Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българският Великден


От началото на месец март започнаха едни от най-големите български празници: тези, даващи началото на великденските пости, свързани с усещане за топъл огън, семеен уют и умението да простим на близките хора. 

Връщайки се назад в годините, можем обаче да кажем, че това не е било водещото чувство за нашия народ. Не и преди 3 април 1860 година. До онзи момент националният ни календар е бяло поле, като по него липсват кървавите точки, с които отбелязваме празниците, разказва Красимир Григоров, историк от Враца.

"В наши дни, когато отбелязваме националните празници, свързани с редица кървави петна в историята ни - 3 март, 6 септември, 22 септември, сякаш забравяме 3 април 1860 година. От този ден започва възраждането на българската нация. До 1860 година обаче денят е просто бяло поле"

Навръх Великден, на датата 3 април, през 1860 година цариградските българи провеждат акция, която остава в историята като една от връхните точки във възрожденските борби. Денят не е избран случайно, напротив - крие символика. В онези мигове българите в турската столица се чувствали изоставени, самотни и забравени, орисани сякаш със своята мисия: народното дело. Нарушаването на всички върховни канони щяло да привлече вниманието на всички фактори в имперската столица. Предвождани от Иларион Макариополски, българите осъществили своята бунт срещу системата.

."Раковски пръв оценява толкова високо станалото, твърдейки че този ден трябва да се почита като един от най-големите празници в нашия календар. 3 април е заявка за културно присъствие, с културен и исторически контекст, но носи и преки податки към бъдещето, когато духовността сякаш отстъпва пред икономическото. Към 3 април българите са в особена позиция - да лавират между Великите сили, да се борят в могъщата Патриаршия, но и да заобикалят Високата порта. Преди 160 години се случва величавото, което не се е случвало никога. Иларион Макариополски е главното лице в този висок момент, защото не произнася името на патриарха, а на негово място изрича "всякое епископство православных", което се произнася само от предстоятел на автокефална църква. Вместо името на вселенския патриарх Кирил VII Константинополски е произнесено това на султана Абдул Меджид I. Властта на Патриаршията е отхвърлена".

С течение на вековете като най-голям празник за източното православие стана Възкресение Христово, което символизира по-голямата връзка на тази черква с източния мистицизъм, с мистерията на смъртта, неговата по-голяма „отвлеченост“ и откъснатост от земните дела. За разлика от западното християнство, на Изток акцентът пада върху кръстния път и възможността не просто за обновление, а за възраждане, за ново възкресение.

В решението на българите да проведат своята акция навръх Великден, след като знаем, че е взето в един от най-острите моменти на борбата с католическата пропаганда, навярно е играло ролята и желанието да се подчертае кардиналната разлика.

Едновременно с това най-големият православен празник в цъфтящата буйна пролет на Цариград е давал необходимия декор и фон за началото на новото българско летоброене, за възкресението на всичките ни национални стремежи, за възраждане силата и значението на българския народ.

На 28 февруари 1870 година след 30-годишна борба за национално самоопределение, българският народ получава ферман за самостоятелна българска църква, начело с екзарх и център Цариград. Ферманът предвижда създаване на Българска екзархия, чието вътрешно управление е независимо от Вселенския патриарх и се урежда с устав.  Първият български Свети синод в Цариград е в състав Иларион Макариополски, Натанаил Охридски, Екзарх Антим I и Иларион Ловчански.

Вижте още

Жителите на Ново село бавят регистрацията на домашните си животни

Само десетина човека са подали заявления в Информационния център на Община Ново село, за да регистрират своите домашни животни съгласно новите изисквания на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Непосредствено преди въвеждането на карантината в България в заседателната зала на Общинския съвет се проведе среща със собственици на домашни..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата  кампанията на УНИЦЕФ.  Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България :  "Въпреки всички положени усилия до този..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Пренастроихте ли телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия?

За проблем с телевизионните приемници, разпространяващи цифрова ефирна телевизия сигнализира слушателка на Радио ВИДИН. От миналата събота Марияна Милетиева от Монтана и нейни приятели с декодери от Бойчиновци и Охрид, не могат да гледат телевизия, защото няма сигнал.   "От Монтана съм, имам къща в Сливовик, в Медковец, и там преди години..

публикувано на 04.06.20 в 15:07

Кои са фразите, които могат да "подпалят" нервите на майките за секунда

Темата е от категорията "Женско царство", но моля мъжката част да не бъде много критична към нас- жените.  Знаете, че понякога ни се иска да си се оплачем, макар че вие ни обичате и такива.  Сигурна съм, че всяка млада майка като мен, има фраза, която може да й "подпали нервите" за части от секундата. Без значение дали е от роднини, близки и..

публикувано на 04.06.20 в 15:00

Библиотеката в село Зверино с обновен детски отдел

С обновен детски отдел посреща своите малки читатели библиотеката към Народно читалище "Факел 1926" село Зверино.  Ново и модерно е обзавеждането, а на една от стените е изобразен стенопис по мотиви от българската народна приказка " Дядо вади ряпа", каза  Стилияна Стоянова : "Библиотеката вече има обособено място, което е обновено и е с..

публикувано на 04.06.20 в 14:30

Кучето Рея-приятел на котките

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Деница Младенова и нейното куче Рея . Тя е порода пинчер и е подарък от баща й. Не понася други кучета, но за сметка на това се разбира много добре с котки. За това как е избрала името на своя домашен любимец, Деница разказа: "Тъй като обичам гръцката митология и Рея е жената на Кронос и..

публикувано на 04.06.20 в 11:00

В "Музикална зона" на 04 юни 2020 слушаме барабаниста Били Кобъм – 1 част

Били Кобъм става известен в края на 60-те и началото на 70-те години на миналото столетие, придобивайки популярност благодарение на работата си с Майлс Дейвис. От 1973   до 1975 г. в два негови студийни албума и един лайв участва българският виртуоз на пианото Милчо Левиев. По същото време стартират експериментите му с барабанното оборудване...

публикувано на 04.06.20 в 09:00