Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието в пробното преброяване - само онлайн


Пробно преброяване на населението и жилищния фонд започна Националният статистически институт /НСИ/. Поради извънредното положение, провеждането му е само по електронен път. Участието в него не е задължително, но ще помогне за организирането и провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания"- Видин Цветан Цветков:


"Пробното преброяване стартира от 00:00 часа на 20 април и ще приключи в 24:00 часа на 30 април. Целта на пробното преброяване е да бъде тестван инструментариумът за същинското преброяван, което ще се проведе догодина. Затова всеки може да запише своето мнение, ако има препоръки за подобряване на въпросите и т.н. Разбира се, всичко това ще бъде прегледано от нас и ще бъде съобразено при провеждането на същинското преброяване. Открит е кол център. Всеки, който има някакви затруднения с провеждането му, може да се свърже на телефон 02/ 9078 430. Там наши служители, които дежурят от 08:00 до 20:00 часа, ще окажат помощ на нуждаещите се, тоест по методологически въпроси или по технически въпроси."


За да участваме в пробното преброяване, първо трябва да посетим страницата на Националния статистически институт, обясни Цветан Цветков:


"Първата стъпка е да посетим сайта на Националния статистически институт или да се изпише "Преброяване 2021", след това да се направи самата регистрация. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. Образец на преброителна карта може да се види на страницата на преброяването. Три са основните групи въпроси, на които се отговаря. Това са въпроси за сграда, след това карта за жилище и съответно се попълват за самото домакинство лицата, които живеят в него. Въпросите са стандартни, няма разлика то предишните преброявания. По-различното от предишното преброяване това е за енергийната ефективност, но това не е нещо, което би могло да ни затрудни. Сега е по желание, но призовавам всички да покажем, че в нашия Северозападен регион имаме активна гражданска позиция и да се преброим електронно."


Националният статистически институт продължава да провежда и своите редовни наблюдения на процесите в страната. По този повод Цветан Цветков призова:


"Една част от дейността ни е свързана с провеждане на анкети сред домакинствата. Знаете, НСИ обяви, че прекратява обхода по места, тоест интервютата, които се провеждаха преди "лице в лице" са прекратени. В момента текат три основни наши изследвания сред домакинствата, останалите са отложени във времето. Във връзка това искам да апелирам, че НСИ и по-скоро отделът във Видин разпраща писма до адресите на домакинствата, попаднали в извадката, с молба да се свържат с нас. Там ще има подробни инструкции и телефон на анкетьори. Апелирам да се свържат са нас, за да може да проведем нашето интервю по телефона. Вече са изпратени такива писма, имаме обратни връзки, за което искам да им изкажа най-сърдечни благодарности."


Информирана е Областната дирекция на МВР, запознат е и областният управител на Видин. Всяко писмо носи отличителните знаци на НСИ, подпис и печат на отдел "Статистически изследвания"- Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48