Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистърски програми във видинския филиал на Русенския университет

Филиалът на Русенския университет във Видин
Снимка: Радио ВИДИН

600 са студентите, които учат във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин, тази година завършват и първите студенти със степен "Бакалавър". От есента се очаква да бъдат въведени магистърски програми - каза проф. д.т.н. Христо Белоев, член-кореспондент на Българската академия на науките, трети мандат ректор на Русенския университет:

"Тази година от есента ще развием няколко магистърски програми, което означава, че ще може да имаме около 700  студенти, което е доста добре за филиал. Може би магистърски степени ще бъдат в някои от педагогическите специалности, тъй като те са много търсени и желани. Ще  бъдат, предполагам 6-7 магистърски  програми.Определихме във Видин специалностите съобразнно нуждите на региона ....За момента са "Земеделска техника и технологии", "Технология и управление на транспорта", "Компютърни науки", "Електроника", "Индустриален мениджмънт", "Педагогика на обучението по български език и история". Определено има интерес към тези специалности.

С писмо до Министерството на образованието и науката Русенският университет поиска за управление два етажа от сградата на ПТГ "Васил Левски". Другите два висшето учебно заведение вече получи и ползва за нуждите на филиала си във Видин. Предстои ремонт на сградата, вно се изчаква становище от Министерски съвет:


"За ремонта на сградата - на този етап сме в процедури, които зависят от Министерски съвет, за да стане сградата собственост на филиала. С Професионалната гимназия сме в много добри отношения, дори и изместването в друга сграда няма да наруши нашите контакти. Имаме идеи сградата да бъде реновирана, да бъде модернизирана, санирана, да изглежда по друг начин, но това ще стане след придобиване на собственост. Имаме готовност да извършим това."


В момента обучението се извършва дистанционно, изпитите също ще се провеждат онлайн.

Повече може да чуете в прикачения файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостъпната среда е основен проблем за незрящите хора

На 15 октомври отбелязахме Международния ден на белия бастун - символ на независимостта на хората със зрителни увреждания, а през целия месец обръщаме внимание на техните права и нуждите. За хората с нарушено зрение всеки ден е борба, обяснява председателят на Районната организация към Съюза на слепите в Монтана Ива Петкова. "Те се..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Поредица от събития в подкрепа на 9-месечния Божидар организират в Бяла Слатина

В Бяла Слатина организират поредица от инициативи в подкрепа на 9-месечния Божидар, който страда от рядко генетично заболяване. В читалище "Развитие-1892" е уредена благотворителна изложба базар. Събраните средства ще са за лечение на момчето, каза секретарят на читалището Светлина Берова. "До 10-ти ноември сме подели доста неща в..

публикувано на 18.10.24 в 15:53

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти и осми клас във Видинско с еднократна помощ

Повече от 2000 ученици от първи до четвърти, както и учениците от осми клас в област Видин, ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева.  Тя ще бъде изплатена на два транша.  Крайният срок за подаване на заявленията-декларации приключи на 15 октомври, каза за Радио Видин директорът  на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин,..

публикувано на 18.10.24 в 14:23

Младите са надеждата за новото начало на Мърчево

Село Мърчево е сравнително голямо село в Северозападна България .  Намира се в община Бойчиновци, област Монтана .  Река Огоста и жп линията София-Видин минават през селото.  Иван Иванов е дългогодишен кмет на селото - от 17 години. Избран е през 2007 година, а в момента тече петият му мандат.  Той обича родното си място, а..

публикувано на 18.10.24 в 13:26

18 октомври - Ден на художника

Днес, 18 октомври, художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец.  Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на..

публикувано на 18.10.24 в 12:51

Романът "Освен това танцувам" на френските писатели Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Пиер-Мари Сото е успешен писател, носител на наградата Гонкур, който вече не пише. Вдъхновението му си е отишло на 28 октомври 2010 г., точно в 21 часа и 15 минути. Висок е 1,92 м, женен четири пъти, с шест свои деца и няколко доведени. Аделин Пармелан е висока, дебела, брюнетка, ако вярваме на нейното собствено описание. И да не вярваме, с..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" представят в Монтана

Концерт-спектакъл "С България в сърцето" -  на Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" ще се проведе днес в Монтана.   В него ще се включат представителите за България, завоювали среброто в Световния шампионат по сценични изкуства "PERFORMER CUP 2024" в Италия. Това са общо около 40 деца от областния център, информира Миглена Георгиева ,..

публикувано на 18.10.24 в 10:00