Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен читателски интерес към библиотеката във Видин

3
Снимка: Радио ВИДИН



Отново отвори врати за посетители Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Двата месеца, в които културната институция остана затворена заради извънредното положение, се оказаха причина за вълна от нетърпеливи читатели, показа проверка на Радио ВИДИН. Повечето потребители разказаха, че без книга не могат, затова и са били нетърпеливи отново да се завърнат в своето любимо място - библиотеката:
"Да ви кажа страдах, 3 месеца не съм идвала. За нас, по-възрастните хора четенето е едно удоволствие. Съжалявам много за тези изгубени месеци. Вече ще си идвам редовно, както досега. Харесвам криминални, романтични всякакви книги. По 5, 6 книги взимам, защото мога да идвам веднъж месечно...Сега трябва да наваксам, аз не чета непрекъснато, защото имам 2 второкласнички, които учат онлайн. В свободното време чета. Имам собствена библиотека и имах възможност да ги препрочета... Много се зарадвах като отвориха, с четене ще се навакса изпуснатото."

За улеснение на читателите, в отдел "Заемна за възрастни" на библиотеката ще бъде внедрена нова система за самообслужване, каза директорът на институцията Десислава Иванова:

"Системата за самообслужване е нова и модерна. В момента книгите се подготвят, като се лепят стикери. Тази система е на база радиочестотна идентификация. Слагат се таговете, свързват се с библиотечната система. Веднага след като направим обработката, ще закупим и станцията, както и защитните врати. Всеки, който желае, може сам да се обслужи без да минава през гише."

Във видинската библиотека са взети всички необходими мерки за опазване здравето на потребителите и персонала, уточни Десислава Иванова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00