родните си. Надявам се работата, усилията, които полагаме, да бъдат увенчани с успех, да се радваме на изписани здрави пациенти."


Повече може да чуете в звуковия файл.Вижте още

В "Музикална зона" на 17 юни 2021 слушаме басиста Маркъс Милър

Утвърдено име в американския джаз – композитор, продуцент и студиен музикант, роден в Бруклин. Свирил на пиано и кларинет преди да хване бас китарата, с харизматично присъствие на сцената. Многократно номинаран за наградите "Грами", почетен изпълнител в продължение на три години на Националната академия за звукозаписни изкуства и науки...

публикувано на 17.06.21 в 09:00

Обсъждат отпадне на 24-часовото разположение на джипитата

Денонощното разположение на личните лекари да бъде преустановено- това е една от идеите за промени, обсъждани от здравния министър Стойчо Кацаров и представители на съсловната организация. Мотивът, който се посочва е, че практически разположението на лекарите 24 часа 7 дни в седмицата е неизпълнимо. Видинчани, на които често им се налага да..

публикувано на 16.06.21 в 17:05

Орлин Горанов и Еделина Кънева представят концерта "Светът е за двама" във Видин

Концерта "Светът е за двама" ще представят тази вечер Орлин Горанов и Еделина Кънева във Видин. Музикалното събитие беше планирано за февруари, но заради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID -19 бе отменено . Днес Орлин Горанов се връща в града с настроение за хубав концерт и приятна среща с видинската публика: "В този..

публикувано на 16.06.21 в 11:26

Млади пианистки от Видин с престижни награди

Две възпитанички на преподавателя по пиано Ана Илиева получиха престижни награди в конкурса "Нашите деца свирят Бах", провел се в Благоевград. Като преподавател тя се гордее с отлично представяне на Анна Русева и на София Ангелова: "...За първи път след толкова години отидох на конкурса с Ани преди две години. Сега тя се включва  за..

публикувано на 15.06.21 в 17:00

Второкласници гостуваха в Радио Видин (ВИДЕО)

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН. По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него. Първата задача, която получиха децата, бе да представят една новинарска емисия, а..

публикувано на 15.06.21 в 17:00
Хрисита Дакова

Най-добрата математичка в област Враца ще кандидатства "Архитектура"

Най-добрата математичка в област Враца е Хрисита Дакова, завършила тази година ППМГ "Проф д-р Иван Ценов"- Враца.  На матурата по математика получава максимален брой точки - 100 и това е най-високото постижение в област Враца. Математиката за Хрисита е приятно и любимо занимание и съвсем логично тя решава да кандидатства с математика:  "По..

публикувано на 15.06.21 в 14:40

Фондация осигурява безплатно море на семейства с деца

Безплатна почивка на море за семейства с деца, които нямат финансова възможност да заведат децата си на българското Черноморие  осигурява з а пета  поредна година фондацията "Ако си дал - България" . Базата, която се предоставя се намира в Поморие  - казва Стефан Чолаков, организатор на инициативата в помощ на родители и деца: " В момента..

публикувано на 15.06.21 в 13:50