Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Чупрене: Искаме да рестартираме проекта за ски комплекс под Миджур

| обновено на 15.05.20 в 15:50

В "Добро утро, кмете" гостиваме виртуално в Чупрене. С кмета Анжело Добричов говорим за сегашната ситуация, за възможностите за развитие на региона  за проблемите в общината. 
Туризмът е основен фактор за общината
"Изграждането на ски комплекса беше една сериозна идея на предишното ръководство", обясни Анжело Добричов. 

"В момента се опитваме да влезем в някакви контакти, да видим възможно ли е да бъде изградена поне ски писта, защото беше заложено като ски комплекс в огромни мащаби с 14 писти, с влекове и доста други съоръжения и инвестициите щяха да бъдат много сериозни. Не знам дали сега ще може да се случи. В момента заместник -кметът Мария Тодорова проучва възможностите дали можем да възобновим този проект в мащаба, който беше лансиран през предишните години или да бъде изградена туристическа зона с две-три писти, която да бъде използвана целогодишно. Надявам се през следващите години да има някакво развитие по въпроса, защото всичко зависи от нас. Ако ние направим нещо- ще има развитие в този край, ако си седим зад бюрата- нищо няма да се случи. Наясно сме, че туризмът е основният фактор, който би могъл да даде нужния тласък за възраждането на региона. Така че, всичко зависи от нас. Времето ще покаже..."


А развитието на туризъм тук наистина е възможно, защото в този див и примамлив кът на Стара планина има всичко - чист въздух, красива природа и тишина, редки билки, цветя и горски плодове. Тук се намира и Биосферният резерват "Чупрене", който от 1977г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Разстоянието от общинския център село Чупрене до столицата София е 160 км., до Монтана е 60 км, а до Видин- 75 км.  Релефът в района е предимно планински, силно пресечен и с голяма разлика в надморските височини. Най-високата точка е първенецът на западна Стара планина връх "Миджур" със своите 2 168 м, а най-ниската точка е край махала Фалковец - само 320 м. Общината обхваща 8 села със застаряващо население, а животът тече монотонно и спокойно.


Досега опазихме хората в Домовете от зараза

"До момента в общината нямаме случай на заразен с COVID-19. Във вторник и в сряда от РЗИ Видин взеха проби от домуващите в нашите социални домове за коронавируса. В общината има едно Защитено жилище в Чупрене с 8 домуващи и три Центъра за настаняване от семеен тип- във Върбово- с 15 настанени , в Долни Лом- с 10 и в Репляна- с 14 домуващи. Пробите са взети профилактично, а не че има съмнения. Тези домове са затворени и лично всеки ден се интересувам какво се случва там. Забранил съм всякакви контакти с външни хора. Всичко се прави както трябва и засега сме опазили хората. Знаете, че в други Домове в нашата област има страхотни проблеми. Чакам да излязат резултатите. Надявам се да бъдат отрицателни...

Проблемите не са един и два

Аз мисля, че няма кмет на община в България, който да е усмихнат от сутрин до вечер и да няма никакви грижи. И аз си имам своите ядове и главоболия, но не искам да задълбавам по този въпрос, защото не сега му е времето. Обстановката сега и без това е доста напрегната...", допълни Анжело Добричов.

Има ли опасност районът тук да бъде обезлесен, заради масовото изсичане на дърветата от частни фирми и това да унищожи хубавата природа или да обезводни населените места от общината; създали ли са проблем пристигащите от чужбина и колко са съставените актове за неспазване на противоепидемичните мерки; увеличила ли се е битовата престъпност по селата; има ли фирми, които са спрели дейността си през месеците на извънредно положение; решен ли е проблемът с кражбата на ток от жители на ромската махала в Горни Лом; какво се случва с едно от най-важните събития тук- празникът на Чупренския Балкан, който се провежда втората събота на месец август в местността "Бекинска шобърка", ще се проведе ли и традиционният тук Ловен събор, както и кои са типичните местни обичаи и ястия; кои са дарителите на Общината и на кого благодари кметът Анжела Добричов- отговор на тези и други въпроси можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18