Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Веселин Гоцов, овцевъд: Животновъдството е ген

Снимка: Радио ВИДИН


Ден преди един от най-българските празници, Гергьовден, в "Земята, която ни храни", отделям място и за онази част от хората, които дават мило и драго за своите животни. Един от тях е Веселин Гоцов от монтанското село Безденица. 
Вече 19-ти сезон той е неотлъчно до стадото си. Към днешна дата отглежда овце и кози- почти 400 на брой. Младият мъж  е наследствен животновъд и е убеден, че родното производство трябва да се подкрепя. Искрено вярва, че и този момент ще дойде. С усмивка Веско се връща към началото, когато наследява животновъдния бизнес на семейството: 
"Започнах с козевъдство- от 2000-та година. Тогава работех като охранител по морето, но животновъдството винаги ме е привличало- това ми е корен...Баща ми се занимаваше успешно с крави- имаше 20 симентал и 8 кози. Прибрах се и и му казвам: Татко, ще ми дадеш ли тия 8 кози, да си направя стадо... Така започнах...." 

Младият мъж започва със стадо от десетина кози, постепенно го увеличава, впоследствие решава да вкара в стадото и овце, като залага на местната порода реплянска овца. Признава, че е имал и трудности, и проблеми, но има нещо много силно, което го кара да дава всичко от себе си и продължава да го държи на повърхността: 
"Коренът ми е силен, затова така. Аз съм патриотично настроен и предпочитам, ако някой ме тормози, да е нашенец, а не чужденец"- споделя Веско, визирайки политиците и липсата на политика и правила в земеделието. Затова и не кандидатства по европейски програми. 

Не се срамува да каже, че е овчар, но залага на науката и постоянно се учи. За 20 години със животните е научил, че те искат внимание, въпреки, че са само животни. На колегите си, които от години се трудят в сектора пожелава да са предприемчиви, да намират начин и да не се предават пред трудностите: 
"Щом си се отдал на това нещо, трябва да вървиш напред, има различни похвати, можем да черпим опит и от чужди животновъди, които имат хубави практики, да не се оставят...Човек се учи докато е жив, а животновъдството е ген..."- убеден е Веско.

И може би защото е ген, достойни наследници на Веселин Гоцов са и двамата му синове- единият е второкласник, по-големият е тръгнал по стъпките на баща си и учи ветеринарна медицина. Сега всяка свободна от училище минута са със стадото. Неотлъчно до тях е и съпругата на Веско. Честит да им е Гергьовден! 

В звуковия файл чуйте още ще продължат ли дъждовете през май и ще има ли условия за работа на полето-  агропрогнозата за месеца е от Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана. 

Вижте още

"Неделник" от 29 ноември 2020 година

"Неделник" е вашият избор за добро настроение. Гарантирам го. Преглеждаме за началото старите вестници и започваме нашата неделна разходка. Заради новите мерки отново останахме без изложби и музеи. Това е повод да си припомним за една интересна изложба в Националния политехнически музей в София наречена “Техниката около нас по времето на..

публикувано на 29.11.20 в 13:07

Живот и спасение в Бога

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година: Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.   Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра.  В очакване..

публикувано на 27.11.20 в 17:35

Ще се възползваме ли от намаленията на "Черен петък"?

Днес е "Черен петък", макар че в някои магазини намаленията започнаха още от началото на месеца . Някои хора вече са се възползвали от отстъпките и са си купили по нещичко. Други не смятат да се възползват, а има и такива, които даже не знаят, каква е идеята на "Черен петък". Движение по магазините има, дали заради намаленията или заради факта, че..

публикувано на 27.11.20 в 16:45

Все по-търсена е компютърната техника

Компютърната техника става все по-търсена по време на пандемията. Преносимите компютри, както и периферните устройства са ключов компонент в онлайн обучението на учениците, също и в дистанционната работа, която е все по-актуална в много сфери. Именно това е и причината за по-голямото търсене на тази техника, а с това идват и по-високите цени..

публикувано на 26.11.20 в 15:07

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 - за или против?

Нови по-строги мерки, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, влизат в сила от вечерта на 27 ноември, и ще продължат до 21 декември 2020 г. Училища, детски градини и яслите затварят врати. Това важи и за търговските центрове, фитнес-центровете, игрални зали, казина, както и заведения за хранене(ще се предлага услугата доставка на храна..

публикувано на 26.11.20 в 14:10

В "Музикална зона" на 26 ноември 2020 слушаме Анита О’Дей

Бунтарката Анита О’Дей не се вписва в традиционния образ на певица и отказва да е обект на каквито и да било женски стереотипи. Заради операция гласът и се променя и нейното пеене е без каквото и да било вибрато, като среща трудност и при дългите фрази. Поради тази причина изработва собствен перкусионен стил, основан на кратки нотни трайности и..

публикувано на 26.11.20 в 09:00