Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хиляди древни предмети влизат във фонда на Видинския музей

5
Снимка: Радио Видин


4 000 артефакта са постъпили от последния археологически сезон и предстои да бъдат обработени в Регионалния исторически музей във Видин. Над 20 000 са предметите от дарения, които също трябва да бъдат идентифицирани и описани. Обработването на постъпилите материали е една от основните дейности, с които работещите в отдел "Археология" са ангажирани в дните на извънредното положение, обясни археологът Ваня Ставрева:


"Чака ни обработката на десетки хиляди предмета. Това не е преувеличено, защото трябва да бъдат обработени над 20 000 предмета от дарения, около 4 000 предмета влязоха във фондовете на музея само през миналата година от археологическите разкопки на територията на областта. Освен това постъпват постоянно и археологически артефакти, които са конфискувани в полза на държавата по съдебни дела. В същото време имаме и постъпления от предадени от граждани предмети, намерени при селскостопанска работа или случайно някъде навън. Всеки от тези предмети минава през нашите ръце. Трябва да бъде идентифициран, да бъде описан. На тези, които представляват културна ценност, се правят специални паспорти със снимки, паспортите влизат в дигитализиран архив и в архив на хартиен носител. Всичко това след това отива във фондова комисия, която разпределя тези предмети в какви фондове трябва да отидат и как трябва да бъдат съхранявани..."


Всички предмети са впечатляващи и ценни за науката. Някои от най-интересните в момента са в Националната изложба "Българска археология".

"Има наистина изключителни предмети, особено от новите постъпления от миналогодишните разкопки, които се надявам нашите съграждани да могат да видят в изложба, която ще подготвим. Всъщност, най-хубавите от тях в момента са в София. За съжаление, и Националният археологически институт с музей е затворил врати за посетители, но в традиционната годишна археологическа изложба от 300 предмета, които участват, над 50 произхождат от Видинския регион и са от фонда на нашия музей. Тези артефакти ще бъдат върнати във Видин, всички те ще бъдат включени и в нашата изложба, която ще бъде обогатена и с други. При всички положения, ние ще реализираме нашата изложба, която традиционно правим за Деня на музеите -18 май. Много ми се иска дотогава всичко да е нормализирано и да можем да се видим очи в очи с нашите приятели и почитатели. Ако не, надявам се, че това ще стане онлайн..."


Освен с обработването на постъпилите артефакти, музейните работници са ангажирани с подготовката на материали за бъдещи научни публикации. Някои от тях подготвят и изнасят онлайн лекции. "Погребалните практики в праисторията" е темата на лекции, които Ваня Ставрева представя пред студенти от магистърската програма по археология на Софийския университет. Лекциите са достъпни и в социалните мрежи.

Подготовката на новия археологически сезон също е сред дейностите, които са в ход, обясни Ваня Ставрева:

"Много се надяваме през тази година да продължим с проучването на крепостта Бонония във Видин. Знаете, че засега това е единственият археологически обект, който е на РИМ Видин, а не на друга институция, тъй като разкопките в Рациария или Балей се водят от Националния археологически институт с музей. Проектът вече е готов, срокът за подаването му е 30 април. Става въпрос за проект за финансиране от Министерството на културата..."

Ако проектът получи необходимото му финансиране, тазгодишните разкопки в крепостта Бонония ще се проведат през септември. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се п редвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град..

публикувано на 03.03.21 в 13:25

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45