Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем ли е две видински училища да са в една сграда?

Снимка: Радио ВИДИН

Две училища ще съжителстват под общ покрив от есента във Видин. Това стана възможно, след като Общинският съвет предостави на ПТГ "Васил Левски" два етажа от сградата на ОУ "Отец Паисий". В същото време с писмо до Министерството на образованието и науката Русенският университет поиска за управление два етажа от сградата на гимназията. Другите два висшето учебно заведение вече получи и ползва за нуждите на филиала си във Видин.

Училище "Отец Паисий" не за първи път ще подели сградата си с друго учебно заведение. През последните две години в нея се обучаваха и ученици от СУ "Цар Симеон Велики", чиято сграда се обновява по проект. Въпреки това опасения, че "осъществяването на учебен процес в една и съща сграда ще затрудни учителите и от двата педагогически колектива", изразява в свое становище Общественият съвет към училището. От своя страна учителският колектив е мотивиран да се справи с предизвикателството и да постигне най-добрата учебна среда за своите ученици, обясни преподавателят по български език и литература в ОУ "Отец Пасисий" и председател на регионалния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Мария Димитрова:

"Преместването няма да е проблем, проблем ще е това, че трябва да осигурим двете училища да не се смесват, защото има възрастова разлика и учениците не бива да имат достъп едни към други. Родителите са изключително притеснени. Успяхме да постигнем изключително толерантно отношение с учениците от СУ "Цар Симеон Велики" и се надяваме да успеем да постигнем абсолютно толерантни отношения и с училището, което идва. Общественият съвет изрази опасения как ще се постигне толерантна среда между учениците, особено в междучасията, защото това са буйни деца и има специфика в работата и на двете училища. Хората от квартала също не са настроени много добре, но тях никой не ги пита. От няколко места ни казват, че не сме в позицията да имаме мнение, след като имаме толкова малко ученици. Правим всичко възможно нашите ученици да имат качествен учебен процес."

Преподаватели от ПТГ "Васил Левски" са потърсили Мария Димитрова в качеството й на синдикален лидер и споделили с нея, че практическите занимания ще продължат да се провеждат в старата сграда, което ще затрудни учениците им:

"Има една особеност, че имат работилници, особено за специалностите за двигатели с вътрешно горене. Имат и компютърни кабинети, така че ще им бъде проблем. Учителите изказаха опасения, че когато имат общообразователни предмети, а после- практически занятия, ще трябва да се връщат там- в другата сграда. Това е трудно за този тип ученици да го постигнат."


"Едва ли има някой, който да е против това, че трябва да се развива Русенският университет. Защо заедно да не бъдат учениците от Второ училище и от ПГ "Васил Левски"? Колко училища имаме Средни училища, в които има ученици от първи до дванайсети клас и какъв е проблемът те да бъдат в едно училище? Когато търсехме училище за това, се установи, че Второ училище е твърде подходящо, тъй като в момента на третия и четвъртия етаж са направени ремонти за 70 000 лева от СУ "Цар Симеон Велики", когато учениците се настаниха в това училище. Къде ще бъдат кабинетите? Русенският университет това ще направи- ще помогне за базата, защото специалностите в ПГ "Васил Левски" са такива, каквито са и във филиала на Русенския университет", обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.  

От Община Видин обясниха, че с писмо от януари до МОН, директорът на гимназията подкрепя искането на Русенския университет и изразява готовност учебното заведение да освободи изцяло сградата. Потърсена от нас, директорът на ПГ "Васил Левски" Маруся Петрова обаче не пожела да коментира темата.  

Становище се очаква да даде министърът на образованието Красимир Вълчев. От пресцентъра на ведомството обясниха, че по процедура това ще бъде направено, когато министърът получи и се запознае с решението на Общинския съвет.  Областният управител Момчил Станков, който до скоро бе административен директор на филиала на Русенския университет, също очаква решението. Той обясни, че след като то бъде депозирано в областната администрация, ще прецени дали е законосъобразно, дали ще влезе в сила, дали ще бъде внесено в съда или трябва да бъде върнато в Общинския съвет. По отношение на искането на Русенския университет да получи за управление първия и втория етаж на сградата на ПТГ "Васил Левски", Момчил Станков заяви, че ще го коментира, когато МС излезе с решение за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40