Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 април 2020 година

Няма риск от затваряне на болницата във Видин, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин. Четири са установените нови случаи на болни от коронавирус в област Видин. Една от положителните проби е на медицинска сестра, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.



Фелдшери и медицински сестри от детски градини и училища във Видин ще помагат на болницата в града, каза заместник-кметът на Общината Борислава Борисова. Те ще бъдат командировани в лечебното заведение от началото на май.


В Гара Орешец очакват резултатите от пробите за COVID-19 от Дома за стари хора. Заради установен случай, са тествани всички 24 души, настанени в социалното заведение, както и 16-те човека от персонала, каза кметът Юлиян Симеонов. 

Още 15 са под карантина във Врачанско заради COVID-19. От Регионалната здравна инспекция поддържат ежедневен контакт с лицата под карантина и се информират за здравословното им състояние.


Пациент на столична болница от Бяла Слатина е дал положителна проба за коронавирус. 60-годишният мъж бил лекуван в болница "Св. Иван Рилски" в София. Мъжът е бил там заради онкологично заболяване, но се е върнал у дома си.


Дарение от 350 маски за община Монтана направиха членовете на мотоциклетен клуб "Монтана 1998". Маските са от нетъкан текстил. Закупени са от единствения производител на такива изделия в България, изработени са от изключително качествен материал и са сертифицирани по действащите стандарти.



Предпазни маски получиха всички общински съветници и кметове, присъствали на редовно заседание на Общински съвет в Бойчиновци. Маските бяха раздадени от общинския съветник и областен председател на ВМРО в Монтана Софрони Захариев.

25 са глобите за излизане без маска в Област Видин само за ден,
съобщават от полицията. Проверките са извършени във връзка с контрола по спазването на противоепидемичните мерки на териториите на трите районни управления на МВР в областта. 15 са санкционираните във Видин.


5 519  души, които живеят в 2 357 домакинства, се преброиха успешно за първите два дни от електронното пробно преброяване, информират от Националния статистически институт. Резултатите са към 6 часа днес и са от успешно попълнените анкетни карти, за които е генериран преброителен код. Пробното преброяване започна на 20 април и ще продължи до 30 април.


След сигнал на слушатели и последвали два репортажа на Радио Видин за проблем с шахта в  ж.к. "Химик“,
строителната група към Община Видин е почистила дъждоприемната шахта и е поставена решетка, съобщават от общинската администрация.


Започна събарянето на опасна сграда в района на жп гарата в Монтана, съобщиха от общинската администрация. Двуетажната къща е строена в началото на 30- те години на миналия век за жилища на железничари и склад.


Наближава крайният срок за деклариране на доходите. От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април.


4 000 артефакта са постъпили във Видинския музей от последния археологически сезон и предстои да бъдат обработени. Обработването на постъпилите материали е една от основните дейности, с които са ангажирани работещите в отдел "Археология" в дните на извънредното положение, обясни археологът Ваня Ставрева.


Второкласник е най- малкият участник на провелият се конкурс за есе и рисунка на тема "Планетата Земя през моите очи", организиран от Видинската библиотека във връзка със Международния ден на Земята. Той е изпратил рисунка, а най- големият участник е на 34 г. от София, каза Татяна Николова от библиотеката.


Учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Мездра  се включиха в различни инициативи, посветени на Деня на Земята. Малчуганите от I б клас проведоха онлайн урок, в който рисуваха и написаха своите послания към планетата Земя. Първокласниците дадоха обещание да се грижат за Земята и да я пазят. В часовете по технологии и предприемачество шестокласниците изготвиха АРТ проект на тема: "Моята планета"🌍❤ Децата нарисуваха своето любимо кътче от планетата Земя, както и опасностите, които я застрашават. Екологични проекти представиха петокласниците в часовете по Човек и природа.

 

Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбеляза Международния ден на Земята. Ученици от биологичната паралелка са направили видоеклипчета, постери, снимки с послания и са ги представили във фейсбук страницата на гимназията. Обмислят се и други проекти, които ще бъдат реализирани след края на извънредното положение.


Ясни са победителите в онлайн конкурса за рисунка на тема "Моето великденско яйце". Инициативата се проведе в община Роман и бе организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви. Целта бе да се стимулират творческите заложби и изяви на деца и ученици и да се поощри интереса им към съхраняване на българските традиции в отбелязването на празника.


В Берковица започва набирането на творби за конкурса за национална литературна награда "Йордан Радичков". В него могат да се включат автори на сборници с разкази. Крайният срок за изпращане на творбите е 17.00 часа на 31 юли 2020 г., а наградите ще бъдат връчени на рождения ден на писателя  – 24 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30