Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интернет борса за зърно- свобода, бързина, удобство


В условията на изолация и колапс в търговията, онлайн продажбите са най-актуални. От година на електронния пазар е и платформата "Агринайзър". За тази една година станахме разпознаваеми, защото даваме свободата на хората да защитават собствените си интереси, казва създателят на платформата Кристиян Иванов от Видин:

"Смятам, че за тази една година като стартираща услуга и компания успяхме да валидираме концепцията, че всъщност зърнопроизводителите и купувачите имат интерес да ползват един  допълнителен канал, който само може да им помогне да реализират сделки на едно още по-успешно ниво. 
Като цяло има голям интерес към типа услуга, тъй като реализацията на сделки със зърно, знаем, че опира до това- две страни- продавач и купувач, да се познават, за да могат да си договорят конкретни условия и съответно да преминат към изпълнението на сделка. Предимството на електронните канали е това, че можеш буквално да се свържеш с продавач или купувач от цяла България абсолютно в рамките на секунди и преговорите са нещо, което отличава нашата услуга от стандартния тип публикуване на обяви в интернет за покупка или продажба на даден тип култура Буквално с натискането на един бутон можеш да изпратиш предложение към насрещен купувач или продавач, и съответно да посочиш условията, които търсиш или предлагаш за съответния тип зърно. Този процес е изключително бърз, директен, в реално време, и тези предложения могат да се обменят между две страни до момента, в който те не се споразумеят за условията, които ги устройват и могат да преминат към изпълнението на съответната сделка. Това, което е малко по-различно при нас е, че този елемент на преговори е абсолютно анонимен до момента на сключването на сделка, като по този начин ние даваме силата на двете страни да защитават собствения си интерес и казваме, че има смисъл да се свържат едва тогава, когато реално са се споразумели, че ще направят нещо конкретно."


Малко над 25 хиляди тона зърно е реализирано посредством електронната платформа "Агринайзър", която помага  на фермери и купувачи да избегнат посреднически услуги. Според Кристиян Иванов обратната връзка с потребителите е налице и дава насоки за бъдещи подобрения в съвместната работа:

"Говорим си с тях постоянно, изискваме да ни дадат обратна връзка какво биха искали да видят в платформата като услуги или функционалности, така че да я направим по-удобна."

Платформата набира популярност, а скоро се очаква услугата да бъде стартирана в Румъния. Ще бъде разработена и допълнителна услуга, която да посочва ориентировъчни цени на зърнения пазар:

"Планираме да стартираме допълнителна услуга, която да показва какви сделки за различните култури се сключват през нашата платформа, така че да има малко повече прозрачност и хората да имат представа къде е реалната цена към даден момент", каза още Кристиян Иванов. 

Електронната платформа бе отличена като иновативно и надеждно решение за търговия на най-големия на Балканите форум за селско стопанство- Агра 2020 в Пловдив.  

Един от секторите, които не признават извънредно положение, е земеделието. То няма как да спре да работи, защото там има неотложни дейности, категоричен е Жечко Андрейнски, председател на Съюза на зърнопроизводителите във Видин:
"Със засилени темпове върви пролетната сеитба във Видинско, проблем на места са дъждовете. По-голяма част от площите със слънчоглед са засети, продължава сеитбата на царевица. Въпреки аномалиите във времето, пшеницата е в добро състояние. Оцелялата рапица също се развива добре."
Площите, на които рапицата не е поникнала през есента, ще бъдат разорани. Заради резките промени в климата, късните дъждове и невъзможността да иззимува, тенденцията е към намаляване на площите с рапица, допълни Жечко Андрейнски.

С постановление на Министерски съвет големите търговски вериги се задължават да предлагат български храни от местни производители. Постановлението ще действа до 31 декември, а след този срок операторите могат да продължат да прилагат онези елементи от него, които смятат, че са полезни в пазарните условия след извънредното положение. 

Полезна ли е мярката- Жоро Александров разговаря с председателя на Асоциацията на млекопреработвателите и на Съюза на говедовъдите у нас Димитър Зоров- чуйте звуковия файл. 

Вижте още

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00