Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитите по български език и математика за седмокласници ще са върху съкратен материал


Усилена подготовка върви сред  седмокласниците, на които им предстои  национално външно оценяване НВО. На 15 юни е изпитът по български език и литература, а на 17 юни - по математика. Изпитите ще започват в 9 часа, в повече на брой стаи, като във всяка ще има по 10 деца и един квестор. Ще има и камери. За да няма  струпванията на родители и ученици, ще бъдат отворени повече входове, ще има строги мерки за дезинфекция, лични предпазни средства, отстояние на метър и половина. Всяко присъствие на малолетни и непълнолетни ученици в училищата ще става със съгласието на родителите. 


Седмокласниците в ОУ "Иван Вазов" - Видин не правят изключение и също се готвят сериозно за предстоящия изпит по български език и литература, обяснява Катя Добрева, дългогодишен преподавател по български език и литература във видинското училище: 


"Правя всичко възможно децата да се представят добре, изпитвам ги непрекъснато, правим тестове, устно и писмено работим преразкази, преговаряме и материала за 6 клас. Модулите са два - първият модул съдържа 25 задачи, има много задачи с отворени отговори.  Най-много се затрудняват на 25-а задача, където трябва да напишат разсъждение върху даден цитат от произведение. Понякога съм принудена да им диктувам разсъждение, но така учат. Първият модул имаме четене с разбиране, въпроси от граматиката има. Вторият модул - преразказ с определена дидактическа задача. Непрекъснато им напомням, че трябва да използват много синоними, да обърнат внимание на пунктуацията, особено при преразказването на пряката реч... Съжалявам, че съкратиха материала, защото моите ученици знаят тези видове сложни изречения - сложно съставно и сложно смесено, но тези знания ще проличат при писане на преразказа. Сега преговаряме материала от 6-и клас. Труднички са им обособените части и се моля да нямаме двойки..."


Подготовката на учениците по математика също е на дневен ред. През тази учебна година са направени много пробни изпити. От тях  се виждат и резултатите като обратна връзка, виждат се пропуските и след това се отработват. Изпитът е тест и е в писмен вид, разказва Росица Денева, преподавател по математика в ОУ "Иван Вазов":


"Изпитът е писмено оценяване, в което влизат общо 23 задачи. Времетраенето е 150 минути, като децата със СОП имат допълнително още 80 минути. 18 задачи са със структуриран отговор, с четири възможности за отговор. Отговарят като маркират един верен отговор. Имат още две задачки - с кратък свободен отговор и тук децата решават задачите, но посочват само крайния отговор, който изисква самата задача, не се изисква да показват решението на задачките. Във втората част децата ще имат три задачи т. нар. с разширен свободен отговор и тук учениците подробно ще описват и аргументират своите решения. Относно оценяването максималният брой точки е 100. Децата не получават такива  приравнени точки към съответна оценка. Тази година отпадат определени теми - дял неравенства, отпада и дял успоредник и видове успоредници. Сега започваме да се готвим сериозно с тестове. Преди това ще направим обстоен преговор на изученото от 5-и, 6-и, 7-ми клас..."

 

Седмокласничката Цветомира Иванова от ОУ "Иван Вазов" - Видин се подготвя за НВО с решаване на много тестове:

 

"По двата предмета решавам примерни тестове, решавам матури от минали години... По-лесна ми е математиката, най-лесни са ми уравненията, по-лесно научавам уроците, когато съм в училище. По български език пиша преразкази, уча разсъждения, бих искала да ми се падне Иван Вазов, ще кандидатствам в Английската гимназия..."
 


Повече може да чуете в прикачевия звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00