Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей!

Видинската езикова гимназия стана на 50 години

Снимка: Фейсбук ГПЧЕ "Йордан Радичков"
Днес се навършват 50 години от откриването на Английската гимназия във Видин. Извънредното положение в страната обаче отложи тържественото честване на годишнината. Предвижда се това да стане през есента - по време на традиционните "Радичкови дни", с които училището чества своя патрон, обясни директорът на езиковата гимназия Любомир Георгиев:

"Днес трябваше тържествено да отбележим 50 годишния юбилей на нашата гимназия. В училището трябваше да се проведе тържествен педагогически съвет, на този съвет, трябваше да присъстват освен днешните колеги и бивши колеги, директори на училища. Поканили  бяхме представителни институции като областния управител, кмета, вицепрезидента на Република България. В театъра трябваше да представим един театрален спектакъл по пиесата на нашия патрон Йордан Радичков. Същия ден на централния площад трябваше да се проведе и концерт с участието на нашите таланти. Всичко това отива обаче в "трябваше". Трбябваше да е по друг начин, но за жалост обстоятелствата възпрепятстваха намеренията ни.  Това което ние смятаме като ръководство на гимназията и педагогическия съвет като решение взехме, дай Боже всичко да стане нормално, да се упокои обстановката и тържественото честване да го преместим някъде есента по време на "Радичковите дни". Аз в този ден бих поздравил всички бивши и настоящи учители и служители, които са оставили частица от себе си в богатата история на гимназията, дълбок поклон пред всички тях."


Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  днес, 11 юни, започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат..

обновено на 11.06.24 в 09:51

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят  по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова , която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам..

публикувано на 10.06.24 в 17:00

Проблемът чупливи зъби

Проблемът чупливи зъби се наблюдава и при децата, и при възрастните. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни кои са факторите, които могат да доведат до него.  "При възрастните чупенето на зъби се получава, когато един зъб е изстрадал достатъчно много - бил е жив, впоследствие е бил умъртвен,..

публикувано на 10.06.24 в 16:22

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00