Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското училище по изкуствата навърши 135 години

Снимка: СУ "Св. св. Кирил и Методий"




Своят патронен празник отбелязва на 11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий - едноименното видинско училище по изкуствата, създадено преди 135 години на днешния ден. Въпреки извънредната ситуация, която променя първоначалния замисъл за честване на събитието, от учебното заведение са подготвили подобаващо отбелязване на празника - чрез виртуален концерт в електронна среда и социалните мрежи. Тържеството ще се излъчва в 11 и в 18 часа на фейсбук страницата на училището, каза директорът Бисерка Каменова.

"От началото на годината се бяхме съсредоточили върху идеята този празник да протече в рамките на няколко дни. Желанието ни беше да организираме среща с бивши възпитаници и учители, дали много на училището. Предвиден беше и празничен тържествен съвет. Това, което остана, е концертът днес, който демонстрира таланта на нашите ученици. Датата е достойна, изключително емблематична, показва традицията на училището, което е единственото по изкуствата в нашата област. Аз съм 14тия директор. Всеки един от тях е допринесъл за развитието на "Св. св. Кирил и Методий".

Единайсетокласникът Митко Семков е един от талантливите млади художници от училището. През годините е печелил конкурси на местно, регионално и на национално ниво. 

"Училището е в региона, в който живея, затова го избрах първоначално. С времето обаче реших да остана и да продължа да се развивам в областта, която харесвам - изобразителното изкуство. Не съм пропускал конкурс. Преди две години спечелих награда от Националния врачански пленер. От областно ниво също имам награди. Аз вярвам, че изкуството в каквато и да е форма, се намира в душата на човек. Аз съм го приел и се възползвам от него. Като нашето училище няма в областта. Учениците са активни и дейни, показват го участия в конкурси и спечелени награди. Имаме възможност да участваме в ансамбъл и оркестър, да изучаваме танци. Имаме гвардейски и мажоретен състав. Нашето училище ни дава възможност да се развиваме и се радвам, че съм го избрал".

От 1995 година преподавател по музика и народно пеене в училището е Живка Сливенова. Определя като призвание своята професия.

"Щастлива съм, че работя в това училище. Доста ученици продължиха по пътя на музиката и изкуството. Още през първата ми година имахме ученичка Илияна, която пое към Пловдив, в Академията по музикално и танцово изкуство. Последваха я още много ученици, което ме прави горда. Удоволетворение е да работиш с талантливи млади хора, търсещи развитие. Като учител за мен е важно да запалвам искрицата, която да тлее в техните сърца. Промяна през годините има, но хубавото е, че огънят на знанието не гасне. За видинската община е щастие да притежава подобно училище. Изкуството най-добре зарежда хората. На днешния ден честитя празника на всички колеги, на учениците, на ръководството. Ще продължим да разпръскваме частиците на знанието и изкуството. Обръщам се и към видинчани - бъдете горди с талантливите деца, които са от нашия град".

Директорът Бисерка Каменова се обърна с пожелание към всички.

"Пожеланията са много, но нека най-вече бъдем здрави и предпазливи, да спазваме мерките. Училището липсва, но рано или късно децата ще се завърнат по класните стаи. Благодаря на родителите, които ни помогнаха и бяха съпричастни с дистанционната форма. Пожелавам на всички да гледат нашите концерти днес". 

Създадено през 1885 година и стартирало с над 260 ученици в шест паралелки, от първо до четвърто отделение, 135 години вече видинското училище "Св. св. Кирил и Методий" е храм на науката и изкуството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25