Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 лева дариха майстори ковачи

Продължава дарителската кампания за болницата в Лом

Снимка: Владимир Недев



Не спират даренията към болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом. За борбата с КОВИД 19 се даряват както парични дарения, така и предпазни средства за медицинският персонал.  В момента лечебното заведени има всичко необходимо, единственото от което имат нужда, е персоналът да е здрав, като за момента това е факт, каза за Радио ВИДИН доктор Георги Савков управител на лечебното заведение:


"Имаме нужда да няма болни. Кой каквото може, е дал, пари, предпазни средства. 20 275 лв. са за месец април, за март 21 200 лв., от които Българска банка за развитие ни е дала 18 000 лв. за апарат, който ни беше нужен, прокуратурата- 1000 лв., частни лица даряват, заплатата на кмета Георги Гаврилов. Даряват маски, ръкавици, предпазни облекла. Разходите по тази инфекция са огромни. Персоналът трябва да се пази, това е най-ценното. Пак добре, че инфекцията не се случи по сценария, който се предвиждаше. Нямаме болни от коронавирус, имаме съмнителни, вземат се тестове."


Многопрофилната болница в Лом няма възможност да командирова медицински персонал в помощ на видинската болница, въпреки това лечебното заведение е в помощ на своите колеги, като приема пациенти от Видинско с инфаркти и инсулти, както и родилки, уточни Георги Савков:


"Имаме хора от Видин с инсулти, които сме поели като ангажимент към министерството да ги лекуваме. Родилките сме ги приели преди това тук, да ги израждаме. Това, което искат като медицински персонал, няма как да отиде, защото ние сме екипно не чак толкова, че чак да си позволим лукса да командироваме медицински персонал в други болници. Предполагам, че знаете, има такъв апел да търсим към видинската болница медицински персонал да поема функции. Това, което вие ни карате от там, ние не го връщаме. Видинската болница изнемогва, не дай боже и с тази да се случи нещо и остава само Монтана. Опазваме персонала засега, с ходене, заповеди, рапорти, обяснения, алгоритми, персоналът се стреми да се пази, но ние работим в епидемиологична обстановка. Болестта е нова, дълъг инкубационен период. Много без симптоми хора има."


В благотворителната кампания за подпомагане на болницата в Лом се включва и ковачът Петър Иванов, който продава на търг в социалните мрежи свои изделия. Негови колеги от страната също се включиха:


"Ние сме 4, 5 човека и колегите проявиха желание. Едните са от Банско и Стефан Стефанов от София. Той направи 2 свещника много хубави, чиста ръчна изработка. Момчетата от Банско направиха фенер. Над 1000 лв. са събраните пари. Ще ги дадем в болницата или ще купим маски и предпазни средства. Чухме, че във Видин нещата загрубяват. От там дойде цялата работа. Важното е да може да се помогне. Защото това са хората, на които разчитаме в този момент. Няма политици никой не играе роля, медиците са хората, от които зависим." 


Всички ковани изделия, предложени от Петър Иванов и неговите колеги, към този момент са продадени. Кампанията по набиране на средства за болница "Св. Николай Чудотворец" в Лом продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00