Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българка от Брюксел събира пари за видинската болница

| обновено на 10.05.20 в 17:15

Тереза Станчева напуска Видин преди 13 години, но не е забравила корените си. Днес тя работи към Европейския парламент и е организатор на кампания за подпомагане на болницата в родния й град. Младата жена смята, че само с общи усилия можем да се справим с всеки проблем, а успелите българи трябва да са на предната линия.

"В тези трудни времена наистина имаме нужда от един разговор за солидарността и за това, което ни обединява. Аз самата съм родена и израснала във Видин. От около 13 години за съжаление не живея там, но моите родители все още са там и голяма част от моите приятели са там.

Надали има човек, който е свързан с Видин и да не познава проблемите на видинската болница. И наблюдавайки ситуацията първо в Китай, а след това в Италия, Испания и в Белгия как се разви ситуацията, видях че болниците са тези, които първо са поразени от този вирус. Здравните системи издъхват дори в далеч по-развити икономически страни с по-добра и леглова база, и апаратура. Отделно от това знаем, че Видинска област е предимно със застаряващо население, което е именно в рисковата група. И от самото начало се знаеше, че Видин ще бъде една от най-силно засегнатите области. Няма как да се избегне, Видин е град на две граници.

Реших че мога да помогна, като организирам тази кампания чрез една леснодостъпна онлайн платформа, чрез която с общи усилия да съберем средства, с които да бъдат закупени лични предпазни средства за медицинския персонал, както и лекарства, обдишваща апаратура и др...

Да- средствата, които събрахме не са сума, която може да покрие всичко необходимо за болницата. Те са в размер на 2040 евро, но смятам, че има нещо по-важно от самия размер на средствата. Защото днес на дневен ред е едно много по-важно, внезапно изпитание и смятам, че можем да се справим с него, само когато сме солидарни. И много се радвам, че тази кампания все пак успя да ни обедини, както и много други каузи в страната. Защото в този момент обществото ни трябва да е единно и сплотено...

Разбира се във всичко това не бях сама, много хора ми помогнаха. Мои приятели от различни среди- Димитър Велков, Владимир Василев, момчетата от фен клуба на ЦСКА, Гергана Рибарова, която ми помогна да разпространя кампанията и сред българската общност в Белгия. Благодаря на всичко приятели и колеги, с които животът ни е срещал през годините и които подадоха ръка в този труден момент...   

Що се отнася за българската общност в Белгия, трудно бих могла да кажа колко са българите тук, но със сигурност са поне 100 000 души, които работят или учат в страната. Познавам хора и от Северозапада, с които работим в европейските институции или на други места."Цялото интервю и отговор на въпросите- как се работи в Европейския парламент; кои са основните проблеми, които ни спъват по пътя ни напред; какво е мнението за българската правосъдна система в чужбина; как се промени животът в Белгия по време на пандемията и какви мерки бяха взети; кои български работници бяха освободени заради извънредното положение и могат ли да бъдат защитени правата им, може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30