Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студенти от Враца споделят рецепти и съвети за готвене

2
Снимка: Натали

Представяме ви Натали и Пламен. Те са двама млади хора, които освен любовта си един към друг, споделят и любовта си към готвенето. От две години те са създатели на убесайта "Кулинарно Вдъхновение".  И двамата са родом от Враца, но в момента живеят и учат в София. Натали кара магистратура по математика и едновремено с това преподава на малките ученици, а Пламен учи икономика. Натали споделя, че лесно съчетава всичко, защото това, което прави, и доставя удоволствие. 

Кулинарно Вдъхновение е сайт за рецепти и съвети, свързани с готвенет, споделя Натали:

"Той се породи с това, че хората прибягват все повече до бързата кухня, защото си мислят, че вкъщи е много трудно да се сготви или са просто изморени от дългия работен ден.  Главно идеята дойде от това, че масово около нас хората наистина прибягват до бързата кухня. Виждаме ги постоянно, като се разхождаме в София и Враца, как майките дават на малките дечица хамбургери и всякакви вредни храни. И оттам се породи идеята да покажем, че не е трудно да  се готви и е много по- вкусно да си сготвиш нещо сам, отколкото да прибегнеш било то ресторант, било то някакви бургери или дюнери. Ние се стремим към това, да използваме постоянно домашни продукти, както зеленчуци, така и месо. На това и наблягаме, общо взето. При мен, както се шегуваме с мама, още на две годинки са ми дали нож и още  тогава сме разбрали, че ще има нещо в тази насока. Аз от малка си харесвам  българското и традиционното. Натам накланят винаги везните и  гледам, как всяко нещо да обърна по някакъв начин в българското, в народното. Те носят най- много емоция, когато ги готвиш и придават най- вкусните качества. Примерно днес публикувах, как да си направим домашна лимонада от бъз, защото в планината постоянно има някакъв бъз и просто си набираме и си я правим набързо. Нашите майки и баби, които ни предават техните детски рецепти, малко ги променяме съответно според сезона и все пак малко по-модерно го правим, отколкото е било. Понеже лятото сме прекарвали много време по селата и двамата, оттам черпим вдъхновение общо взето. Както се казва, винаги на баба нещата са много вкусни. Когато си идем там, искаме винаги тя да ни готви."


За това,  дали планират тяхното хоби да се превърне в професия, Натали добави:

 "За момента се радваме, че можем да помагаме на хората. Не сме го мислили в бъдеще, как ще се случват нещата, а имаме да учим още много неща, например как да съчетаваме продуктите. Експериментираме с всяко нещо, за да видим как  може да се съчетаят най- добре, защото не всяко нещо можем да съчетаем в дадено ястие. В момента се опитваме с молекулярната кухня да експериментираме. Все още не сме го усъвършенствали, за да можем да дадем конкретна рецепта. Това е все едно, мехурче да правим от кисело мляко да кажем, като пяна. Това е молекулярната кухня. Точните науки се свързват с кулинарството и то много."

Сайтът стартира през февруари. Към днешна дата страницата във фейсбук се споделя от 12 хиляди души, не скрива задоволството си Натали:

"Постоянно пишат някакви хора, за да ни питат, това може ли, онова може ли да се съчетае? Откъде да си набавя, еди кой си продукт? Точно като пуснах за домашната лимонада от бъз, ме попитаха, а във Варна откъде можем да си намерим такова?  Освен рецепти, се опитваме да даваме и съвети за различни продукти. Последната, която написахме, беше за меда и за пчелните продукти като цяло....  Снимките ние си ги правим. Затова сме двама, защото двама успяват много по добре да работят в екип. Аз повече експериментирам в кухнята. Пламен помага покрай мен, като помага със сайта и снимките. Любовта при нас е доста силна и заради това ни се получават нещата. За мен е най- важното!", призна Натали и апелира:

"Гответе с продукти, на които им знаете произхода и основното- гответе с любов, защото всяко нещо,  приготвено с любов, е вълшебство."


Галерия

Вижте още

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40