Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участието в пробното преброяване - само онлайн


Пробно преброяване на населението и жилищния фонд започна Националният статистически институт /НСИ/. Поради извънредното положение, провеждането му е само по електронен път. Участието в него не е задължително, но ще помогне за организирането и провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания"- Видин Цветан Цветков:


"Пробното преброяване стартира от 00:00 часа на 20 април и ще приключи в 24:00 часа на 30 април. Целта на пробното преброяване е да бъде тестван инструментариумът за същинското преброяван, което ще се проведе догодина. Затова всеки може да запише своето мнение, ако има препоръки за подобряване на въпросите и т.н. Разбира се, всичко това ще бъде прегледано от нас и ще бъде съобразено при провеждането на същинското преброяване. Открит е кол център. Всеки, който има някакви затруднения с провеждането му, може да се свърже на телефон 02/ 9078 430. Там наши служители, които дежурят от 08:00 до 20:00 часа, ще окажат помощ на нуждаещите се, тоест по методологически въпроси или по технически въпроси."


За да участваме в пробното преброяване, първо трябва да посетим страницата на Националния статистически институт, обясни Цветан Цветков:


"Първата стъпка е да посетим сайта на Националния статистически институт или да се изпише "Преброяване 2021", след това да се направи самата регистрация. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. Образец на преброителна карта може да се види на страницата на преброяването. Три са основните групи въпроси, на които се отговаря. Това са въпроси за сграда, след това карта за жилище и съответно се попълват за самото домакинство лицата, които живеят в него. Въпросите са стандартни, няма разлика то предишните преброявания. По-различното от предишното преброяване това е за енергийната ефективност, но това не е нещо, което би могло да ни затрудни. Сега е по желание, но призовавам всички да покажем, че в нашия Северозападен регион имаме активна гражданска позиция и да се преброим електронно."


Националният статистически институт продължава да провежда и своите редовни наблюдения на процесите в страната. По този повод Цветан Цветков призова:


"Една част от дейността ни е свързана с провеждане на анкети сред домакинствата. Знаете, НСИ обяви, че прекратява обхода по места, тоест интервютата, които се провеждаха преди "лице в лице" са прекратени. В момента текат три основни наши изследвания сред домакинствата, останалите са отложени във времето. Във връзка това искам да апелирам, че НСИ и по-скоро отделът във Видин разпраща писма до адресите на домакинствата, попаднали в извадката, с молба да се свържат с нас. Там ще има подробни инструкции и телефон на анкетьори. Апелирам да се свържат са нас, за да може да проведем нашето интервю по телефона. Вече са изпратени такива писма, имаме обратни връзки, за което искам да им изкажа най-сърдечни благодарности."


Информирана е Областната дирекция на МВР, запознат е и областният управител на Видин. Всяко писмо носи отличителните знаци на НСИ, подпис и печат на отдел "Статистически изследвания"- Видин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15