Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският Великден


От началото на месец март започнаха едни от най-големите български празници: тези, даващи началото на великденските пости, свързани с усещане за топъл огън, семеен уют и умението да простим на близките хора. 

Връщайки се назад в годините, можем обаче да кажем, че това не е било водещото чувство за нашия народ. Не и преди 3 април 1860 година. До онзи момент националният ни календар е бяло поле, като по него липсват кървавите точки, с които отбелязваме празниците, разказва Красимир Григоров, историк от Враца.

"В наши дни, когато отбелязваме националните празници, свързани с редица кървави петна в историята ни - 3 март, 6 септември, 22 септември, сякаш забравяме 3 април 1860 година. От този ден започва възраждането на българската нация. До 1860 година обаче денят е просто бяло поле"

Навръх Великден, на датата 3 април, през 1860 година цариградските българи провеждат акция, която остава в историята като една от връхните точки във възрожденските борби. Денят не е избран случайно, напротив - крие символика. В онези мигове българите в турската столица се чувствали изоставени, самотни и забравени, орисани сякаш със своята мисия: народното дело. Нарушаването на всички върховни канони щяло да привлече вниманието на всички фактори в имперската столица. Предвождани от Иларион Макариополски, българите осъществили своята бунт срещу системата.

."Раковски пръв оценява толкова високо станалото, твърдейки че този ден трябва да се почита като един от най-големите празници в нашия календар. 3 април е заявка за културно присъствие, с културен и исторически контекст, но носи и преки податки към бъдещето, когато духовността сякаш отстъпва пред икономическото. Към 3 април българите са в особена позиция - да лавират между Великите сили, да се борят в могъщата Патриаршия, но и да заобикалят Високата порта. Преди 160 години се случва величавото, което не се е случвало никога. Иларион Макариополски е главното лице в този висок момент, защото не произнася името на патриарха, а на негово място изрича "всякое епископство православных", което се произнася само от предстоятел на автокефална църква. Вместо името на вселенския патриарх Кирил VII Константинополски е произнесено това на султана Абдул Меджид I. Властта на Патриаршията е отхвърлена".

С течение на вековете като най-голям празник за източното православие стана Възкресение Христово, което символизира по-голямата връзка на тази черква с източния мистицизъм, с мистерията на смъртта, неговата по-голяма „отвлеченост“ и откъснатост от земните дела. За разлика от западното християнство, на Изток акцентът пада върху кръстния път и възможността не просто за обновление, а за възраждане, за ново възкресение.

В решението на българите да проведат своята акция навръх Великден, след като знаем, че е взето в един от най-острите моменти на борбата с католическата пропаганда, навярно е играло ролята и желанието да се подчертае кардиналната разлика.

Едновременно с това най-големият православен празник в цъфтящата буйна пролет на Цариград е давал необходимия декор и фон за началото на новото българско летоброене, за възкресението на всичките ни национални стремежи, за възраждане силата и значението на българския народ.

На 28 февруари 1870 година след 30-годишна борба за национално самоопределение, българският народ получава ферман за самостоятелна българска църква, начело с екзарх и център Цариград. Ферманът предвижда създаване на Българска екзархия, чието вътрешно управление е независимо от Вселенския патриарх и се урежда с устав.  Първият български Свети синод в Цариград е в състав Иларион Макариополски, Натанаил Охридски, Екзарх Антим I и Иларион Ловчански.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училището в Георги Дамяново предлага скок с парашут за отличниците

Професионална гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново мотивира учениците да бъдат отличници с един доста интересен и нестандартен метод. Учебното заведение подарява скок с парашут на зрелостниците си, завършили с отличен успех. За това как се е зародила идеята и кой е неин инициатор, разговаряме с..

публикувано на 19.08.24 в 14:53

"Модата на Българското средновековие" показват в Оряхово

В град Оряхово , в Етнографската къща, по инициативата "Българското средновековие оживява", бе открита изложбата "Модата на Българското средновековие" . Представени са реплики на средновековни костюми по запазени стенописи, нарисувани от д-р Калина Атанасова. За изложбата разказва д-р Евгения Найденова , директор на Историческия музей в Оряхово:..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

"Неделник" от 18 август 2024 година

Когато бях малък имах един батко, който като се запиeше и не се прибираше по два-три дни. Баба му обаче беше много хладнокръвна и казваше:"Абе маните го. Къде оди он дом че си дойде.". И така и ставаше. Той се завръщаше. Е и аз се запилях на сам на там, но си "дойдох дом" - в радио Видин. "Неделник" се завърна и аз с него. Започваме с преглед на..

публикувано на 18.08.24 в 14:25

Да се стараем нашето сърце да излъчва само благост и доброта

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. Днес отбелязваме и Успението на свети Йоан Рилски Чудотворец. "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Ние винаги, братя и сестри, четем в светото Евангелие за земния живот и делата на..

публикувано на 18.08.24 в 08:00

Видинчанин обнови баскетболно игрище

В началото на април ви срещнахме с видинчанина  Мартин Цеков , който основа неправителствената организация  "Видин наново" , с амбиция да подобри града и да събуди гражданското общество, правейки смислени проекти, като се надява да вдъхнови положителна промяна и чрез тези инициативи да насърчи растежа, иновациите и обновяването на Видин и..

публикувано на 16.08.24 в 17:30

Европейски средства помагат на хора от уязвими групи да започнат работа

Общо 285 души от област Видин получават подкрепа по процедура „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Изпълняват се седем проекта на фирми и неправителствени организации от областта. Те са за близо 804 000 лева, каза експертът „Комуникация, информация и..

публикувано на 16.08.24 в 16:25

Нов социален център отвори врати в община Ружинци

Нов социален център в Ружинци осигурява подкрепа за деца от общината и техните семейства. Предлага широк спектър от качествени интегрирани социално-здравни услуги за подпомагане и подобряване на живота на местните жители. В продължение на 30 месеца ще се изпълняват поредица от дейности, насочени към подобряване на жизнената среда. Ще се..

публикувано на 16.08.24 в 15:27