Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново напрежение на заседанието на ОбС - Ново село

Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет бе одобрен на майското заседание в Ново село. То се проведе в салона на кооперация „Дунав“ и бе открито за медиите и гражданите. В предварително обявения дневен ред бе залегнало и  утвърждаване на заплатите на изборните длъжности и органи по чл. 19 от Закона за администрацията, както и приемане на Поименния списък за капиталовите разходи към бюджет 2020 г., тъй като предишното решение бе върнато за преразглеждане от Областния управител.


При откриването на заседанието стана ясно, че кметът на Община Ново село г-н Стоенелов е оттеглил внесените за обсъждане материали и няма да присъства на дебатите. Това наложи промяна в дневния ред и внесе напрежение между двете групи общински съветници.

Общинският съвет разгледа възраженията на Областния управител относно решение 99, касаещо Поименния списък на капиталовите разходи за 2020 г. и направи промени, които бяха одобрени с 6 гласа „за“, 4 – „против“  и 1- „въздържал се“. Така отново потвърдиха прехвърлянето на част от средствата от Ново село /за стадиона, лятното кино и фасадата на търговския дом/ във Винарово /за ремонт на стадиона/ и в Ясен /за ремонт на църквата/.

Приет бе Правилник за организацията и дейността на ОбС като във внесения проект, публикуван и в сайта на Общината, бе направена само една промяна - възнаграждението на зам.председателя на ОбС да бъде равна на 70% от средната месечна брутна заплата в общинска администрация. Тъй като бе оттеглено предложението за заплатите на изборните длъжности, на вниманието на общинските съветници бе поставен въпросът за коригирането на заплатата на общинския кмет. Неправомерно от 1 март 2020 г., без решение на ОбС, той е увеличил своето месечно възнаграждение от 2 185 лв. с 9 %. На ръководството на ОбС е отказано предоставянето на каквито и да било документи по този въпрос. След кратка почивка председателят на ОбС Иво Вергилов, с решение на ОбС, бе упълномощен да представи за разглеждане въпроса пред специализираната прокуратура.

В точка Разни“ бяха поставени няколко питания от общински съветници към Общинска администрация- какви проекти в областта на туризма се предвиждат по отвореното финансиране от Асоциацията на дунавските общини?; Как се изпълнява графика и бюджета по сметосъбирането?; Колко лица са назначени в отдел „Икономически дейности“ и към Спортния комплекс в Ново село?; Колко лица в пенсионна възраст работят в Общинска администрация и институциите към нея?; Защо не се пръска срещу комари във Винарово и Неговановци?; Каква е причината за намаляването на работното време на общински служители на половин работен ден?; Защо кметът, Георги Стоенелов се възползва от служебния си автомобил за лични нужди?; На основание  на какъв законов документ кметът на Общината е изгонен от предишното заседание на ОбС?

Отговорите се очакват на следващото заседание.

 


Галерия

Вижте още

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40